Kommentti: Keskustan puoluesihteeripeli alkoi kovilla otteilla – Ovaska esti Hakalan infon puoluetoimistolla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Keskustan puoluesihteeripeli alkoi kovilla otteilla – Ovaska esti Hakalan infon puoluetoimistolla

Jirka Hakala (oik.) haastaa istuvan puoluesihteerin Jouni Ovaskaa.

Jirka Hakala (oik.) haastaa istuvan puoluesihteerin Jouni Ovaskaa.

Julkaistu: 28.3.2018 20:03

Keskustan puoluesihteerikisa alkoi kuumana. Kuumuudesta kertoo, että pikkuasioistakin saadaan jo riitaa, kun Jirka Hakala haastaa istuvaa puoluesihteeriä Jouni Ovaskaa. Keskustan puoluesihteerin vaihtuminen on todennäköistä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Keskustan puoluesihteeripeli käynnistyi kunnolla keskiviikkona, kun Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala ilmoittautui istuvan puoluesihteerin Jouni Ovaskan haastajaksi.

Keskustassa on oltu Ovaskaan tyytymättömiä tämän kaksivuotiskauden ajan, ja sopivaa vastaehdokasta on etsitty jo kuukausia.

Ovaskaa on haukuttu keskustapiireissä muun muassa näkymättömyydestä eli puoluesihteerin vaihtuminen Sotkamon puoluekokouksessa kesäkuussa on todennäköistä. Ovaskan haastanut, Kokkolassa asuva Hakala on aiemmin toiminut muun muassa poliittisena suunnittelijana puoluetoimistolla.

Otteet ovat kisassa kovia heti alkuun.

Yksi kiista nähtiin jo tänään. Herkästä tilanteesta kertoon nimenomaan kiistan pikkumaisuus.

Ovaska esti Ilta-Sanomien tietojen mukaan Hakalaa pitämästä tiedotustilaisuutta ehdokkuudestaan puoluetoimiston tiloissa. Ovaska oli lähettänyt puoluetoimiston henkilökunnalle tiistain ja keskiviikon välisenä yönä sähköpostin, jossa heitä pyydettiin henkilökuntatilaisuuteen puoluetoimiston tiloihin heti seuraavaksi aamupäiväksi.

Samaan aikaan oli luvassa Hakalan tiedotustilaisuus, jota oli kaavailtu puoluetoimiston tiloihin. Tämä ei käynyt Ovaskalle.

Lopulta Hakala joutui pitämään tiedotustilaisuutensa puolueen pää-äänenkannattaja Suomenmaan tiloissa. Huvittavan ja pikkumaisen tilanteesta tekee erityisesti se, että sekä puoluetoimisto että Suomenmaa toimivat samoissa Apollonkadun tiloissa, lehtiyhtiön tilat ovat puoluetoimiston yläkerrassa.

Kaiken lisäksi Ovaska lopulta perui koko henkilökuntatilaisuutensa.

Presidentinvaalit puoluesihteerinkin kohtalona

Puoluesihteerivalinnasta tulee keskustan Sotkamon puoluekokouksen merkittävin henkilövalinta, sillä puheenjohtaja Juha Sipilä saa suoraan jatkokauden. Kummalliselle politiikan ulkoradalle ajautunut EU-edustaja Paavo Väyrynen yrittää haastaa Sipilää, mutta aitoa kannatusta Väyrysellä ei ole.

Luvassa on poliittinen näytelmä. Mielenkiintoista on nähdä, montako tukijaa Väyrynen ylipäätään löytää, mutta lopputulos on selvä.

Väyrynen sotki esiintymisellään jo keskustan presidentinvaalit.

Mielenkiintoista, että heikosti menneet presidentinvaalit saattavat olla juuri se, mihin myös Ovaska kaatuu.

Vuodenvaihteessa, presidentinvaalien kiivaimmassa vaiheessa keskustan puoluesihteeri Ovaska oli nimittäin kolmen viikon ulkomaanmatkalla. Matti Vanhasen vaalikampanjan surkeaan tulokseen Ovaskan matka tuskin vaikutti sitä tai tätä, mutta perinteisesti systeemi on ollut suomalaisissa puolueissa se, että jos puheenjohtajaa ei voi vaihtaa, vaihdetaan puoluesihteeri.

Ovaska aikoo ilmoittaa omista suunnitelmistaan huhtikuussa.

Sipilä ei keskiviikkona ottanut kantaa puoluesihteerivaaliin.

Sen sijaan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä ilmoitti, ettei lähde itse ehdokkaaksi, vaan tukee Hakalaa.

– Olen tyytymätön nykyisen puoluesihteerin toimintaan ja niin on myös keskustan kenttä. Olen erittäin iloinen, että nyt pääsemme mittaamaan hänen kannatuksensa, Kärnä sanoi tiedotteessaan.

Myös Ovaska sai keskiviikkona tukea, mutta puolueen ulkopuolelta, Sdp:stä.

Twitterissä Sdp:n kansanedustaja Sanna Marin ja puheenjohtaja Antti Rinteen erityisavustaja Dimitri Qvintus luonnehtivat Ovaskaa fiksuksi ja ihmettelivät, että keskusta syyttää häntä ongelmistaan.

Lisää aiheesta