Jari Sillanpään raju kaksoiselämä – ailahtelua, surua ja huippumenestystä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jari Sillanpään raju kaksoiselämä – ailahtelua, surua ja huippumenestystä

Vuosiin 2014–2018 sisältyi suurta menestystä, ihailua, surua, huolta – ja salailua.

30.3.2018 10:37

Kaksoiselämää, lauloi Juice Leskinen, jonka elämäntavat tiesi koko Suomi. Kaksoiselämää, sitä on suomalaisten rakastaman Jari Sillanpään elämä ollut viimeiset neljä vuotta.

Kaksoiselämää Sillanpää joutui elämään myös vuoteen 2006 asti, kun hänen seksuaalinen suuntautumisensa ei vielä ollut kaikkien fanien tiedossa, mutta se oli erilaista kaksoiselämää. Se ei ollut itsetuhoista.

Iskelmä-gaala 2006.­

Satulinnassa kaukomaan on vietetty kaveriporukalla hyvin erilaista elämää kuin Sillanpäätä rakastava fanijoukko uskoi ja toivoi.

Syyskuussa 2017 Sillanpää kärähti liikenteessä metamfetamiinista. Viikko sitten hänen matkatavaroistaan löytyi samaa kristalliksi kutsuttua vaarallista huumetta, joka tuottaa ohimenevää euforisen hyvää oloa.

Mä vannon ja vannon ja vannon, huomenna sekoiluni päättyy, mut ehkä tiedät, mä jatkan ja jatkan, Sillanpää lauloi vuonna 2014. Vuosi on tärkeä. Sillanpään asianajaja Juha Räiha tiedotti tiistaina Sillanpään myöntäneen poliisin esitutkinnassa käyttäneensä metamfetamiinia ”satunnaisesti viihdekäyttönä vuodesta 2014 asti”.

Nämä neljä vuotta ovat olleet Sillanpäälle monella tavalla hyviä vuosia, vaikka suruakin oli: pitkään sairastanut äiti kuoli syyskuussa 2015.

Maaliskuussa 2014 alkoi MTV3:lla pyöriä Tähdet, tähdet, jonka ylivoimaisesti kirkkain tähti oli Sillanpää. Hän ”räjäytti potin” ja ”heittäytyi mahtavasti”. Sillanpää kommentoi itsekin, ettei enää ”pelännyt mitään”.

Jari Sillanpää esiintyi keväällä 2014 Tähdet, tähdet -sarjan finaalissa.­

Kesällä 2014 Sillanpää sai tietää, etteivät rajut, lamauttavat päänsäryt johtuneet aivokasvaimesta, vaan taudin nimi oli Hortonin neuralgia, joka on sukua migreenille. Alkoholi laukaisi kohtauksia. Sillanpää joutui tunnustamaan itselleen ”ajautuneensa alkoholismin partaalle”. Alkoholi ja uusi lääkitys eivät sopineet yhteen.

Heinäkuussa 2014 Sillanpään huvivene haaksirikkoutui Viron rannikolla ja iso seurue joutui merihätään. Paitsi merellä, murhetta oli ollut myös maalla ja ilmassa. Sillanpään miljoonien investoinnit tuulivoimaan olivat osoittautuneet väärällä tavalla tuulisiksi. Vuonna 2014 näytti kuitenkin jo paremmalta.

Kesällä 2014 Jari Sillanpää joutui merihätään.­

Elokuussa 2015 Sillanpää täytti 50 vuotta ja järjesti upean Stadionkonsertin. 40 000 katsojaa koki ikimuistoisen illan. Sillanpään ”hulvaton heittäytyminen” kantoi yhä korkeammalle ja pitemmälle. Konserttia edeltävässä lehdistötilaisuudessa Sillanpää välillä itki ja hetken päästä jo hymyili.

Hän kertoi olevansa juhlissa ”yleensä viimeinen, joka menee nukkumaan”. Se tuntui silloin vain luonteenpiirteeltä: illanvirkut jaksavat pitempään kuin muut.

Vuonna 2016 julkaistu elämäkerta ei paljastanut kaikkea kulissien takaa.­

Elokuussa 2016 ilmestyi Mari Koppisen kirjoittama elämäkerta Jari Sillanpää – Paljaana. Sillanpää kertoi avoimesti elämästään, tunteistaan, iloistaan, peloistaan ja suruistaan. Yksi esirippu jäi vielä riisumatta.

Keväällä 2017 Sillanpää osallistui Nelosen Vain elämää -tuotantoon. Kun jaksoja saman vuoden syksyllä alettiin esittää, moni katsoja kiinnitti huomiota Sillanpään käytökseen. Sillanpää on tunneihminen, mutta tuntui, ettei ailahtelu enää ollut täysin yhteydessä ympäröivään todellisuuteen.

Ei mennyt kuin muutama viikko, kun Iltalehti uutisoi Sillanpään huumekäryn.

Vain elämää 2017.­

Toisaalta Sillanpää tuttuun tapaansa myös loisti. Eikä ”pelännyt mitään”. Sannin päivänä hän hätkähdytti kaikki esiintymällä peruukissa ja mekossa.

Kun Sillanpää lauloi Cheekille Parempi mies, tuntui kuin niihin minuutteihin olisi sisältynyt enemmän kuin ”vain elämää”. Niihin sisältyi yli 20 vuotta elettyä elämää. Ja jokainen vuosi näkyi. Mä olen jossain maailman laidalla, enkä mä koskaan pysty nukkumaan.

Suuret tunteet näkyivät Vain elämää -ohjelmassa.­

Kirkassilmäisessä siloposkisuudessaan Cheek toi mieleen sen Sillanpään, joka 1995 hurmasi suomalaiset ja nousi tangokuninkaan valtaistuimelle, jolla on käytännössä istunut siitä lähtien. Tämä nyt Satulinnan jakkaralla istuva Sillanpää toi mieleen elämän karheuttaman Vesa-Matti Loirin.

Sillanpää oli ruskettunut, mutta rusketus ei peittänyt kivenraskaisiin kasvoihin uurtunutta väsymystä. Rusketus oli luultavasti hankittu loma-asunnolla Pattayalla.

Ehkä väsymyskin.

Tunteet olivat pinnassa Jari Sillanpään 50-vuotiskonsertin tiedotustilaisuudessa 2015.­

Sillanpään esikoisalbumi on yhä Suomen kaikkien aikojen eniten myyty albumi. Yksi sen hiteistä Oot täydellinen kertoo ”ruskeasilmäisestä”, johon ”kuin taiottu koukkuun mä jään”.

Sillanpää on kertonut omasta täydellisyyden tavoittelustaan, tai oikeastaan sen sielua raastavasta kääntöpuolesta: miten paljon kaikki arvostelu on haavoittanut haurasta itsetuntoa.

Jari Sillanpää 50-vuotiskonsertissaan Helsingin Olympiastadionilla 16. elokuuta 2015.­

Oot täydellisen täydellisellä on ”katse, joka on tähtiä kirkkaampi, ja silmät, jotka hävittävät huolet ja murheet ja auttavat rauhoittumaan.” Sellaista ihmistä on vaikea löytää. Ainakaan pysyvästi. Helpommin murheet saa häviämään kemiallisella kristallilla: Ei maailma kauniimpaa synnyttää voi, oot täydellinen, ja tiedän, etten sua milloinkaan jättäisi en.

Sillanpään valtava fanijoukko toivoo hänen tunnustavan, ettei kenenkään tarvitse olla täydellinen. Ja että tähtiäkin kirkkaammat silmät ovat kristallia. Eivätkä kristallisilmät ole totta. Niiden takana ei ole mitään.

Torstai-iltana Sillanpää myönsi MTV:n EVS-ohjelmassa:

– Olenhan minä narkomaani.

Faktat

  • Jari Sillanpää kärähti huumeesta ensimmäisen kerran Helsingissä elokuussa 2017. Poliisi pysäytti autoa ajaneen Sillanpään liikenteessä Helsingin keskustassa ja löysi hänen hallustaan 0,3 grammaa kristallihuumetta eli erittäin vahvaa, kristallisoitunutta metamfetamiinia.

  • Alustavassa puhuttelussa Sillanpää kertoi tuolloin käyttäneensä metamfetamiinia kolme vuotta, mutta ei vastannut tähän kysymykseen varsinaisessa kuulustelussa. Hänen asunnostaan löytyi nesteytyspusseja, joita Sillanpää kertoi käyttävänsä palautumiseen huumeiden käytön jälkeen. Laulaja tuomittiin myöhemmin sakkoihin huumausaineen käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta.

  • Viikko sitten lauantaina Sillanpää otettiin kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun hän oli palaamassa kolmen kuukauden lomamatkalta. Häneltä löytyi pieni määrä metamfetamiinia. Laulaja päästettiin kuulustelujen jälkeen vapaaksi maanantaina.

  • Sillanpään virallisella Facebook-sivulla tiistaina julkaistussa kirjoituksessa kerrotaan, että Sillanpää on käyttänyt metamfetamiinia vuodesta 2014 lähtien. Kertaostot ovat olleet 1–10 gramman suuruisia. Ostojen yhteismäärä on tunnustuksen mukaan ollut noin 110 grammaa. Sillanpään mukaan hän on hankkinut ainetta omaan käyttöön ja satunnaisesti juhlissa tarjottavaksi.

  • Poliisi tutkii juttua Sillanpään osalta huumausainerikoksena.

  • Sillanpää myönsi torstai-iltana MTV:n suorassa lähetyksessä, ettei ole lopettanut metamfetamiinin käyttöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?