Kuoliaaksi isketyn naisen vierestä löytyi Lacosten laukku – Turun puukottajan ruskea ruutuvihko kätki kylmäävän todisteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuoliaaksi isketyn naisen vierestä löytyi Lacosten laukku – Turun puukottajan ruskea ruutuvihko kätki kylmäävän todisteen

Julkaistu: 21.3.2018 19:55

Abderrahman Bouanane ei kertonut manifestissaan suoraan, mitä aikoo tehdä. Asiantuntijoiden mukaan julistus on ”tyypillistä jihadistien retoriikkaa”.

Turun iskun käräjät jatkuvat maanantaina 9. huhtikuuta pääkäsittelyllä. Turvallisuussyistä se pidetään Turun vankilassa.

Suurin yksittäinen arvioitava asia on se, olivatko Abderrahman Bouananen, 23, teot terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä vai eivät.

  • Katso jutun alusta video Bouananen manifestista.

Syyttäjä vaatii Bouananelle elinkautista vankeutta terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Puolustus kiistää terroristisen tarkoituksen ja myöntää teot vain tappoina ja tapon yrityksinä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

Syyttäjän todisteena terroristisesta tarkoituksesta on henkilötodistelun lisäksi muun muassa Bouananen kirjoittama manifesti, jonka Bouanane myös luki videolle ja latasi Isis-myönteisiin Telegram-keskusteluryhmiin ennen iskua.

– Emme ole yksinomaan manifestin varassa, mutta se on merkittävä osa kokonaisnäyttöä, mikä siitä teemasta esitetään, sanoo kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen.

Kopioitu imaamin videosaarnasta

Bounanen manifesti löytyi Lacosten olkalaukusta, jonka Bouanane oli pudottanut ensimmäisen uhrinsa viereen. Jehovan todistajien esitteitä jakamassa ollut nainen kuoli. Julistus oli kirjoitettu arabiaksi lyijykynällä pieneen ruskeakantiseen ruutuvihkoon.

Manifestia käänsi ja kommentoi esitutkinnan aikana useampikin asiantuntija. Käsinkirjoitettuna manifesti oli noin kahdeksan sivun mittainen. Suuri osa sen sisällöstä on kopioitu erään imaamin videosaarnasta, mutta Bouanane oli tehnyt saarnaan omia lisäyksiään.

Toinen Turun puukotuksessa käytetyistä Ikea-veitsistä. Terän pituus on noin 15 senttimetriä.

Manifestia ei ole tarpeen toistaa tässä sanasta sanaan. Kaikkiaan se on mietelauseineen ja sitaatteineen (”muut kansat käyvät kimppunne ja syövät teidät kuin mato syö ruokansa”) syvän hurmoksellinen teksti, jossa puhutaan pyhän sodan oikeutuksesta ja viitataan tulevaan tekoon muun muassa jäähyväisinä (”Rukoilkaa, että saan syntini anteeksi jos kuolen marttyyrina”).

Missään kohtaa manifestia Bouanane ei sano suoraan, mitä aikoo tehdä tai missä. Turkuun ei viitata sanallakaan ja Suomeenkin vain kerran (”Olen nähnyt täällä Suomessa miten jotkut kehtasivat polttaa pyhän Koraanin”).

  • Olivatko Turun puukotukset terroritekoja vai eivät? Sitä pohditaan videolla alla.

”Jihadistisen ideologian kyllästämä”

Asiantuntijoiden Keskusrikospoliisille (Krp) antamien lausuntojen mukaan manifestin laatiminen on vaatinut aikaa ja paneutumista. Asiantuntijat näkivät sen yksiselitteisenä kutsuna aateveljille ja -sisarille ryhtyä väkivaltaiseen jihadiin kaikkialla maailmassa.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki piti manifestia tyypillisenä jihadistien retoriikkana, jossa kehotetaan muslimeja pyhään sotaan vääräuskoisia vastaan ja irtisanoutumaan läntisten demokratioiden arvomaailmasta.

– Tekijä on selvästi viettänyt aikaa Isisin propagandan parissa, sillä manifesti ja videot resonoivat tyypillistä Isisin retoriikkaa.

Manifestissa Bouanane alleviivaa rooliaan Isisin uskonsoturina ja korostaa Isisin olevan ainoa oikea muslimien edustaja. Muita kuin Isisin äärimmäisen opin omaksuneita hän pitää harhaan johdettuina.

– Terrori-iskun tekijä oli jihadistisen ideologian kyllästämä. Se että hän puhuu marttyyrikuolemasta, viittaa siihen, että hänen tavoitteenaan oli sankarikuolema ja paratiisi. Vastaavien julistusten tekeminen on tyypillistä Isisille.

Aiemmin kirjoitettuja juttuja aiheesta:

  • Näin silminnäkijät kertoivat Turun puukotuksista poliisille. Lue juttu tästä linkistä.

  • Puukottajaa ampunut poliisi kertoo dramaattisista sekunneista. Lue juttu tästä linkistä.

  • Hätäkeskuspuhelu äänitallenteena ja tekstiksi litteroituna tässä linkissä.

  • Abderrahman Bouanane puhui kuulusteluissa motiiveistaan. Juttu tässä linkissä.

  • Näin tutut kertoivat Bouananen radikalisoitumisesta. Lue juttu tästä linkistä.

Alta voit katsoa silminnäkijän videon Turun puukotuksista:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?