Kotimaa

Erkki Tuomioja arvostelee venäläis­diplomaatin karkotusta: ”Emme halua laskea standardeja Venäjän tasolle”

Julkaistu: , Päivitetty:

Entinen ulkoministeri kommentoi asiaa Facebook-päivityksessään.
Sdp:n kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja arvostelee maanantaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessä Suomen päätöstä karkottaa venäläisdiplomaatti Britannian Salisburyssa tapahtuneen myrkytyksen jälkeen.

Suomi liittyi useiden EU-maiden ja maailman valtioiden joukkoon kertoessaan karkottavansa Venäjän edustajan seurauksena venäläiseen ex-vakoojaan ja tämän tyttäreen kohdistuneesta hermomyrkkyiskusta, jota pidetään Venäjän valtion tekona. Päivityksessään Tuomioja kuitenkin perää varmempia todisteita päätöksen tueksi.

– Niillä tiedoilla jota minulla nyt on, en olisi tähän päätökseen ryhtynyt ja toivon, että hallitukselle on enemmän tätä päätöstä perustelevaa tietoa, Tuomioja kirjoittaa.
Tuomojan mukaan vahvojen epäilyjen kohdistaminen Venäjään on paikallaan, mutta toimien pitää hänen mukaansa perustua epäilyjen sijaan riittäviin näyttöihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Emmehän me halua laskea oikeusstandardejamme samalle tasolle kuin Venäjällä, hän toteaa.

Britannia on kertonut julkisesti, että sillä on todisteita siitä että Venäjä on valmistanut ja varastoinut vuosien ajan iskussa käytettyä harvinaista hermomyrkkyä. Muun muassa Ranskan, Saksan, Britannian ja Yhdysvaltojen poliittisten johtajien mukaan Venäjä on käytännössä ainoa mahdollinen syyllinen iskuun.

Venäjän oikeuslaitosta pidetään pitkälti presidentti Vladimir Putinin hallinnon alaisena toimijana, joka on jakanut poliittisia tuomiota tämän vastustajille.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi maanantaisessa tiedotustilaisuudessa keskustelun Venäjän kanssa jatkuvan päätöksestä huolimatta. Tuomiojan mukaan Niinistö on oikeassa korostaen tilanteessa vuoropuhelun jatkumisen tärkeyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kuinka sopusoinnussa tämä on sen kanssa, että osallistuimme tähän diplomaattien karkotusoperaatioon jää nähtäväksi, hän toteaa.