Ex-pääministereiden Venäjä-kytkökset nousivat jälleen tapetille – ”On selvää, että Venäjällä on tahoja, jotka haluavat ostaa lobbausvoimaa Suomessa”

Ex-pääministeri Paavo Lipponen leimattiin viikonloppuna Yhdysvalloissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheiseksi ”rikostoveriksi”.

Vladimir Putin ja Paavo Lipponen ovat tuttuja jo vuosien takaa. Esko Aholla (kuva oikealla) on rooli venäläisen Sberbankin hallituksessa.

20.3.2018 20:44

Hyödyllisiä idiootteja vai lännen ja Venäjän suhteiden elintärkeä liima?

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan (vihr) mielestä Suomi on tarkoituksellisen sinisilmäinen suomalaisten entisten pääministerien Venäjä-kytkösten suhteen.

Etenkin ex-pääministerin Esko Ahon rooli venäläisessä Sberbankissa herättää hänen mukaansa kysymyksiä, kun pankki on samalla lännen pakotelistalla. Aho on istunut Sberbankin 15-henkisessä hallituksessa vuodesta 2016.

Hautalan mukaan pääministeripohjalla ei ole sopivaa ryhtyä lobbaamaan Venäjän valtioon liittyvää liiketoimintaa tai osallistumaan siihen.

– Aho on ymmärtääkseni myös kiistänyt, että pankin toiminnassa olisi mitään yhteyttä Putinin johtamaan politiikkaan. Tämä on täysin putinilaista puhetta, kun tosiasiassa yhteydet ovat mielestäni melko selvät.

– Kyseessä on poliittinen raha. Ja missä määrin kyse on yleensä päivänvaloa kestävistä rahavirroista, niin se on hyvä kysymys.

Bisnes pyörii Entisten pääministerien Paavo Lipposen (sd, vasemmalla) ja Esko Ahon (kesk) Venäjän-bisnekset eivät ole nappikauppaa. Puhutaan sadoista- tuhansista euroista vuodessa.

Venäjälle on hänen mukaansa tietysti edullista, että heidän toimintaansa osallistuu taho, joka kykenee ennakoimaan EU:n toimintaa ja vaikuttamaan siihen paremmin.

Ex-pääministeri Paavo Lipposen Venäjä-kytkökset nousivat viikonloppuna keskusteluun sen jälkeen, kun Lipponen mainittiin perjantaina New Yorkissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustajien järjestämässä Putincon-konferenssissa Putinin ”rikostoveriksi”.

Vladimir Putin ja Paavo Lipponen ovat tuttuja jo aikojen takaa. Kuva on vuodelta 1999.

Lipponen on muun muassa konsultoinut Venäjän ja Saksan välistä Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta. Läheisistä väleistä voi kertoa myös Putinin Lipposelle myöntämä Ystävyyden kunniamerkki.

Toinen New Yorkin Putincon-tapahtumassa mainittu henkilö oli Saksan entinen liittokansleri, Nord Stream -yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajana toimiva Gerhard Shröder.

Euroopassa paine Schröderiä vastaan kasvoi eilen maanantaina, kun Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin kehotti EU:ta asettamaan pakotteet myös entiselle liittokanslerille tämän toiminnasta Venäjän etujen hyväksi.

Hyödyllisiä idiootteja?

Yhden katsantokannan mukaan Venäjän kanssa tehdyn taloudellisen yhteistyön avulla voidaan luoda maailmaa, joka hyödyttää sekä Venäjää, Suomea että muuta maailmaa, toteaa apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Putinin hallinto miettii hänen mukaansa kuitenkin maailmaa niin, että se mikä on lännelle häviö, on Venäjälle voitto.

– Ja siinä mielessä me voimme nähdä, että tällaiset poliitikot ovat hyödyllisiä idiootteja, hän sanoo.

Vaikutusvaltaisten henkilöiden palkkaamisella Venäjä pyrkiikin hänen mukaansa vaikuttavuuteen.

– Siihen, että rattaita Suomessa voitaisiin henkilön kautta rasvata ja saada asiaa eteenpäin. Se on tietysti Venäjän näkökulmasta järkevää politiikkaa.

Mikäli graafi ei näy kunnolla, voit katsoa sen täältä.

Mutta nähdäänkö Suomessa, että kaikki taloudellinen yhteistyö Venäjän kanssa on aina hyvästä, hän kysyy.

– Vai pitäisikö ajatella, että jossain kulkee raja, jonka jälkeen ei voida ajatella, että toimitaan mannekiineina toiminnalle, mikä edistää aggressiivisen valtion etuja.

Tämä ei hänen mukaansa tarkoittaisi kaiken yhteistyön lopettamista. Tynkkysen mielestä Suomi voisi tukea niitä talouden osa-alueita, jotka vievät Venäjää monipuolisempaan talouteen, pois öljy- ja kaasuriippuvuudesta, joka on hänen mukaansa yksi maan suuri kirous.

– En ehkä näe, että suomalaisten entisten poliitikkojen valjastaminen venäläisten energiafirmojen mannekiineiksi on se kaikkein paras tie.

”En lähtisi antamaan epäisänmaallisia leimoja”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ei kuitenkaan näe Paavo Lipposen ja Ahon toimintaa vain negatiivisessa valossa.

Tärkeissä asemissa Venäjällä toimivien suomalaisten avulla voidaan hänen mukaansa parantaa paitsi maan ymmärrys Suomesta, myös meidän käsitystämme Venäjän intresseistä ja siitä, mitä maassa tapahtuu.

Suomessa on Aaltolan mukaan perinteisesti myös nähty meritoituminen venäläisessä bisneksessä täysin suotavana.

Mitä enemmän taloudellista yhteistyötä, sitä epätodennäköisempiä ovat myös konfliktit maiden välillä.

– En lähtisi antamaan mitään epäisänmaallisia leimoja kenellekään. Valtapoliittiset kuviot tapahtuvat kuitenkin näistä henkilöistä huolimatta.

Toisaalta ei tulisi Aaltolan mukaan olla sinisilmäinen sen suhteen, että tavoitteet liittyvät Venäjän suurvaltapyrkimyksiin ja niillä on valtapoliittinen luonne. On selvää, että Venäjällä on tahoja, jotka haluavat ostaa lobbausvoimaa Suomessa.

– Yhä enemmän venäläinen bisnes ikävä kyllä kietoutuu muihin tavoitteisiin. Pitää vain tunnistaa tavoitteet, jotka joissakin kohdissa eivät ole Suomen edun mukaisia.

Myös valtapolitiikan kärjistyminen kohdistaa epäilyksiä aikaisemmin luonnollisena pidettyyn yhteistyöhön.

– Näinä aikoina raha politisoituu ja yritysten tasolla finanssivirrat, jotka ennen oli laillisia, saattavat nyt olla laittomia.

Aho Sberbankissa, Lipponen Nord Streamissa

Ex-pääministeri Esko Aho on istunut Sberbankin 15-henkisessä hallituksessa vuodesta 2016. Venäjän suurin pankki on mukana EU:n ja USA:n Venäjän-vastaisella pakotelistalla.

Ex-pääministeri Paavo Lipponen toimi saksalais-venäläisen kaasuputkiyhtiön Nord Streamin neuvonantajana vuonna 2008. Lipposen tehtävänä oli vauhdittaa Nord Stream 2 -putkihanketta Suomen osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?