Sillanpäällä oli mukanaan vajaa gramma ”kristallia” – juristi kertoo, millaisen tuomion määrästä saisi Thaimaassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sillanpäällä oli mukanaan vajaa gramma ”kristallia” – juristi kertoo, millaisen tuomion määrästä saisi Thaimaassa

Kristalli on luokiteltu Thaimaassa ykkösluokan huumeeksi.

29.3.2018 6:23

Iskelmätähti Jari Sillanpään hallusta löytyi vajaa gramma erittäin vahvaa metamfetamiinia, niin sanottua kristallihuumetta, kun hän saapui lauantaina Suomeen.

Sillanpää jäi kiinni Helsinki-Vantaan-lentokentällä. Hänellä on loma-asunto Thaimaan Pattayalla. Sillanpää oli tulossa Thaimaasta Dohan kautta Suomeen.

Laulajatähti voi olla kiitollinen siitä, ettei hän kärähtänyt huumeista lomamatkansa lähtömaassa.

Thaimaassa huumeiden käyttäjää olisi uhannut vankilatuomio. Sillanpään matkatavaroista löytynyt kristalli on Thaimaassa näet luokiteltu ykkösluokan huumeeksi.

Huumeissa on Thaimaassa viisi luokkaa. Kristallin tapaista metamfetamiinia koskevat kovimmat rangaistukset.

– Sellaisesta annoksesta saa täällä normitaulukon mukaan neljä vuotta vankeutta. Tunnustamalla saa tuomion puolitettua eli kaksi vuotta tulisi, Pattayassa laki- ja kiinteistöasiain toimistoa pitävä Jouni Ollila kertoo.

– Hyvällä käyttäytymisellä ensikertalainen pääsee aikaisemmin sieltä ulos.

Tuomio on Thaimaassa yhtä ankara suomalaiselle tai thaimaalaiselle. Ulkomaalaisella ja paikkakuntalaisella ei ole Ollilan mukaan muuta eroa kuin se, että takuusummat ovat erilaiset. Ulkomaalainen joutuu maksamaan takuun tuplana.

– Jos takuita vastaan oikeudenkäynnin ajaksi ostaa itsensä ulos, ulkomaalaisen katsotaan olevan suuremmassa riskissä paeta. Vaikka eihän hänellä passia ole käytössään.

Jari Sillanpäällä on kattoterassiasunto Pattayan ranta-alueella. Huumekohusta huolimatta Sillanpää voi lomailla Pattayalla toistaiseksi entiseen tapaan, sillä hänestä ei ole Thaimaan rekistereissä merkintöjä.

– Jos hänet olisi pidätetty Thaimaassa ja hänen hallussaan olisi löytynyt huumeita, olisi oletettavaa, että jossakin on niitä lisää. Poliisi voi pyytää oikeudelta lupaa kotietsintöihin.

Huumekohu voi vaikuttaa ainoastaan pitkän oleskeluviisumin saantiin. Jos Sillanpää hakee Thaimaahan non-immigrant -viisumia, siinä Suomessa tarvitaan rikosrekisteriote.

– Sillanpää on luultavasti ollut joko viisumivapailla oleskeluilla, joka on 30 päivää, tai turistiviisumeilla. Olen päätellyt sen siitä, miten pitkiä ajanjaksoja hän on täällä oleskellut.

Sillanpään asianajaja Juha Räihä antoi tiistaina julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan Sillanpää on hankkinut metamfetamiinia pieniä, noin 1–10 gramman eriä. Sillanpää on hankkinut huumeita omaan käyttöönsä ja juhlissa tarjoiltavaksi.

Asianajajan mukaan Sillanpää on käyttänyt huumeita vuosina 2014–2017. Hankitun metamfetamiinin määrä tänä aikana oli asianajajan mukaan yhteensä noin 110 grammaa.

Metamfetamiinin hinta vaihtelee. Hinta riippuu aineen laadusta ja ostopaikasta. Gramma kristallia voi maksaa 200–1 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?