Sylvi, 9, koki hirveän kohtalon hämärällä tiellä Ikaalisissa – surmaajat järkyttyivät tajuttuaan, mitä olivat tehneet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sylvi, 9, koki hirveän kohtalon hämärällä tiellä Ikaalisissa – surmaajat järkyttyivät tajuttuaan, mitä olivat tehneet

Näkymä Kamratin talon päätyikkunasta. Riihi, jolle lapset olivat kelkan kanssa matkanneet, on purettu maisemasta. Lapset kulkivat riihelle keskellä näkyvän makasiinin editse.

Näkymä Kamratin talon päätyikkunasta. Riihi, jolle lapset olivat kelkan kanssa matkanneet, on purettu maisemasta. Lapset kulkivat riihelle keskellä näkyvän makasiinin editse.

Riihestä heiniä hakeneita lapsia luultiin vihollisiksi Ikaalisissa.

Julkaistu: 6.4.2018 7:55

Vuoden 1918 tapahtumat jättivät synkän muistijäljen Ikaalisissa eläneeseen Perttulan perheeseen ja sukuun. Jaakko Perttula oli vain 13-vuotias, kun joutui todistamaan vierestä 9-vuotiaan sisarensa Sylvin traagista kuolemaa: kotiaskareita iltahämärissä toimittanut pieni tyttö sai ohimoonsa kuolettavan luodin 5. maaliskuuta 1918.

Perttulan lapset ja heidän Alexandra-äitinsä olivat evakuoituneet sodan jaloista läheiseen Kamratin taloon, sillä Perttulan oma koti oli jäänyt vaaralliselle alueelle.

Kamratin talo sijaitsi Läykkälän kylässä valkoisten ja punaisten asemien välissä ”ei kenenkään maalla”. Sekään ei ollut turvallinen paikka. Talossa oli kuitenkin iso leivinuuni ja pihassa kivinavetta, jotka antoivat suojaa ampujilta.

Miehet olivat rintamalla, joten lapset auttoivat naisväkeä talon töissä.

Kun maaliskuun 5. päivä oli hämärtynyt illaksi, Sylvi lähti isoveljensä Jaakon sekä Kamratin talon Elma-tyttären kanssa hakemaan riihestä rehua karjalle, sillä heinät olivat loppuneet ladosta.

Lapset vetivät perässään kelkkaa ja kävelivät mäkeä alas riihelle päin. He eivät aavistaneet, että läheisellä hautausmaalla väijynyt valkoisten ketju luulisi heitä vihollisiksi.

 Vasta paljon myöhemmin ymmärsin, miksi hän aina muistutti meitä, omia lapsiaan, olemaan tottelevaisia.

Kolmen lapsen eteneminen oli näyttänyt siltä kuin vihollinen olisi vetänyt perässään konekivääriä.

Sotilaat ryhtyivät silmittömään tulitukseen. Jaakko ja Elma onnistuivat pakenemaan riiheen ja piiloutumaan suuren kiukaan taakse. Sylvi jäi ojaan. Elma ja Jaakko komensivat häntä piiloutumaan. ”Lyö Sylvi lumeen!”

Punaiset vastasivat tulitukseen Läykkälän ja Palomäen suunnassa.

Hirmuinen ammunta kuului Kamratin taloon. Hätääntynyt Alma-emäntä juoksi talon nurkalle. Hän heilutti valkoista vaatetta eteläisen hautausmaan suuntaan ja vaati lopettamaan ampumisen, koska paikalla oli talon väkeä.

Valkoiset lopettivat ampumisen ja tähystivät, näkyisikö riihen suunnalla vielä liikettä.

Hiljaisuuden läpi he kuulivat Alman huudon: ”Ettekö jo tule sieltä, lapset!”

Kamratin tilan päärakennus.

Silloin asemiehet tajusivat mitä oli tapahtunut. He olivat kauhuissaan ja lamaantuneita, vaikka eivät vielä tienneet, oliko lapsiin osunut.

Jaakko ja Elma olivat yrittäneet huutaa ojaan jääneelle Sylville, mutta eivät saaneet vastausta. Ammunnan tauottua he tulivat pois riihestä ja löysivät ojasta elottoman Sylvin. Häntä oli ammuttu päähän.

 Ironista on, että samaan aikaan heidän isänsä oli valkoarmeijan joukoissa muualla.

Jaakko kantoi siskonsa Kamratin taloon, jossa Sylvi todettiin kuolleeksi. Mitään ei ollut tehtävissä.

Jaakon poika Pekka Perttula, 79, kertaa sukunsa traagista tarinaa kotonaan Espoossa.

– Kuulin tästä tapauksesta isäni hyvältä ystävältä Antti Kamratilta vuonna 2002, kun vierailin synnyinpaikallani Läykkälän kylässä. Olin kyllä pienestä asti tiennyt Sylvin tarinan, mutta yksityiskohdista sain tietää vasta silloin. Isä ei tapauksesta oikein koskaan puhunut.

