Tiina sai uhkaussoiton Dubaista – järjestö: turvallisuus­palvelu muistutti tunnustuksesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tiina sai uhkaussoiton Dubaista – järjestö: turvallisuus­palvelu muistutti tunnustuksesta

Tiina kertoi viime viikolla julkaistussa lausunnossaan, että Dubaissa häntä varoitettiin puhumasta tapahtuneesta.

Julkaistu: 4.4.2018 7:14

Dubaista kadonnut, ja sittemmin Suomeen palannut Tiina kertoo saaneensa uhkaavan puhelinsoiton Arabiemiraattien turvallisuuspalvelulta.

Suomalaisen Tiinan Detained in Dubai -järjestön verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa kerrotaan, että Tiina olisi saanut jo Suomeen palattuaan puhelun Arabiemiraattien turvallisuuspalveluiden edustajalta.

Puhelussa häntä muistutettiin arabiankielisestä tunnustuksesta, joka hänet pakotettiin allekirjoittamaan hänen ollessaan Dubaissa.

Veljensä mukaan Tiina on kertonut uhkauksesta poliisille.

Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön yksikönpäällikkö Juha Savolainen vahvistaa Ilta-Sanomille, että ulkoministeriö selvittää Tiinan katoamiseen liittyviä asioita.

– Selvitämme tapahtumien kulkuja, mutta yksityisyyden suojasta johtuen emme kommentoi tarkemmin tätä työtä, tai tapausta, Savolainen toteaa.

– Toki olemme aina kiinnostuneet siitä, miten Suomen kansalaisia kohdellaan ulkomailla ja tehtäviimme kuuluvat tämän tyyppiset selvitystyöt tarpeen tullessa.

Savolainen ei kommentoi tarkemmin, selvitteleekö ulkoministeriö nimenomaan maantieteellisesti Dubaissa sattuneita tapahtumia.

Savolainen ei myöskään ota kantaa siihen, että onko Tiinan kertomansa mukaan saama uhkaussoitto osa ulkoministeriön selvitettäviä asioita.

– Yleisellä tasolla kun puhutaan mahdollisesta rikosnimikkeistä, niin nämähän ovat sitten poliisiasioita, Savolainen huomauttaa.

Poliisi: Tiina ei ole vaatinut rangaistusta soitosta

Suomen poliisi on tietoinen uhkaussoitosta. Tutkintaa asiasta ei ole käynnissä.

– Poliisilla ei ole käynnissä tutkintaa uhkaussoitoista tai Tiinan tapauksesta muutenkaan, rikoskomisario Veli Pallonen Iisalmen poliisista sanoo IS:lle.

Kyseessä on asianomistajarikos, joten poliisi ei tutki asiaa jollei asianomainen vaadi rangaistusta. Näin Tiina ei ole tehnyt.

– Jos uhkaussoitot ovat tapahtuneet Dubaissa, ei oikein toimivalta täältä riitä siihen, Pallonen toteaa.

Tiinan katoamista tutki keskusrikospoliisi. KRP:n mukaan tutkinta päättyi naisen löydyttyä.

Kateissa yli kaksi viikkoa

Tiina katosi Dubaista maaliskuun alussa. Hänen perheensä vetosi yleisöön ja Dubain hallitsijoihin Tiinan löytymiseksi.

Vetoomus julkaistiin Detained in Dubai -järjestön verkkosivulla. Sivuston mukaan Tiinan kanssa yhtä aikaa katosi Dubain hallitsijan tytär Sheikha Latifa, sekä ranskalainen ex-vakooja Herve Jaubert.

Yli kaksi viikkoa katoamisen jälkeen Detained in Dubai -sivusto kertoi Tiinan löytyneen. Hän palasi Suomeen maaliskuun 22. päivä.

Tiina kuvasi kokemuksiaan myöhemmin Detained in Dubain verkkosivuilla.

Tiinan veli vahvisti IS:lle, että englanninkielinen lausunto on aito.

Sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoumnin tyttäreksi esittäytynyt Latifa on aiemmin perustellut pakomatkaansa sillä, on Dubaissa joutunut vangituksi ja kidutetuksi isänsä käskystä. Siksi hän kertomansa mukaan päätti hakea turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Järjestön verkkosivuilla julkaistun Tiinan kertomuksen mukaan kolmikon pakomatka katkesi, kun Intiasta ja Arabiemiraateista tulleet sotilaat astuivat pakoaluksena käytettyyn Nostromo-purjeveneeseen Intian rannikolla ja ottivat naiset vangiksi.

Jaubert arvioi lausunnon mukaan, että iskussa oli mukana ainakin viisi taistelualusta, kaksi lentokonetta ja helikopteri.

Lausunnon mukaan Tiina ja Jaubert vietiin Arabiemiraatteihin. Siellä Tiinaa pidettiin kaksi viikkoa, jonka jälkeen hän matkusti Lontoon kautta takaisin Suomeen.

Myös Jaubert on kertonut olevansa turvassa Sri Lankassa. Sheikha Latifan kohtalosta sen sijaan ei ole tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?