Amerikkalaisennuste: Kylmä sää jatkuu Suomessa jopa kesäkuuhun asti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Amerikkalaisennuste: Kylmä sää jatkuu Suomessa jopa kesäkuuhun asti

Julkaistu: 24.3.2018 7:55, Päivitetty 24.3.2018 10:27

The Weather Company ennustaa Suomeen kylmää säätä aina kesäkuuhun saakka. Myös suomalaiset meteorologit näkevät kylmän poikkeaman vertailukauden keskilämpötilasta.

Atlantassa Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä The Weather Company ennustaa pohjoiseen Eurooppaan ja varsinkin Suomeen tavallista kylmempää säätä aina kesäkuuhun saakka.

Tavallista talvisemmat lämpötilat ja lumisateet ovat riepotelleet tänä vuonna jopa eteläistä Eurooppaa helmi- ja maaliskuussa. Maaliskuu on ollut Suomessa tavallista kylmempi. Moni suomalainen odottaa kunnon kevättä ja kaipaa lämmintä kesää. Yhdysvaltalainen ennuste voi olla monille suomalaisille pettymys.

– Ennusteen mukaan epätavallisen kylmä sää jatkuu pitkään Pohjois-Euroopassa, The Weather Companyn päämeteorologi, tohtori Todd Crawford kertoo yhtiön sivuilla.

Yhtiön ennusteen taustalla ovat emo-organisaatio IBM:n laajat tilastoaineistot. Pohjois-Eurooppaan on luvassa amerikkalaisennusteen mukaan kylmää säätä. Suomi pysyy tavallista kylmemmällä puolella koko ennustejakson ajan, vaikka osassa Eurooppa sää välillä lämpenee toukokuussa.

Huhtikuuksi on luvassa normaalia kylmempää Pohjois-Eurooppaan. Toukokuuksi tilanne muuttuu siten, että aina Ruotsiin saakka ulottuu normaalia lämpimämpi sää, mutta Suomi jää normaalia kylmemmän alueen puolelle The Weather Companyn ennusteessa.

Lämpötilat ovat noin 1–3 astetta normaalia kylmemmät

Suomi pysyy yhtiön ennusteessa normaalia kylmemmän ilmamassan otteessa myös kesäkuussa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuu on ollut normaalia kylmempi ja kylmä pysyy Suomen yllä.

– Kuukauden päähän ulottuvassa ennusteessa näkyy Skandinavian yllä anomalia eli poikkeama vertailukauden keskilämpötilasta. Lämpötilat ovat sen mukaan keskivertoa noin 1–3 astetta kylmemmät, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto kertoo Ilta-Sanomille.

Hän korostaa, että mitä pidemmälle ennuste ulottuu, sitä epävarmemmaksi se muuttuu.

– Tulossa olevan viikon aikana Suomen ylle valuu ennusteen mukaan kylmä ilmamassa. Varsinkin yöaikaan on tavallista kylmempää jopa eteläisessä Suomessa ensi viikolla. Esimerkiksi tiistaiaamuna noin kello 7 aikaa lämpötila on maan eteläosissa -10 astetta ja keskiosissa -15 astetta. Pohjoisessa on pilvisyydestä riippuen reilut kymmenen astetta, hän kertoo.

Kun aurinko pääsee lämmittämään, voivat päivälämpötilatkin nousta korkeammalle.

Karuston mukaan maaliskuussa aurinko pääsee päivällä jo lämmittämään ja päivällä lämpötila on siis huomattavasti korkeampi.

– Keskiviikkoaamuna eteläisessä Suomessa lämpötilan ennustetaan olevan aamulla -15 astetta, hän kertoo.

Myös Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen kertoo maaliskuun jatkuvan kylmänä.

– Ensi viikko on talvinen, hän sanoo.

Lahtisen mukaan pitkälle ulottuvissa ennusteissa epävarmuus lisääntyy.

– Esimerkiksi kuukausiennusteissa saattaa jo ennusteen loppupuolella tulla vaihteluja, hän sanoo.

Normaalia kylmemmästä kesäkuusta puhuttaessa, vertailukohtana on hyvä muistuttaa, millaiset asteluvut ovat kesäkuussa normaalisti.

– Jos katsotaan koko kesäkuuta, eteläisessä Suomessa lämpötila on kesäkuussa normaalisti noin +20 astetta puolesta kuukaudesta lähtien. Keskisissä osissa maata linjalla Jyväskylä, Vaasa ja Joensuu, on alkukuusta noin +15 astetta ja loppukuussa lähellä +20 astetta. Pohjois-Suomessa voidaan päästä kesäkuun lopussa noin +18 - +19 asteeseen ja Lapissa kesäkuun lopussa noin +17 asteeseen, Forecan Lahtinen sanoo

  • The Weather Company ennustaa Suomeen tavallista kylmempää säätä aina kesäkuuhun saakka.

  • Kesäkuussa eteläisessä Suomessa lämpötila on kesäkuussa normaalisti noin +20 astetta puolesta kuukaudesta lähtien. Keskisissä osissa maata noin +15 astetta ja loppukuussa lähellä +20 astetta.

  • Pohjois-Suomessa se on kesäkuun lopussa noin +18 -1+19 astetta ja Lapissa kesäkuun lopussa noin +17 astetta.

  • Esimerkiksi vuonna 1971 korkein kesäkuussa mitattu lämpötila Suomessa oli +32,8.

  • Vuonna 1995 se oli +32,5.

  • Vuonna 2010 se oli +32,4.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?