Kotimaa

Poliisi: Vanhuksilta huijattu rahaa ja koruja törkeillä tempuilla eri puolilla Helsinkiä – ”Todella hävytöntä”

Julkaistu:

Alkuvuoden aikana on tullut ilmi noin parikymmentä tapausta, joissa vanhuksilta on huijattu omaisuutta. Myös valepoliisit piinaavat edelleen.
Helsingin poliisi tutkii useita alkuvuoden aikana ilmi tulleita tapauksia, joissa vanhuksilta on anastettu rahaa ja muun muassa koruja eri tavoin huijaamalla.

Rikoksista epäiltyjä miehiä ja naisia on poliisin mukaan useita. Uhrit ovat noin 70–95 -vuotiaita.

– Tapauksia on vajaa parikymmentä, ja niitä tutkitaan lukuisilla eri rikosnimikkeillä, muun muassa varkautena, törkeän varkauden yrityksenä, petoksena, maksuvälinepetoksena, lievänä petoksena ja petoksen yrityksenä, rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet ympäri Helsinkiä: Itäkeskuksessa, Jakomäessä, Meri-Rastilassa, Malmilla, Kontulassa, Vuosaaressa, Maunulassa, Pohjois-Haagassa, Arabianrannassa, Pukinmäessä ja Merihaassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huijarit lähestyvät kauppakeskuksissa ja kotipihoilla

Rikoksista epäillyt ovat lähestyneet vanhuksia muun muassa kauppakeskuksissa tai heidän kotipihoillaan.

Epäillyt ovat seuranneet vanhuksia tekaistuilla verukkeilla heidän koteihinsa. Osa on soittanut ensin ja ilmestynyt sen jälkeen uhrin asunnolle.

Huijarit ovat esiintyneet esimerkiksi sairaalan, kotihoidon tai kaupan työntekijänä, sosiaalityöntekijänä, taksikuskina, pankkivirkailijana ja huoltomiehenä.

Asunnoissa huijarit ovat tutkineet paikkoja ja joko pyytäneet vanhuksilta rahaa esimerkiksi ruoka- tai lääkeostoksia varten tai anastaneet pankinkortin, käteistä rahaa tai koruja.

Eräs rikoksista epäilty nainen väitti kerran välittävänsä ilmaiseksi virtsankarkailutuotteita, toisella kerralla hän esitti tarkistavansa turvapuhelimen toimintaa ja kolmannella kerralla hän pyysi rahaa turvaranneketta varten.

– Tämä on erittäin ikävä ilmiö. On todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi, Martikainen kertoo.

Kaksi naista otettu kiinni

Poliisi on ottanut viime kuukausien aikana kiinni kaksi naista kyseisiin huijaustapauksiin epäiltyinä.

Naiset ovat myöntäneet osan teoista. Toinen naisista on määrätty matkustuskieltoon, sillä poliisilla on syytä epäillä, että nainen jatkaa rikollista toimintaa.

Matkustuskielto tarkoittaa käytännössä sitä, ettei nainen saa poistua Helsingistä. Hän ei myöskään saa oleskella Helsingin ostoskeskuksissa, koska hän on lähestynyt uhrejaan nimenomaan niissä.

– Kehotamme vanhusten parissa työskenteleviä ammattilaisia ja vapaaehtoisia olemaan valppaana ja kertomaan senioreille hujauksen kohteeksi joutumisen vaarasta. Vanhuksille ja heidän läheisilleen on tärkeää kertoa tarkasti, miten esimerkiksi oikean kotihoitajan tunnistaa, Martikainen neuvoo.

Valepoliisit työllistävät edelleen

Helsingin poliisin tietoon on tullut lähiviikkoina jälleen myös useampi niin kutsuttu valepoliisitapaus, joissa vanhuksia puhelimitse lähestynyt henkilö on esittäytynyt poliisiksi ja pyytänyt pankkitunnuksia väitetyn rikoksen estämiseksi.

– Neuvokkaat seniorit ovat näissä tuoreimmissa tapauksissa arvanneet, että kyseessä on huijari, ja teko on jäänyt yritykseksi. Poliisi tai kukaan muukaan oikealla asialla oleva taho ei koskaan tiedustele verkkopankkitunnuksia puhelimessa, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai kadulla, Martikainen muistuttaa.

Jos epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi, asiasta tulee tehdä rikosilmoitus.

Akuuteissa tilanteissa on soitettava hätänumeroon 112.