Pekka Perttula sai kuulla, että lapset olisivat edenneet riihelle ojaa pitkin piilossa, sillä he pelkäsivät sotatoimia.

– Siinä sitten oli luultu, että ojassa, pensaikossa, on vihollisia. Isä oli kantanut siskonsa Kamratin taloon, niin minulle kerrottiin.

Espoossa asuva Pekka Perttula tuntee hyvin sukunsa traagisen tarinan Sylvin kuolemasta.

Pekka Perttula uskoo, että traaginen tapahtuma oli ollut Jaakko-isälle suuri järkytys. Näin hän on päätellyt muun muassa siitä, ettei isä juurikaan muistellut lapsuusaikaansa.

– Isäni Jaakko Perttula oli perheen vanhin lapsi. Hän oli muuttanut äitinsä Alexandran ja kolmen sisarensa kanssa Tampereelta Ikaalisiin ja asettunut asumaan lapsuudenkyläänsä ennen vuoden 1918 sisällissotaa. Isäni isä Robert Perttula osallistui sisällissotaan Tampereella valkoisten puolella.

Pekka Perttulan sisko, Yhdysvalloissa asuva aktiivinen sukututkija Ritva Perttula-Swartz on merkinnyt sukuhistoriaan kaikki tiedot tätinsä kohtalosta.

Myös Ritva on varma, että lapsuudessa koettu järkyttävä tapahtuma jätti kirvelevän arven Jaakko-isän elämään.

– Vasta paljon myöhemmin ymmärsin, miksi hän aina muistutti meitä, omia lapsiaan, olemaan tottelevaisia. Kun hän oli onnistunut pakenemaan riiheen, hän oli huutanut kauempana olleelle Sylville, ettei tämä saisi nostaa päätään ojasta, kertoo Ritva Perttula-Swartz.

– Ironista on, että samaan aikaan heidän isänsä oli valkoarmeijan joukoissa muualla.

Perttuloille on kerrottu, että tapahtuma kadutti ja suretti ampujia valtavasti. Tämä selviää myös valkoisten puolella taistelleen Jooseppi Arvid (Juuse) Tammisen (1888–1962) muistelmista.

”Ei niillä hätää, jotka ovat sodassa, mutta voi niitä, jotka ovat sodan jaloissa!”, hän kirjoittaa.

Sylvin kohtalosta kerrotut tarinat ovat keskenään hieman ristiriitaisia. Ilta-Sanomat kuitenkin sai kuunnella Elma Kamratin pikkuveljen Antin kertomuksen haastattelutallenteelta, jonka Matti Kamrat nuoremman jälkeläiset olivat nauhoittaneet. Antti kertoo nauhalla kaiken minkä oli Elmalta saanut kuulla.

Aikalaiset ovat kertoneet, että turvallisuussyistä pihan yli oli juostava nopeasti ja että karja täytyi hoitaa hämärissä. Kun taistelut kävivät kiivaimmillaan, väki joutui piiloutumaan vanhan talon alla olevaan perunakuoppaan.

On myös kerrottu, etteivät valkoiset tienneet Kamratin talossa turvaa pitäneestä talon väestä.

Perttulankaan talo ei säästynyt luodeilta. Tästä kertoo muun muassa rautasänky, jossa näkyy luodinreikiä. Talo toimii edelleen Perttulan suvun kesäpaikkana.

Jaakko Perttula eli 70-vuotiaaksi ja kuoli vuonna 1974. Sama kuolinvuosi on kirjoitettu myös Kamratin vanhanisännän, Matin hautakiveen. Matti eli 89-vuotiaaksi.

Matti Kamratin vaimo ja lasten äiti Alma kuoli 78-vuotiaana 1962. Vuonna 1906 syntynyt tytär Elma eli 101-vuotiaaksi.

Ikaalisten keskustan tuntumassa sijaitsevaa Kamratin suvun vanhaa taloa peruskorjataan parhaillaan.

Lähteet: Antti Kamratin (syntynyt 1920) haastattelunauha; Pekka Perttulan haastattelu; Ritva Perttula-Swarzilta ja Kamratin suvun jäseniltä saadut tiedot; Juuse Tamminen: Ikaalisten rintamalla (1929)

Ilta-Sanomat kertoo 18 ihmisen tarinat, jotka joutuivat vuonna 1918 punaisten tai valkoisten uhreiksi. Kertojina ovat uhrien sukulaiset. Ainutlaatuinen paketti vuoden 1918 järkyttävistä tapahtumista on luettavissa myös näköislehtenä (29.3.) täällä.

Lue lisää vuoden 1918 järkyttävistä tapahtumista täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?