Kotimaa

Dubaista kadonnut Tiina puhuu nyt ensi kertaa tapahtuneesta: tummiin pukeutuneet asemiehet nousivat laivaan illan pimeydessä – ”Pelkäsin silloin, ja pelkään nyt”

Julkaistu:

Detained in Dubai -järjestö on julkaissut Tiinan lausunnon dramaattisista tapahtumista. Lausunnon mukaan Tiinaa pahoinpideltiin ja häntä uhkailtiin. Hänet myös pakotettiin allekirjoittamaan väärä tunnustus.
Dubain hallitsijan tyttäreksi väitetyn Sheikha Latifan pakomatkalle osallistunut suomalainen Tiina kuvaa kokemaansa Detained in Dubai -järjestön verkkosivuilla. Tiinan veli vahvistaa IS:lle, että englanninkielinen lausunto on aito.

Sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoumnin tyttäreksi esittäytynyt Latifa on aiemmin perustellut pakomatkaansa sillä, on Dubaissa joutunut vangituksi ja kidutetuksi isänsä käskystä. Siksi hän kertomansa mukaan päätti hakea turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Järjestön verkkosivuilla julkaistun Tiinan kertomuksen mukaan pakomatka katkesi, kun Intiasta ja Arabiemiraateista tulleet sotilaat astuivat pakoaluksena käytettyyn Nostromo-purjeveneeseen Intian rannikolla ja ottivat naiset vangiksi.

Sunnuntaina maaliskuun 4. päivänä alukseen nousi illan pimetessä noin 15 mustiin pukeutunutta ja aseistautunutta miestä, Tiina kertoo. Ilmassa oli jonkinlaista savua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mukana ollut ranskalais-yhdysvaltalainen ex-vakooja Herve Jaubert arvioi lausunnon mukaan, että iskussa oli mukana ainakin viisi taistelualusta, kaksi lentokonetta ja helikopteri.

Tekstin mukaan kaikkia kolmea kohdeltiin välivaltaisesti ja uhkailtiin tappamisella.

– Se oli elämäni pelottavin kokemus, Tiina sanoo.

Sheikha Latifa huusi miehille hakevansa turvapaikkaa. Tiinan mukaan hänet raahattiin pois, eikä Tiina ole nähnyt ystäväänsä sen jälkeen.

Lausunnon mukaan kaikkien aluksessa olleiden silmät sidottiin ja heidät laitettiin käsirautoihin. Tiina ja Jaubert vietiin takaisin arabiemiraatteihin. Tiinaa pidettiin siellä kaksi viikkoa.

– Pelkäsin silloin, ja pelkään nyt. Luulin koko ajan, että meidät tapettaisiin.

Lausunnon mukaan Tiina ja Jaubert pakotettiin allekirjoittamaan tunnustus. Tiina ei ymmärtänyt arabiankielisen tekstin sisältöä.

– Meille sanottiin, että ellemme allekirjoita, emme koskaan pääse lähtemään ja saamme kuolemantuomion.

Pian allekirjoittamisen jälkeen Tiina vapautettiin.

Häntä varoitettiin puhumasta tapahtuneesta, Tiina sanoo. Muuten hän ei olisi turvassa edes Suomessa.

Kun Tiina päästettiin vapaaksi, emiraattien hallinnon edustajalla lausui hänelle kylmäävät sanat.

– Sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoum on yksi maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä. Hän löytää sinut mistä tahansa ja voi tuoda sinut takaisin, tämä sanoi lausunnon mukaan.

Tiina on nyt kotona Suomessa. Hän kertoo olevansa järkyttynyt ja huolissaan ystävästään Latifasta.

Tiinan mukaan Arabiemiraattien salainen palvelu on soittanut hänelle hänen jo palattuaan Suomeen. Puhelussa häntä muistutettiin allekirjoittamastaan dokumentista.

– Pelkään henkeni puolesta. En usko, että sheikki pitäisi meidän kaikkien tappamista minään. Pelkään Latifan, Herven ja Nostromon miehistön puolesta. Uskon silti, että tapahtuneesta on puhuttava. Dubai ei ole turvallinen kenellekään.