Kommentti: Moskovan vastaisku tulee varmasti

Diplomaatin karkotus on Suomen ulkopoliittiselta johdolta kova päätös, kirjoittaa toimituspäällikkö Timo Paunonen

Venäjän suurlähetystö Helsingissä.

26.3.2018 17:32

Suomi liittyy mukaan 14 EU-maan ja Yhdysvaltain rintamaan karkottamalla yhden venäläisdiplomaatin vastatoimena Venäjän epäillylle sekaantumiselle Salisburyn hermomyrkkyiskuun Britanniassa. Päätös on raju, ja se kertoo siitä, että Suomi ei voi irrottautua lännen vastatoimista. Mukaan pitää mennä, vaikka yhteistä rajaa Venäjän kanssa on yli tuhat kilometriä ja kahdenväliset suhteet tulisi ylipäätään pitää hyvässä kunnossa.

Kaikissa tilanteissa.

Presidentti Sauli Niinistön linjana on toimia linkkinä idän ja lännen välillä, toisaalta Suomi ei epäröinyt liittyä pakoterintamaan Venäjän Krimin laittoman miehityksen jälkeen. Venäläiset ovat usein moittineet Suomea epävirallisissa keskusteluissa sokeasta hyppäämisestä EU:n pakotepäätösten taakse. Heille Niinistö on huomauttanut, että kyse ei ole hyppäämisestä – Suomi on ollut mukana niitä tekemässä.

Myös tuoreimmassa ratkaisussa Suomen ulkopoliittinen johto joutuu arvioimaan päätöksen seurauksia. Diplomaatin karkotus ei ole Suomelle helppo keino, ei varsinkaan sen takia, että Venäjän vastatoimet tulevat varmasti. Nythän Suomi ei jäänyt odottamaan hermomyrkkyiskun tutkinnan edistymistä ja syyllisten löytymistä eli siis juridista näyttöä. Osallisuutensa tekoon pontevasti kiistänyt Venäjä on vaatinut juuri näitä näyttöjä.

Selvää on, että kanssakäyminen Venäjän kanssa tulee mutkistumaan – ja siihen Suomen ulkopoliittinen johto on ilmeisesti valmis.

Suomelle on kuitenkin tärkeää olla lännen leirissä.

Tässäkin asiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?