Eduskunta käsitteli sopeutumiseläkettä, väki vähissä: ”Sali yllättäen tyhjeni”

Julkaistu:

Eduskunta kävi lähetekeskustelua entisten kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä.
Eduskunta kävi lähetekeskustelun kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistoa vaativasta kansalaisaloitteesta keskiviikkona.

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (sin) toivoi, että sopeutumiseläke lakkautettaisiin ja sen piirissä olevat entiset ja nykyiset kansanedustajat siirtyisivät niukemman sopeutumisrahan piiriin.

– Toivon, että porsaanreiät tilkitään tästä laista, kuten sitä on julkisuudessa kerrottu käytettävän, Timo Heinonen (kok) sanoi.

Kansanedustaja Kaj Turunen (sin) ihmetteli vähäistä kansanedustajien määrää lähetekeskustelussa.

– Odotin vähän vilkkaampaakin keskustelua, mutta sali yllättäen tyhjeni. Käydään tällä pienemmällä porukalla keskustelu. Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen nimi kertoo, mistä on kysymys. Onko niin, että kun on sattunut pääsemään herroiksi ja olemaan herra, sitten täytyy sopeutua eläkkeen kanssa normaaliin elämään, Turunen sanoi.


Kansanedustajat muuttivat sopeutumiseläkkeitään 2010. Tuolloin päätettiin, että sopeutumiseläkkeet poistetaan vuoden 2011 jälkeen eduskuntaan ensi kertaa nousevilta kansanedustajilta. Uudemmille kansanedustajille sorvattiin sopeutumisraha, jota maksetaan 1–3 vuotta edustajavuosista riippuen.

Muokattu jutun aikamuotoja klo 20.30.