Eerika Korhonen päätti selvittää sukulaisensa Olga Maria Heleniuksen kuoleman.

Kivääri, patruunat ja housut sinetöivät Olga Marian, 18, kohtalon – oman kylän pojat tappoivat oman kylän tytöt Lahdessa 1918

Punakaartiin kuuluneen Olga Maria Heleniuksen pistin on vieläkin hallussa suvulla.


31.3.2018 6:00 | Päivitetty 12.4.2018 14:37

Kun Eerika Korhonen opiskeli parikymppisenä Lahden muotoiluinstituutissa, hän kulki joka päivä Fellmaninpuiston ohi. Siellä on punavankien muistomerkki.

Silloin hänellä ei ollut aavistustakaan, että tuttu paikka avautuisi oman sukuhistorian takia jonakin päivänä aivan uudella tavalla.

1918 puiston paikalla oli Fellmanin pelloksi kutsuttu vankileiri.

Lahden taistelut päättyivät sisällissodassa punaisten tappioon. Fellmanin pellolle pakkaantui parissa päivässä yli 10 000 ihmisen vankileiri.

Yksi vangeista oli Olga Maria Helenius. Eerika kuuli punakaartiin kuuluneen isotätinsä kohtalosta vasta neljä vuotta sitten.

– Mun serkku vihjaisi puolivahingossa, että tiedätkö, että meidän suvussa on ollut punainen nainen.

– Ajattelin, että jos näin on ollut, se pitää selvittää.

Eerikan isoisä oli jo kuollut. Hän oli Olga Marian pikkuveli. Ei ollut enää ketään, jolta kysyä.

Netistä löytyi Suomen sotasurmat -tietokanta, joka vahvisti vaietun isotädin kohtalon. Eerikan äidinisän sisko Olga Maria Helenius teloitettiin toukokuun 10. päivänä vuonna 1918 Lahdessa. Hän oli vain 18-vuotias.

– Olen aina miettinyt, että suvussani on jotakin, mikä ei täsmää. Mummolassa oli erilainen tunnelma. Isotätini olemassaolo on pidetty salassa.

 Katseeni pysähtyi yhden tytön kohdalle. Tunnistin tutut piirteet.

Etsiessään tietoa Olga Mariasta Eerika oli hiljattain tullut äidiksi. Hän alkoi miettiä sukuasioita.

– En halunnut siirtää näkymättömiä juttuja seuraavalle sukupolvelle. Jos tästä ei keskustella, miten voi ottaa oppia, jos tieto kuopataan.

Eerika Korhonen ryhtyi yhdessä kirjailija, toimittaja Keth Strömdahlin ja sukututkija Maaret Räsäsen kanssa etsimään tietoja Olga Maria Heleniuksesta. He lähtivät Lahteen.

Hennalan sotilaslääketieteen museossa Hennala-tuntija, everstiluutnantti evp Seppo Toivonen näytti Eerikalle valokuvia elävistä ja kuolleista vangeista. Yksi valokuva teki Eerikaan syvän vaikutuksen. Siinä on noin sata naiskaartilaisia Rauteen tehdasrakennuksessa.

– Katseeni pysähtyi yhden tytön kohdalle. Tunnistin tutut piirteet.

Varmuutta ei ole, onko eturivissä seisova ryhdikäs tyttö Olga Maria, mutta Eerikasta tuntuu siltä.

1918 naiskaartilaiset Rauteen tehdasrakennuksessa. Olga Maria seisomassa toinen oikealta.

Eerika Korhonen on yrittänyt selvittää, miksi Mäntsälän kartanossa piikana työskennellyt Olga Maria liittyi punakaartiin.

Kirkonkirjoista on selvinnyt, että isä kuoli, kun Olga Maria oli 16-vuotias. Perheessä oli kuusi lasta.

– Esikoistyttärenä Olga Maria joutui kantamaan vastuuta. On ollut suuri huoli toimeentulosta ja miten saada iso perhe elätettyä. Heille on luvattu maksaa punakaartissa aika hyvää palkkaa.

– Kansallisarkistosta löytyi värväyslista. He olivat lähitalojen tyttöjä. Siihen on menty kimpassa tyttöjen kanssa.

Mäntsälän naiskaartiin kuului 38 naista. Se perustettiin huhtikuun puolessa välissä 1918.

Kaarti suuntasi pian perustamisensa jälkeen Luhtikylään Orimattilaan ja joutui siellä taisteluun saksalaisten kanssa. Ainakin neljän Mäntsälän naiskaartilaisen tiedetään kuolleen jo tässä taistelussa.

Naiskaarti ei ehtinyt edes opetella käsittelemään aseita kunnolla. Silti heitä pidettiin kylmäverisinä tappajina.

Olga Marian sota kesti yhteensä vain kuusi päivää.

Saksalaiset nappasivat hänet kiinni Hollolan Vesalassa vapunpäivänä 1918.

18-vuotias tyttö vietiin Lahteen. Kiinniotosta on jäljellä vankikortti.

– Tästä vankikortista käy ilmi, että Olga Marialla on ollut hallussaan aselaatikko, jossa on ollut kivääri ja patruunoita, Eerika Korhonen esittelee.

Vankikortti kertoo, että saksalaiset ottivat Olga Marian kiinni 1.5.1918.

Kohtalo on ollut sillä sinetöity. Pahennusta herätti myös, että hän oli pukeutunut housupukuun. Olga Maria teloitettiin ampumalla perjantaina 10. toukokuuta. Toimeenpanijana oli Mäntsälän suojeluskunta. Naiset on ammuttu ilman oikeudenkäyntiä ja tuomiota. Oman kylän pojat tappoivat oman kylän tytöt. Nuorin teloitettu Mäntsälän naiskaartilainen oli vain 14-vuotias.

Moni on kysynyt Eerikalta, miksi hän on penkonut vanhoja ja onko siinä järkeä.

– Tässä ei ole mitään poliittista kantaa. Olen halunnut vain kertoa vaietun sukulaiseni tarinan.

Olga Marian kautta Eerika on löytänyt uusia sukulaisia. Kerrotaan, että Olga Maria on tullut kiväärin kanssa kotiin ja lyönyt pistimen kattoon. Pistin on katkennut.

–  Pistin on edelleen hallussa suvulla. On tutkittu, että se on venäläinen malli.

Lahden Hennalan vankileirillä ammuttiin toukokuussa 1918 parissa viikossa yli 200 naista. Tutkija Marjo Liukkonen on kirjoittanut tapauksesta tänä keväänä ilmestyneessä väitöskirjassaan Hennalan naismurhat 1918. Katso Liukkosen haastattelu alla olevalta videolta.

Ilta-Sanomat kertoo 18 ihmisen tarinat, jotka joutuivat vuonna 1918 punaisten tai valkoisten uhreiksi. Kertojina ovat uhrien sukulaiset. Ainutlaatuinen paketti vuoden 1918 järkyttävistä tapahtumista on luettavissa myös näköislehtenä (29.3.) täällä.

Lue lisää vuoden 1918 järkyttävistä tapahtumista täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?