Kotimaa

Taiteilija järkyttyi luettuaan lehdestä teokseensa tehdystä suuresta muutoksesta – Törhösen teksti korvattiin: ”Eikä minulta ole kysytty mitään”

Julkaistu:

Helsingin Sanomat uutisoi Evakkopatsaaseen tehdystä muutoksesta. Patsaan tekijä tyrmistyi.
Kuvanveistäjä Juhani Honkanen järkyttyi luettuaan lauantain Helsingin Sanomista, että Evakkopatsaasta on peitetty elokuvaohjaaja Lauri Törhösen tekemä mietelause. Honkasen suunnittelema Evakkopatsas on esillä Helsingin Käpylässä, Karjala-talon edustalla.

– Minulla ovat ikuiset tekijäoikeuden työhön eikä minulta ole kysytty mitään.

Honkasen tekemä evakkoäitien muistomerkki valmistui vuonna 2015. Alkuperäisessä muistomerkissä oli laatta, jossa oli elokuvaohjaaja Lauri Törhösen sanat: Vaikka kotimme taakse jäi, jäi eteemme elämä.

Nyt muistomerkkiin on kiinnitetty laatta, joka sisältää säkeitä Kantelettaresta.

– Koko juttu on pilattu. Uusi teksti on tarpeeton ja se on kaikkea muuta kuin veistokseen sopiva, Honkanen arvostelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Honkanen muistuttaa, että hän on suunnitellut kokonaisuuden. Muistomerkki oli hyväksytty lautakunnassa.

Honkanen ei tiedä tarkalleen, miksi Törhösen teksti on poistettu. Vaikuttaako kenties elokuvaohjaaja Törhöseen liittyvä kohu.

Honkanen sanoo, että tekstin muutoksella on pilattu veistoksen luonne.

– Minun laittamani teksti oli luettavaa. Runonlausunnat ovat erikseen. Mitä pelkistetymmin ja selkeämmin pystytään taideteos esittämään, sen parempi.

Entinen teksti oli Honkasen mukaan tyylikäs ja sopi veistokseen. Siinä oli hiottu kivipinta, missä oli upotettu, selkeä yksinkertainen teksti.

Honkanen sanoo, että Kantelettaren teksti tullaan vielä poistamaan muistomerkistä.

– Jos joku saa idean hautuumaalta tai jostain, ei se oikeuta tekemään muutoksia toisen tekemään taideteokseen. Sama kuin joku lähtisi minun maalaustani maalaamaan uudestaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt