Seurakunnalla hurjat lakimieskulut Mitro Repo -käräjillä

Helsingin ortodoksinen seurakunta käytti lakimiehiin enemmän rahaa kuin mitä Mitro Repo vaati korvauksia.

Kuvakaappaus kuluselvityksestä.

30.3.2018 6:44 | Päivitetty 5.4.2018 15:02

Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle on lankeamassa jättilasku Mitro Revon irtisanomiseen liittyneestä oikeudenkäynnistä. Seurakunta käytti häviämäänsä oikeudenkäyntiin yli 160 000 euroa.

Seurakunnan apuna oikeusjutussa oli asianajotoimisto Dittmar & Indrenius. Toimiston laatiman laskun tarkka loppusumma on 161 127 euroa ja 50 senttiä. Kun tähän lisätään 24 prosentin arvonlisävero, niin summa nousee lähes 200 000 euroon.

Dittmar & Indrenius on hoitanut seurakunnan toimeksiantoa tammikuusta 2017. Tuolloin Revon työsuhde päättyi lopullisesti ja hän laittoi kanteen vireille käräjäoikeudessa.

Toimeksiantoa on tänä aikana hoitanut kolme lakimiestä ja neljä informaatioharjoittelijaa. He laskuttivat seurakuntaa yhteensä 389 tunnin työstä.

Laskuerittelystä ilmenee, että asianajajan työstä on laskutettu jopa 560 euroa tunnilta. Keskituntihintakin on yli 400 euroa. Siihen on laskettu mukaan myös informaatioharjoittelijoiden palkkiot.

Valtaosa laskutuksesta liittyy oikeudenkäyntiä edeltäneisiin selvityksiin, tiedonhakuihin, vastausten laatimiseen, kirjeenvaihtoon ja valmisteleviin toimenpiteisiin. Itse oikeudenkäynnissä seurakunnan avustajana toimi asianajaja Seppo Havia.

Seurakunnan oikeudenkäyntikulut ovat yli viisinkertaiset verrattuna Mitro Revon oikeudenkäyntikuluihin. Käräjäoikeuden tuomiosta ilmenee, että Revon asianajolasku oli yhteensä 31 628 euroa.

Seurakunnan kokonaiskuluja lisää entisestään se, että pääasian hävinneenä osapuolena se tuomittiin maksamaan Revon kuluista 15 000 euron osuus.

Helsingin käräjäoikeus antoi työsuhderiidassa tuomion kiirastorstaina. Käräjäoikeus katsoi, että Revon työsuhde oli päätetty perusteettomasti. Seurakunta velvoitettiin maksamaan Revolle neljän kuukauden palkkaa vastaava korvaus 15 101 euroa.

Repo oli vaatinut kahden vuoden palkkaa vastaavan summan eli 90 609 euroa. Seurakunnan asianajokulut ovat siis selvästi suuremmat kuin Revon alkuperäinen vaatimus, vaikka hänen oikeudenkäyntikulunsakin laskettaisiin mukaan.

Jos käräjäoikeuden tuomio jää voimaan, lasku jää kokonaisuudessaan seurakunnan maksettavaksi. Kumpikin osapuoli voi myös valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Jos tuomio siellä muuttuisi ja seurakunta voittaisi jutun, niin osa kuluista jäisi todennäköisesti siinäkin tapauksessa seurakunnan omaksi vahingoksi. Kululasku on näet niin suuri ja epäsuhtainen verrattuna vastapuolen eli Revon laskuun, että hovioikeus suurella todennäköisyydellä kohtuullistaisi sitä eikä maksattaisi kaikkea Revolla.

Juttua tarkennettu 5.4. kello 15.02 maininnalla asianajotoimiston laskuun lisättävästä arvonlisäverosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?