Kotimaa

Syytetty myöntää terroriteon, asianajaja kiistää – mistä tässä ristiriidassa on kyse?

Julkaistu:

Syyttäjä myöntää, että Turun puukotusten oikeuskäsittely on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä. Nyt linjataan sitä, mikä on terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos ja mikä ei.
Turun puukotusten oikeuskäsittely alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina. Kyse oli niin sanotusta valmisteluistunnosta, jossa sovittiin muun muassa pääkäsittelyn aikataulua.

Valmisteluistunnossa nähtiin kuitenkin heti alkuun mielenkiintoinen ristiriita.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdystä kahdesta murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksesta tehdystä murhan yrityksestä syytetty 23-vuotias Abderrahman Bouanane katsoo, että hän toimi ”terrorismin nimissä”.

Miehen asianajaja Kaarle Gummerus kiistää kuitenkin terrorismirikosnimikkeet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyse on terrorismimääritelmän sisällöstä, mikä lainsäädännöstä tulee ja sen tulkinnasta. Ja se mitä päämieheni itse ajattelee, ei välttämättä kata sitä, mitä lainsäädäntö edellyttää siltä, että menettely olisi terroristisessa tarkoituksessa tehtyä, Gummerus perusteli ristiriitaista asetelmaa.


Gummeruksen mukaan puolustus myöntää kuitenkin tapot ja tapon yritykset.

– Me olemme myöntäneet tapot ja muiden väkivaltatekojen osalta me on myönnetty tapon yritykset, Gummerus totesi.

– Kun hänen kuulemistaan käydään läpi, tulen varmasti tekemään hänelle täsmentäviä kysymyksiä ja loppujen lopuksi tulen tuomaan hänen puolestaan esille ne seikat, jotka puhuvat terroristista tarkoitusta vastaan. Sen jälkeen tuomioistuin tekee ratkaisun, minkä rikoksen tämä hänen menettely täyttää, Gummerus alleviivasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjät ovat vahvasti sitä mieltä, että teko oli terroristinen.

– Syytteessä on lähdetty siitä, että teot on tehty terroristisessa tarkoituksessa ja keskeinen väitteemme on se, että vastaaja on teot tehdessään tarkoittanut aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

– Ja näemme niin, että vastaaja on halunnut tukea Isis-terroristijärjestöä ja mieltänyt itsensä eräänlaiseksi Isisin taistelijaksi tai sotilaaksi, kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen sanoi.

Terrorismirikoksen toteennäyttäminen on haasteellista

Gummerus myöntää, että terrorismirikoksen määrittely on vaikeaa.

– Tuomioistuin joutuu arvioimaan kriteerien täyttymisen, ja kun olen itse puolustajana käynyt sitä materiaalia läpi, niin minullekin on epäselvää, täyttyykö terroristisen tarkoituksen tunnusmerkistö, Gummerus selvitti.

Myös syyttäjä myöntää, että terrorismirikoksen toteennäyttäminen on vaikeaa.

– Jokseenkin varmana pidän sitä, että käräjäoikeuden tuomion varaan tämä ei jää.

 

Jokseenkin varmana pidän sitä, että käräjäoikeuden tuomion varaan tämä ei jää.

– Tässä on monta tärkeää ennakkoratkaisun arvoista kysymystä, joihin toivottavasti ja varmasti saadaan tämän prosessin myötä selvyys, Koistinen sanoo.

Ei vaaratilanteita vankilassa

Rikoksista syytetty marokkolaismies on ollut kiinniotostaan lähtien viranomaisten huomassa. Gummeruksen mukaan mies on saanut olla vankilassa ”turvassa.”

– Kyllä minä uskon, että Suomen vankilajärjestelmä turvaa henkilöiden koskemattomuuden ihan hyvin, Gummerus selvitti.

Tiistaina aloitettu valmisteluistunto pidettiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turun istuntosalissa. Varsinainen pääkäsittely pidetään kuitenkin Turun vankilassa. Pääkäsittely alkaa 9. huhtikuuta.

– On kysymys rikoksesta, jolla on väitetty olevan terroristinen tarkoitus ja syytteen mukaan teolla on yhteyksiä Isis-terroristijärjestön aatemaailmaan ja toimintaan. Niin kyllä tässä on selkeät turvallisuussyyt, jotka puoltavat tämmöistä järjestelyä.

– Tässä on ajatus, että ennaltaehkäistään kaikki mahdolliset ongelmat, joita asiaan voisi liittyä.

– Syyttäjien tietoon mitään uhkaa ei ole kuitenkaan tullut, kihlakunnansyyttäjä Sampsa Hakala totesi.

Oikeudenkäynnin on määrä loppua toukokuun puoliväliin mennessä. Turun traaginen puukotus tapahtui 18.8.2017. Puukotuksissa kuoli kaksi naista, minkä lisäksi kahdeksan ihmistä loukkaantui. Syyttäjä vaatii marokkolaismiehelle elinkautista vankeusrangaistusta.