Jari Sillanpää hankki jopa tuhansia annoksia kristallia – huumeisiin saattoi kulua yli 100 000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jari Sillanpää hankki jopa tuhansia annoksia kristallia – huumeisiin saattoi kulua yli 100 000 euroa

Asiantuntija pitää Jari Sillanpään hankkimaa 110 gramman metamfetamiinimäärää isona.

27.3.2018 20:48

Maanantaina kerrottiin, että Jari Sillanpää pidätettiin lauantai-iltana Helsinki-Vantaan lentokentällä hallussaan pieni määrä metamfetamiinia.

Laulaja kärähti aineesta edellisen kerran elokuussa 2017. Hänet tuomittiin tammikuussa rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta mittaviin sakkoihin.

Sillanpään autosta löytyi viime elokuussa 0,3 grammaa kristallimuotoista metamfetamiinia. Rikoslaboratorion mukaan määrä vastaa noin kahdeksaa käyttöannosta.

Sillanpään asianajajan Juha Räihän mukaan laulaja on myöntänyt poliisille tapauksen esitutkinnassa käyttäneensä metamfetamiinia satunnaisesti viihdekäyttönä vuodesta 2014 asti. Asianajajan mukaan Sillanpäätä epäillään huumausainerikoksesta.

Laulaja sanoo lausunnossaan hankkineensa metamfetamiinia omaan käyttöönsä ja juhlissa tarjottavaksi satunnaisesti pieniä noin 1–10 gramman eriä vuosina 2014–2017. Hankitun metamfetamiinin määrä näinä vuosina on ollut Räihän mukaan yhteensä noin 110 grammaa.

Jari Sillanpään hallusta viime vuoden elokuussa löytynyt metamfetamiini ja aineen käyttöön soveltuva piippu.­

Rikoslaboratorion aiemman arvion mukaan laskettuna Sillanpään hallussa vuosien aikana olleesta metamfetamiinista saisi lähes kolmetuhatta käyttöannosta.

Vaikka määrät ovat suhteellisia, Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtajan Mirka Vainikka ei pidä Sillanpään ilmoittamia määriä vähäisinä.

– Minun mielestäni määrä on iso suhteutettuna siihen, että on kyse ihmisestä, joka pystynyt tekemään uraa ja toimimaan aktiivisesti yhteiskunnan kansalaisena, Vainikka sanoo.

– On tuossa kuitenkin käyttöannoksia, eikä kyse ole enää vain omasta käytöstä, vaan myös muiden käytöstä. Lisäksi kyse on metamfetamiinista, joka on voimakas riippuvuutta aiheuttava stimulantti.

Yhdestä grammasta metamfetamiinia saatavien käyttöannosten määrä vaihtelee juuri aineen pitoisuuden mukaan.

Perinteisessä amfetamiinissa käyttöannokset ovat joitain gramman kymmenesosia, metamfetamiinissa huomattavasti pienempiä. Hyvälaatuisen metamfetamiinin käyttöannokset ovat vain joitain gramman sadasosia.

Huumeen kristallimuoto ei automaattisesti tarkoita, että kyseessä olisi puhdas aine. Poliisi on takavarikoinut vahvuudeltaan 90-prosenttista kristallia, mutta myös alle kymmenprosenttista.

Takavarikoitua metamfetamiinia. Heinäkuussa 2013 poliisi takavarikoi rikollisryhmän salakuljettamaa kokaiinia ja metamfetamiinia Helsingissä ja Ylöjärvellä.­

Myös aineen hinta on sidoksissa sen puhtauteen, mutta metamfetamiini hakee vielä vakiintunutta katukauppahintaansa.

Siinä missä perinteisen amfetamiinin hinta katukaupassa pyörii 20–25 eurossa per gramma, hyvälaatuinen, vahva metamfetamiini voi maksaa 200 euroa per 0,2 gramma. Grammahinta kohoaa siis tuhanteen euroon, eli se maksaa 40–50-kertaisesti enemmän kuin tavallinen amfetamiini.

Siten Sillanpään hankkimien huumeiden arvo katukaupassa on voinut huumeen laadusta riippuen olla arviolta jopa 110 000 euroa. Todennäköisesti kokonaishinta on tätä pienempi.

Vainikan mukaan Sillanpään tapaus tuo hyvin esiin sen, miten huumausaineiden käyttö on muuttunut viime aikoina. Kuva ongelmakäytöstä on nykyään osittain vanhentunut.

– On erikseen ne, jotka ovat riippuvaisia ja painivat riippuvuutensa kanssa. Sitten on ne, jotka eivät koe olevasta riippuvaisia ja jotka käyttävät huumeita satunnaisesti.

Jälkimmäisen joukon huumeiden käyttö voidaan Vainikan mukaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: toiset käyttävät siksi, että jaksaisivat ja pyrkivät parempiin suorituksiin. Osa käyttää huumeita rentoutuakseen arjesta ja työstä.

Jos käyttö kuitenkin jatkuu pitkään, yleensä myös ongelmat seuraavat, Vainikka muistuttaa.

– Aluksi on kyse kokeilusta ja satunnaiskäytöstä, mutta joillekin siitä tulee aina ongelmia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?