Kotimaa

Tampereen epäillyn naulapyssyampujan raaka rikostausta – surmasi grilliyrittäjän neljällä laukauksella vain 100 euron tähden

Julkaistu:

Poliisin epäilemä mies on tuomittu aiemmin elinkautiseen vankeuteen rikostapauksesta, joka tunnetaan Laukaan grillimurhana.
Poliisi epäilee 41-vuotiaan miehen ampuneen samanikäistä naista naulapyssyllä päähän torstaina Tampereella.

Ampumista todistivat epäillyn ja uhrin lisäksi epäillyn puoliso ja tämän aikuinen poika, jotka olivat samaan aikaan asunnossa. Teon taustalla on riita parisuhteen päättymisestä.

Päättynyt parisuhde oli miehen ja tämän puolison. Naulapyssyllä ammuttu nainen oli taas täysin sivullinen.

Poliisi epäilee miestä tapon yrityksestä. Pirkanmaan käräjäoikeus päättää hänen vangitsemisestaan maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei ole ensimmäinen kerta, kun 41-vuotias mies istuu oikeudessa. Hänet on aikaisemmin tuomittu murhasta elinkautiseen vankeuteen. Vuonna 2002 tehty rikos tunnetaan Laukaan grillimurhana.

Tuolloin 24-vuotias mies saapui sulkemisaikaan grillille umpihumalassa 18-vuotiaan serkkunsa punaisen Mitsubishi Pajeron kyydissä. Nuoret miehet olivat grillin omistajan tuttuja.

Parivaljakko istuskeli ja joi olutta noin puolen tunnin ajan. Grilliyrittäjä tarjosi heille kahvitkin.

Sitten metallimiehenä työskennellyt 24-vuotias ampui yrittäjää takaapäin 22-kaliiberisella pienoispistoolilla. Kolme laukausta päähän, yksi selkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekonsa jälkeen hän tyhjensi yrittäjän kassan setelirahoista. Saaliiksi tuli 102 euroa.

Vaimo ja kolmasluokkalainen tytär löysivät uhrin aamulla verilammikosta. Grilliyrittäjä oli kuollessaan 44-vuotias.

Kuin mitään ei olisi tapahtunut

Seuraavana päivänä kumpikin surmatyön tekijöistä käyttäytyi kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ajoneuvoasentajaksi opiskellut 18-vuotias palasi kouluunsa ja vanhempi työpaikalleen metallipajalle.

– Ihan pokerina hän oli töissä sekä torstaina että perjantaina. Ja työnsä hän hoiti hyvin. Ei tällaista olisi voinut kuvitella, työpaikalla hämmästeltiin tuolloin.

Kaksoiselämä jatkui sunnuntaihin saakka. Tuolloin serkukset päättivät lähteä poliisin pakeille, ei kuitenkaan tunnustamaan tekoaan, vaan ilmoittamaan olleensa liikkeellä grilliravintolan pihassa nähdyllä autolla.


– He tulivat poliisiasemalle itse tai ainakin osoittivat aktiivisuutta, tapauksen tutkinnanjohtaja Tarmo Lamminaho kertoi tuolloin.

Poliisi kuulusteli miehiä, havaitsi heidän kertomuksissaan ristiriitaisuuksia ja otti serkukset talteen. Maanantaina poliisi päästi ensin syyllisiksi epäilemänsä miehen ja naisen vapaaksi ja pidätti serkukset.

IS:n lähteiden mukaan serkukset luultavasti kuvittelivat olleensa jo turvassa, kun lehtitiedot kertoivat, että vangittaviksi haettiin ensin muita.

– Ilta-Sanomat voi ottaa sulan hattuunsa tämän jutun ratkaisemisesta. Lauantain uutinen toi tekijät poliisin luo, Lamminaho kiitti.

Murha oli vakaasti harkittu

Kuulusteluissa miehet tunnustivat tehneensä surmapäätöksen yksissätuumin. Vanhempi vetosi oikeudessa siihen, että hän oli juopotellut useamman päivän. Ainoa motiivi teolle oli rahapula.

Käräjäoikeus tuomitsi vanhemman miehen elinkautiseen vankeuteen. Serkun kohtalosta oikeus joutui äänestämään.

Syyttäjän ensisijainen vaatimus oli tuomita myös serkku yksintuumin tehdystä murhasta.

Lopulta hänet tuomittiin avunannosta henkirikokseen kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.


Vanhempi mies istui elinkautista tuomiotaan yli 13 vuotta. Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen huhtikuussa 2016.

Helsingin hovioikeus päätti laskea miehen vapauteen, vaikka siviilielämässä stressi ja hakijan mahdollinen alkoholinkäyttö voivat nostaa miehen riskiä syyllistyä uusiin rikoksiin, Ilta-Sanomat kirjoitti vuonna 2015.

Vapauttamisen puolesta puhuivat hovioikeuden mukaan vankilassaoloajan pituus, ”lähes moitteeton käyttäytyminen vankilassa” ja opiskelut.

Mies oli oikeuden mukaan myös käsitellyt päihdeongelmaansa. Ennen vapautumistaan hän oli ollut useita vuosia avolaitoksessa ja käynyt työssä vankilan ulkopuolella.