Top Gear -tähti tylytti Suomea itsemurhista, mutta kuva kertoo totuuden – Suomi on poikkeus, jota tutkijatkin ihmettelevät

Julkaistu:

Asiantuntijat eivät osaa selittää suomalaisten itsemurhia.
YK:n mukaan Suomi on maailman onnellisin maa, mutta Jeremy Clarksonin mielestä ei.

Clarkson tunnetaan sekä roolistaan auto-ohjelma Grand Tourin juontajana että terävästä kielestään, jonka mies päästi valloilleen tällä kertaa kolumnissaan The Times -lehdessä.

– Pohdin, miettivätkö he YK:ssa tätä loppuun asti. Oikeasti. Istuivatko he missään vaiheessa alas ja tuumasivat: ”Odottakaas. Jos nämä suomalaiset ovat niin onnellisia kuin he väittävät, miksi niin monet heistä tekevät itsemurhan”, Clarkson kirjoitti.

Kyllähän Suomessa itsemurhia tehdään, mutta eivät suomalaiset aivan kärkikaartia ole. OECD:n listauksessa Suomi on sijalla yhdeksän.

OECD:n luvut ovat vuodelta 2014. Silloin itsemurhia tilastoitiin 14,1 sataatuhatta asukasta kohden.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksioikoinen, OECD huomauttaa. Itsemurhia tilastoidaan eri maissa eri tavoin. Siihen vaikuttaa muun muassa se, kuinka kuolemantapaus varmennetaan itsemurhaksi ja tehdäänkö kuolinsyyntutkimus.

Tasaista laskua lamasta lähtien

Kaiken lisäksi yhä harvempi riistää hengen itseltään.

Huippuvuosi oli 1990. Silloin Suomessa tehtiin yli 1 500 itsemurhaa. Sen jälkeen niiden määrä on laskenut suhteellisen tasaisesti.

Jos graafi ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tilastokeskuksen uusimmat luvut ovat vuodelta 2016. Silloin oman henkensä vei 787 ihmistä, eli noin puolet vuoden 1990 määrästä.

Luku on runsaat 50 tapausta enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta kaiken kaikkiaan suunta on selvä. Kymmenen viime vuoden aikana itsemurhien määrä on vähentynyt naisilla kolmanneksen ja miehillä liki neljänneksen.

– Täysin yksiselitteistä syytä siihen ei tiedetä, professori Mauri Marttunen sanoo.

Joitakin tekijöitä professori löytää. Mielenterveyspalvelujen saatavuus on parantunut, vaikka puutteita onkin. Lisäksi depressiot ja muut mielenterveyshäiriöt ja tunnistetaan aiempaa paremmin ja depressioiden hoito on tehostunut.

Poikkeus muiden maiden joukossa

Suomi on joka tapauksessa poikkeuksellinen itsemurhamaa.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan itsemurhien määrä yleensä kasvaa taloudellisessa taantumassa.

– Suomessa itsemurhakuolleisuus laski laman aikana. Se on vähän niin kuin poikkeus, Marttunen toteaa.

Hyviä selityksiä ilmiöön ei professorin mukaan ole.

– Paljon on spekuloitu sillä, että kun esimerkiksi työttömyys oli niin massiivista, se ei ollut enää stigma. Työttömät oli yksi vähemmistö muiden joukossa.

Lisäksi työttömien toiminta oli aktiivista, mikä saattoi luoda yhteisöllisyyttä työttömien joukossa. Sen tiedetään vähentävän alttiutta päätyä traagiseen ratkaisuun.