Bisquitin kolumni: Asian vierestä kuultuna

Julkaistu:

Kolumni
H-L: Nöyryyttävää, alistavaa, itsetuntoa rikkovaa kohtelua. Näin toimintaasi on kuvattu. Mitä itse vastaat?
J-S: Olen pahoillani, jos olen jotain loukannut, ja pyydän sitä anteeksi.

H-L: Suora siteeraus. Olet muun muassa puhunut ihmisistä seuraavalla tavalla: ”Te käärmeet, te kyykäärmeitten sikiöt!” Tahdotko kommentoida?

J-S: Olen tietysti pahoillani, jos nuo vertauskuvallisiksi tarkoitetut sanani on ymmärretty väärin, ja pyydän sitä anteeksi.

H-L: Ja yhtä vertauskuvallisestiko jatkoit uhkailemalla helvetillä ja kadotustuomiolla?

J-S: Kuten sanoin, olen pahoillani, jos minut on ymmärretty väärin, ja pyydän sitä anteeksi.

H-L: Ehkä sekin on hyvä sanoa tässä ääneen, ettei tämä ole tietenkään mikään oikeuslaitos tai tuomioistuin, vaan nyt on välttämätöntä puhua yhdessä siitä, missä nämä käyttäytymisen rajat menevät.

J-S: No minä olen tietysti kaikesta järkyttävän pahoillani ja pyydän anteeksi.

H-L: Monet ovat nimittäin kokeneet toimintasi valta-asemassasi hyvin manipuloivaksi.

J-S: En tietenkään halua vähätellä heidän tuntojaan, mutta jos he ovat näin kokeneet, pyydän sitä vilpittömästi anteeksi.

H-L: Moni todistaja on kertonut myös yhtäpitävästi, miten olet tieten tahtoen vienyt heidät tilanteisiin, joissa heidän henkensä ja terveytensä on vaarantanut. Mitä sinä vastaat?

J-S: Olen pahoillani, jos he ovat kokeneet sellaista, ja pyydän sitä anteeksi.

H-L: On muun muassa lähdetty järvelle veneellä, joka myrskyn äkkiä noustessa uhkaa peittyä aaltoihin, mutta sinä vain jatkat uniasi.

J-S: Kerran todella pääsi sattumaan näin eräällä oppilasretkellä, mitä pahoittelen syvästi ja pyydän anteeksi. Mutta kaikkihan päättyi kuitenkin hyvin.

H-L: Niin onneksi sillä kertaa. Mutta kaikista kuulemistani kertomuksista – tuo äskeinen ei suinkaan ollut ainoa – en voi olla kysymättä, koetko jollakin tavalla olevasi, kuinka sen sanoisin, muiden yläpuolella, ikään kuin yli-ihminen.

J-S: Yli-ihminen? En todellakaan, ja jos joku on näin kokenut, niin pyydän anteeksi.

H-L: Monet todistajat ovat kuitenkin valittaneet häiriköinnistäsi. Muun muassa on kerrottu, että olit jo näsäviisaana pikkuvanhana kaksitoistavuotiaana karannut päiväkausiksi huolestuneilta vanhemmiltasi, jotka löysivät sinut vihdoin paikallisesta temppelistä saivartelemasta ja aikuisia vaivaamasta.

J-S: Nyt ymmärrän, tuolloinen käytökseni oli ajattelematonta, mitä pyydän anteeksi.

H-L: Niin tuli vain mieleeni, että Erkki Tuomiojakin sentään malttoi jaksaa kuusitoistavuotiaaksi ennen kuin meni Tuplaan ja kuittiin viisastelemaan.

J-S: Pyydän myös sitä vielä kerran anteeksi.

H-L: Se on hienoa ja tuli varmasti tarpeeseen. Ja kuten sanottu, tämä ei ole mikään raastupa tai ylipappien neuvosto, joten toivotaan, että jatko sujuu kohdallasi onnekkaimmissa merkeissä.

- - - - -

Kyseessä on litterointi Ylen ajankohtaisohjelmasta Jeesus A-studiossa. Haastattelijana Kirsi Heikel. Teksti on osa kirjoittajan projektia Vastuullista pakinointia arjessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt