Etelä-Suomeen voi pyryttää jopa 20 senttiä lunta – pelastuslaitos: Palatkaa pääsiäisen vietosta jo sunnuntaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Etelä-Suomeen voi pyryttää jopa 20 senttiä lunta – pelastuslaitos: Palatkaa pääsiäisen vietosta jo sunnuntaina

Julkaistu: 31.3.2018 12:29

Ajokeli muuttuu maanantaina erittäin huonoksi etelä- ja keskiosissa maata.

Helsingin pelastuslaitos suosittelee, että ihmiset palaisivat pääsiäisen vietosta jo sunnuntaina, mikäli se on mahdollista. Ilmatieteen laitos on ennustanut, että lunta tulee ylihuomenna maanantaina reippaan tuulen kera ja että ajokeli muuttuu ainakin etelä- ja keskiosissa maata erittäin huonoksi.

Iltasanomat uutisoi jo perjantaina, että maanantain lumisade iskee pahasti pääsiäisen paluuliikenteeseen.

– Ennusteiden perusteella näyttää, että lunta voi tulla ainakin 10–15 senttiä lisää, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen sanoi.

  • Yllä olevalla videolla Forecan sääennuste lauantaille.

Lauantaina meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta arvioi STT:lle, että maanantaina Etelä-Suomeen saatetaan saada paikoin jopa 20 senttiä lunta. Lumisateet näyttäisivät leviävän etelän lisäksi ainakin Kaakkois- ja Itä-Suomeen.

– Etelärannikolta kohti koillista yltävällä alueella lunta kertyy yleisesti 10 sentin molemmin puolin, Tuovinen arvioi lauantaiaamuna.

Ilmatieteen laitos on ennustanut, että lunta tulee ylihuomenna maanantaina reippaan tuulen kera.

Lunta näyttää maanantaina pyryttävän reippaan tuulen kera, ja maa-alueillakin puuskat voivat olla tuntuvia. Ilmatieteen laitos varoittaa, että ajokeli on muuttumassa maanantain vastaisena yönä erittäin huonoksi etelästä alkaen.

– Jo pelkkä normaali paluuliikenne heikentää turvallisuutta ja lisää riskejä. Nyt kun päälle tulee erittäin voimakas lumisade ja erittäin huono keli, niin riskit nousevat, varoittaa viestintäpäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta.

Hakalan mukaan olisi toivottavaa, jos edes osa pääsiäisen paluuliikenteestä aikaistuisi huomiselle sunnuntaille.

– Olisi hyvä hyödyntää sunnuntain hyvä ajokeli paluuliikenteessä, vaikka siinä tapauksessa moni varmasti menettää hienon ulkoilupäivän, Hakala sanoo.

– Maanantaina maantiellä liikkuvien pitää noudattaa suurta varovaisuutta, pidempiä turvavälejä ja jopa alempaa nopeutta kuin mitä kattonopeudeksi on tieosuudella asetettu, sanoo viestintäpäällikkö Hakala.

Maanantain lumisade iskee pahasti pääsiäisen paluuliikenteeseen.

Tuovisen mukaan maanantain lumisateet ovat tällä tietoa saapumassa paloittain eli sateessa saattaa välissä olla taukoja.

– Alkuun voi tulla ensimmäinen parin tunnin lumisade. Sen jälkeen lumisade voi hellittää, ja sitten voi olla edessä uusi aalto. Ei näytä siltä, että se olisi tasainen tykitys.

Lauantaiaamuna oli vielä epävarmaa, säästyisivätkö esimerkiksi Satakunta ja Pohjanmaa ainakin runsaimmilta lumisateilta.

– On mahdollista, että länsirannikko jäisi vähemmälle tai ilman lunta. Asia selviää, kun ennusteet tarkentuvat, Tuovinen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?