Natsi-Saksan sukellusvene U-745 katosi jäljettömiin talvella 1945 – kun suomalaiset sukeltajat löysivät sen, pohjassa odottikin iso yllätys

Helmikuussa 1945 läheltä Ahvenanmaan Föglötä löytyi saksalaisupseerin jäinen ruumis. Kyseessä oli kapteeniluutnantti Wilhelm von Trotha, joka oli toiminut saksalaisen U-745-sukellusveneen päällikkönä. Mutta missä oli itse alus ja sen muu miehistö?

Suomalaiset sukeltajat onnistuivat löytämään Itämerestä kaksi toisen maailmansodan aikaista saksalaista sukellusvenettä. Kuvassa Badewanne-sukellusseuran Juha Flinkman tutkimusretkellä.

15.3.2018 10:58 | Päivitetty 15.3.2018 13:13

Suomalaissukeltajat natsimysteerin jäljillä

National Geographic torstaina klo 21.00 & 1.00 (uusinta)

National Geographicin dokumentissa Suomalaissukeltajat natsimysteerin jäljillä (Nazi Death Sub, 2012) ryhmä suomalaisia sukeltajia selvittää syvyyksiin kätkeytyvää salaisuutta vuosikymmeniä myöhemmin.

Kyseessä on sukellustutkimusryhmä Badewanne (saksaksi kylpyamme), joka on erikoistunut Suomenlahden meriarkeologiaan.

Ryhmä tutki kymmenen vuoden ajan U-745-tapausta. Viimein vuonna 2012 se paikansi aluksen mahdollisen uppoamispaikan. Oli aika painua pinnan alle.

Dokumentin keskiössä ovat sukeltajat Juha Flinkman ja Jussi Kaasinen, joiden innostus tarttuu kotisohvalle. Merenpohjassa sukeltajia odottaakin todellinen yllätys: peräti kaksi natsi-Saksan uponnutta sukellusvenettä, U-745 ja U-676.

Kummankin aluksen kohtaloksi koitui Vantaa 3:ksi ristitty miinakenttä Hangon eteläpuolella. Von Trotha oli ilmeisesti ainoa aluksestaan ulos päässyt.

150 kilometrin päähän ajautuneella ruumiilla oli päällään pelastusliivit.

Dokumentti ei juutu pelkkään natsimysteeriin, vaan se avaa näkökulman myös koko Itämeren merkitykseen toisessa maailmansodassa. Meriyhteys Pohjois-Ruotsiin oli Saksalle elintärkeä, sillä sen kautta kulki huomattava osa natsien sotateollisuuden kaipaamasta rautamalmista.

Sama tutkimusryhmä sukeltaa tutkimaan myös saksalais­alukset upottaneita miinoja laskeneen miinalaiva Louhen hylkyä.

Vuonna 1916 vesille laskettu alus kuului alun perin Venäjän keisarikunnan laivastoon, mutta se jäi itsenäistymisen jälkeen Suomelle. Höyrylaiva palveli lähes kolme vuosikymmentä, aina uppoamiseensa asti.

Vuonna 1945 uponneen Louhen uskottiin pitkään osuneen miinaan. 2000-luvulla kuitenkin selvisi, että aluksen uppoamisen takana olikin saksalaisen U-370-sukellusveneen ampuma torpedo. Tämän vahvistavat myös Badewannen tutkimukset.

Dokumentti raottaa kiinnostavasti saksalaisten sukellusveneiden roolia toisessa maailmansodassa. Britannian pääministeri Winston Churchill nimesi ne jo­pa yhdeksi saksalaisten vaarallisimmista aseista.

Silti höyrylaivavanhus koitui kahden huippumodernin sukellusaluksen kohtaloksi.

Katso alla olevalta videolta kuvamateriaalia pinnan alta toisesta natsi-Saksan uponneesta sukellusveneestä Itämereltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?