Kanien ja marsujen myyntiaikeet Joensuun Prismassa huolestuttavat – ”Ruokatavaroiden päälle otetaan pupu, kun se näyttää söpöltä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kanien ja marsujen myyntiaikeet Joensuun Prismassa huolestuttavat – ”Ruokatavaroiden päälle otetaan pupu, kun se näyttää söpöltä”

Prisman suunnitelma on herättänyt runsaasti polemiikkia sosiaalisessa mediassa, sillä heräteostosten pelätään lisääntyvän. Joensuun Prismasta kerrotaan, että kaneja, jyrsijöitä ja matelijoita myytiin aiemmin Prisman kauppakeskuksen lemmikkieläinliikkeessä, joka on sittemmin lopetettu.

Joensuun Prismaan suunnitellaan lemmikkien myyntiä.­

15.3.2018 18:49

Joensuun Prisma suunnittelee alkavansa myydä pienlemmikkieläimiä myymälässään. Aihe on herättänyt runsasta keskustelua muun muassa asiasta ensimmäisenä kertoneen sanomalehti Karjalaisen sivuilla.

Kanien hoidosta kirjan tehnyt, Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen entinen aktiivi Sari Mäyränpää ihmettelee, miksi Suomessa lisätään selkärankaisten myyntiä kaupoissa samaan aikaan, kun sitä naapurimaassa yritetään vähentää.

– Heräteostosten mahdollisuus kasvaa. Olen hoitanut kodittomien kanien asioita kahdeksan vuotta eläinsuojeluyhdistyksessä ja tiedän toisen puolen asiassa, Mäyränpää sanoo Ilta-Sanomille.

Mäyränpää on huolissaan yleensä poikasina myymälään tulevien eläinten kasvuoloista. Myymäläolosuhteet ovat hänen mukaansa eläimille stressaavat: yö- ja päiväeläimiä pidetään samoissa tiloissa, meteliä on enemmän kuin kotioloissa, eikä esimerkiksi kaneille ole riittävää tilaa liikkua.

– Pahimmassa tapauksessa saaliseläimistä tulee pelokkaita yksilöitä, jotka sitten väärinymmärrettyinä joutuvat kiertoon omistajalta toiselle tai jopa lopetuspöydälle aggressiivisuuden vuoksi. Näitä kiertolaisia ovat eläinsuojeluyhdistykset ja kaikki ilmaiset lemmikkipalstat täynnä, Mäyränpää huomauttaa.

Hän kertoo Tampereella joitakin vuosia sitten sattuneesta tapauksesta, jossa nainen sai ostettua ja vaihdettua kaneja monesta eri eläinliikkeestä. Kun kani ei miellyttänyt, nainen halusi vaihtaa sen. Vaihto onnistui aina uudelleen, mutta lopulta kanit päätyivät eläinsuojeluyhdistykselle.

– Kävin hakemassa yhden kanin ja yritin puhua niitä muitakin mukaani, mutten muista, montako sinne jäi. Sen lisäksi hänellä oli vielä varauksessa uusia kaneja.

Joensuun Prisma.­

Mäyränpään mukaan kanien myyminen kaupassa on yhtä arveluttavaa kuin kissojen tai koirien myynti vastaavanlaisissa olosuhteissa.

– Kanien liikunnantarve on ihan samanlainen kuin kissalla, joten miksi niitä saadaan myydä lasikopista?

Esimerkiksi Britanniassa kodittomat kanit ovat paisuneet todella suureksi ongelmaksi. Siellä kaneja myydään puutarhaliikkeissä. Heräteostoksia yritetään hillitä niin, että myyntiä rajoitetaan pääsiäisen ja joulun aikaan.

– Kääpiökanit elävät yli 10-vuotiaiksi. Yhdelle naaraalle voi tulla 50 poikasta vuodessa, joten siitä voi kehkeytyä aikamoinen ongelma.

”Pikkunisäkkäät ja kalat ovat herkkiä äänille, joita me emme kuule”

Prisman aikeista on tullut lukuisia huolestuneita yhteydenottoja Eettisen Eläinkaupan Sertifiointijärjestelmä EESP:hen. Karjalaisen alkuperäisen uutisen mukaan EESP olisi tehnyt yhteistyötä Prisman kanssa.

– Emme ole ajamassa tällaista konseptia. Sieltä on pyydetty tietoa siitä, millaisin kriteerein laatujärjestelmään pääsee mukaan. Olen lähettänyt tietoa standardeista ja antanut heille saman tiedon kuin mille tahansa liikkeelle, joka haluaa parantaa eläintensä oloja, EESP:n laatuvastaava ja puheenjohtaja Paula Hirsjärvi kertoo.

Hirsjärven mukaan ihmiset ovat olleet huolissaan, että lemmikkieläinten myynti leviää Joensuun Prismasta muihinkin Prismoihin.

– Markettiolosuhteissa eläinten olosuhteita on hyvin haastavaa järjestää sellaisiksi kuin pitää. Tavarataloissa on usein musiikki aika kovalla ja eläimet häiriintyvät. Pikkunisäkkäät ja kalatkin ovat herkkiä äänille, joita me emme kuule, mutta jotka voivat kuulostaa heidän korviinsa hyvin pahoilta, Hirsjärvi muistuttaa.

Hirsjärven mukaan eläimet tarvitsevat paljon elintilaa. Eläimiä ei saa myydä alaikäisille ja vanhempien tulee olla tietoisia, että he ovat vastuussa eläinten hyvästä hoidosta niiden kuolemaan saakka.

– Ehkä tällaisia asioita on vaikea toteuttaa marketin tai tavaratalon eläinpisteessä. Henkilökunnan pitää olla myytäviin lajeihin perehtynyttä, koulutettua porukkaa.

Yhteydenotoissa on tullut esille myös huoli siitä, että eläinten impulssiostot lisääntyvät.

– Pelätään, että otetaan siihen ruokakärryyn, ruokatavaroiden päälle pupu, kun se näyttää söpöltä. Eläimiin erikoistuneissa sertifioiduissa eläinkaupoissa pyritään estämään impulssiostoksia jakamalla tietoa ja lähettämällä asiakas välillä kotiin miettimään.

Lemmikkieläinten myyntitoimintaa on toivottu Prismaan

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan mukaan lopullista päätöstä lemmikkieläinten myynnistä Prismassa ei ole tehty. Aikaisintaan myynti aloitetaan huhti-toukokuussa.

– Kyse on suunnitelmasta, ja ennen kuin päätös tehdään, käymme avointa vuoropuhelua eri toimijoiden kanssa ja haluamme kuulla jäsenistöämme, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

Aiemmin Prisman kauppakeskuksen yhteydessä toimi lemmikkieläinkauppa, joka myi lintuja, jyrsijöitä, kaneja ja kaloja.

– Liikkeen päättäessä lopettaa toimintansa meille tuli useilta tahoilta toiveita, että lemmikkieläinten myyntitoimintaa voisi jatkaa Prismassa.

Härkösen mukaan lemmikkieläinten myynnille on suunniteltu erilliset tilat Rauta-Prisman puolella.

– Se on jo itsessään huomattavasti rauhallisempi alue kuin esimerkiksi Prisman päivittäistavaraosasto. Näitä samoja eläinlajeja on ollut usean vuoden ajan myynnissä tämän samaisen kauppakeskus Prisman tiloissa olleessa lemmikkieläinliikkeessä. Meidän toimintana myyntitilat sijaitsisivat asiakasvirroiltaan aiempaa huomattavasti rauhallisemmissa tiloissa.

Lemmikkitilat sijaitsisivat rautakaupan myymälästä erillisessä tilassa, jossa lämmitystä ja valaistusta voidaan säätää ja äänimaailma on rauhallisempi, Härkönen sanoo.

– Tämän lisäksi esimerkiksi akvaariokalat katsottaisiin erilliseen tilaan.

Härkönen vakuuttaa, että jos myyntitoiminta Prismassa aloitetaan, eläimet tulevat tarkoin valikoiduilta kasvattajilta ja toimittajilta.

– Myyntiin tulisi luonnollisesti vain lain mukaan Suomessa lemmikkieläimiksi sallittuja eläinlajeja. Kävisimme säännöllisesti avointa keskustelua myös eläinsuojeluyhdistysten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?