EU-tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret eivät ole yksin – tutkija pelkää, että tilanne on oikeasti huonompi

EU:n tutkimuksessa suomalaisnuoret ovat Euroopan vähiten yksinäisiä. Asiantuntija suhtautuu tutkimukseen varauksella.

29.3.2018 6:21

Eurostatin tilastojen mukaan suomalaiset ovat yksinäisyydessä melko Euroopan keskitasoa. Vuoden 2015 laajassa kyselyssä yli 15-vuotiaista suomalaisista 95,6 prosenttia vastasi, että heillä on ainakin yksi henkilö, jonka kanssa voivat puhua henkilökohtaisista asioista. EU:n keskiarvo oli samassa kyselyssä 94,0 prosenttia.

Nuorissa tilanne on tutkimuksen mukaan kuitenkin huomattavasti parempi. Suomalaisista 16–24-vuotiaista 99,3 prosenttia sanoi, että heillä on joku jolle puhua henkilökohtaisista asioista. Siis vain 0,7 prosenttia olisi niin yksinäisiä, ettei heillä olisi ketään. Tytöillä tilanne oli vieläkin parempi: suomalaistytöistä vain 0,1 prosenttia sanoi olevansa niin yksinäisiä.

Apulaisprofessori Niina Junttila Turun yliopistosta hämmästyy tuloksesta.

– Kuulostaa oudolta, ihannemaailmalta. Pelkään, että tässä on tilastoharha, Junttila sanoo.

 On myytti, että suomalaislapsilla olisi vaikeuksia puhua vanhempiensa kanssa. Ehkä hyvä tulos johtuu siitä.

Junttilan mukaan yleensä tutkimuksissa noin 10 prosenttia tästä nuorten ikäryhmästä kertoo, ettei heillä ole yhtään läheistä ihmistä, joka voisi olla tukena. Siksi Eurostatin vuoden 2015 tulos tuntuu uskomattomalta.

– En osaa selittää tuota tulosta. Hiukan pelkään, että se ei pidä paikkaansa, Junttila pohtii.

Onko kysymys kulttuurien erosta?

Eurostatin tutkimuksessa nimenomaan Etelä-Euroopassa on monta maata, joissa yksinäisyyttä on enemmän kuin Suomessa. Junttila pohtii, että syynä voisi olla kulttuurien erilaisuus ja kysymyksen muotoilu. Tilastoa voisi selittää, jos vastanneilla suomalaisilla olisivat olleet vastatessa mielessä vanhemmat ja sisarukset. Heille kun suomalaiset puhuvat, vaikka muuten kokisivatkin olonsa yksinäiseksi.

– On myytti, että suomalaislapsilla olisi vaikeuksia puhua vanhempiensa kanssa. Ehkä hyvä tulos johtuu siitä, Junttila miettii.

Junttila on tutkinut kreikkalais- ja suomalaislasten yksinäisyyden kokemista. Haastatteluissa selvisi, että yksinäisyyden voi kokea hyvin eri lailla kulttuurista riippuen.

– Kreikkalaisella yksinäisyyttä aiheutti ehkä, jos paras kaveri ei ollut ollut koulussa. Yksinäinen suomalaislapsi puolestaan saattoi sanoa, että hänellä ei ole koskaan ketään, Junttila kertoo.

 Suomessa olet outo ja erilainen, jos WhatsApp ei koko ajan piippaa.

Toisaalta Junttila pohtii, että suomalaiset eivät välttämättä miellä olevansa yksinäisiä, koska yhteisössä ei kehoteta kertomaan ongelmista. Jossakin muussa kulttuurissa asia tunnustetaan ja sitten saadaan apuakin helpommin.

– Suomessa olet outo ja erilainen, jos WhatsApp ei koko ajan piippaa, Junttila pohtii.

– Kaikki eivät kuitenkaan halua olla sosiaalisia. Se vaikuttaa itsetuntoon, jos siitä tehdään tabu, ja että on noloa kun olet jäänyt yksin, Junttila ihmettelee.

Yksinäisyyttä erityisesti nuoruudessa ja vanhuudessa

Junttila uskoo, että nuorten tilanne on todellisuudessa tutkimusta huonompi Suomessa. Erityisesti siksi, että yksinäisyyttä esiintyy nimenomaan nuoruudessa ja vanhuudessa.

Nuoruudessa on todennäköistä jäädä yksin, jos putoaa työn ja koulutuksen ulkopuolelle. Mutta ajan kuluessa tilanne usein helpottaa.

– Sitten voi löytää sen parisuhteen tai työkaverin, Junttila sanoo.

Työuran jälkeen, vanhuudessa, yksinäisyyden tunteet taas nousevat, jos ympäriltä poistuu ihmisiä.

Ikäihmisissä Suomi on EU:n keskitasoa. Vuonna 2015 11 prosenttia yli 74-vuotiaista sanoi, ettei heillä ole henkilökohtaista keskustelukumppania. Samassa kysymyksessä EU:n keskiarvo oli hieman yli 9 prosenttia. Vähiten yksinäiset ikäihmiset löytyivät tutkimuksessa Saksasta, jossa juttukumppani oli 96,7 prosentilla ikäihmisistä.

Jos alla oleva grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos alla oleva grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?