Kotimaa

Kaikkonen Kärnän isännöimästä Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan vierailusta – ”Hän toimii tässä omissa nimissään”

Julkaistu:

Matti Vanhasen (kesk) mukaan kansanedustajilla on vapaus omien mielipiteidensä esittämiseen – ”Kunhan ei synny mielikuvaa, että se olisi jotenkin Suomen kanta”
– Kun Suomeen sopii tulla Pohjois-Koreasta, niin tokihan nyt Kataloniastakin, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi IS:lle kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk) ilmoitusta isännöidä Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan Carles Puigdemontin torstaina alkavaa Suomen vierailua.

– Suomen hallituksella ei kuitenkaan ole roolia tämän vierailun kanssa, eli Kärnä toimii tässä omissa nimissään, Kaikkonen lisää.

Suomen hallituksen linjauksen mukaan Katalonian itsenäisyyskysymys on Espanjan sisäinen asia, jonka espanjalaiset ratkaisevat oman kansanvaltansa ja oikeusjärjestyksensä puitteissa. Ulkoministeri Timo Soinin (sin) mukaan asia on niin kiistanalainen, että siihen ei kannata ulkopuolelta ottaa voimakkaasti kantaa.


Kärnä itse korostaa, että Puigdemont matkustaa Suomeen yksityisenä EU-kansalaisena, eikä hallituksella ole mitään tekemistä vierailun kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puigdemont tutustuu torstaina alkavan vierailunsa aikana muun muassa Suomen eduskuntaan eduskunnan Katalonia -ystävyysryhmän kutsumana ja pitää perjantaina julkisen luennon Katalonian tilanteesta Helsingin yliopistolla.

”Katalonian kysymys näyttää olevan Kärnälle hyvin tärkeä”

Viime lokakuussa välittömästi Katalonian alueparlamentin äänestyksen ja itsenäisyysjulistuksen jälkeen Kärnä ilmoitti Twitterissä esittävänsä eduskunnalle Katalonia itsenäisyyden tunnustamista.

Twiitti lähti leviämään maailmalla ja sen tulkittiin jopa vihjaavan, että Suomi saattaisi olla ensimmäinen EU-maa, joka tunnustaa Katalonian itsenäisyyden.

– Tämä Katalonian kysymys näyttää jostain syystä olevan Kärnälle hyvin tärkeä. Toki hän on hyvin aktiivinen monessa muussakin asiassa, Kaikkonen sanoo.

– Kun paljon kiekkoja läiskii maalia kohti, tulee välillä maaleja, mutta joskus hutejakin. Sinänsä pidän kyllä aktiivista kansanedustajaa parempana kuin passiivista, että en tässä nyt ole moitteita jakamassa, Kaikkonen sanoo.

Jo viime vuoden puolella Kaikkonen kiirehti kuitenkin toteamaan Kärnän twiitit ja kommentit kansanedustajan yksityisajatteluksi ja kertoi ohjeistaneensa Kärnää, että "hieman maltillisempi linja voisi olla viisautta".

Vanhanenkin olisi mielellään tavannut Puigdemontin

Kärnä iloitsikin eilisessä tiedotteessaan Puigdemontin vierailusta.

– Monet suomalaiset sekä Suomen katalaaniyhteisö iloitsevat Euroopan vapauden ja demokratian sekä ihmisoikeuksien esitaistelijan vierailusta Suomessa. Puigdemont taistelee alueiden Euroopan puolesta ja federalismia sekä Espanjan sortotoimenpiteitä vastaan, Kärnä kirjoitti.

Espanja syyttää maanpaossa Brysselissä elävää Puigdemontia kapinointiin yllyttämisestä ja vaatii tätä oikeuden eteen.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk) mukaan kansanedustajilla pitää olla vapaus omien mielipiteidensä esittämiseen, vaikka valtiollisessa johdossa olevat joutuvat harkitsemaan Puigdemontin tapaamista.

– Kunhan ei synny mielikuvaa, että se olisi jotenkin Suomen kanta. Minusta Kärnä on kyennyt kyllä hyvin tämän eron pitää esiintymisissään, Vanhanen sanoo.

– Hänellä (Kärnä) nyt näyttää olevan vahvasti sympatiat Katalonian puolella. Eikä sekään nyt kiellettyä ole.

Vanhanen kertoo myös, että olisin itsekin mielellään tavannut Puigdemontin, mutta on vierailun aikaan työmatkalla Virossa.