Kotimaa

Suomen suurin lippu joutui vastatuuleen

Julkaistu:

Lippuhanke
Suomen suurlipun salkoon nouseminen Haminaan viivästyy kustannusongelmien myötä.
Toukokuussa Haminassa oli tarkoitus nostaa salkoon kooltaan Suomen suurin Suomen lippu. Lippu olisi näkynyt kauas, sillä suunnitelmissa oli myös Suomen korkein puinen lipputanko. Isänmaallinen näky ei tule kuitenkaan toteutumaan vielä toukokuussa, sillä suurlippu tulee myöhästymään aikataulustaan.

– Tavoitteena oli, että toukokuussa olisi valmistunut sata metriä korkea, puinen lipputanko. Maanantaina kuitenkin todettiin, että kustannusarvion tavoitehinta hankkeelle ylittyy, joten asiantuntijat kokoontuvat kartoittamaan hanketta uudestaan, sanoo Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Haminan lipun suunnitelmiin kuului tangossa liehuva 298,8 neliömetrin lippu, jonka paino olisi ollut vähintään 32 kiloa. Kustannusten kasvamisen myötä lipputangon korkeus, materiaali ja paikka kaupungissa menevät uuteen harkintaan, ja tangon korkeuden muuttumisen takia myös lipun koko pienenee.

– Tavoitteemme ei tule kustannussyistä toteutumaan. Emme osaa sanoa vielä valmistuuko lipputanko teräksisenä, vai lyhyempänä puisena versiona. Myös lasikuitu on yksi mahdollisuus, Muhonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alustavissa selvityksissä hankkeen hinnaksi arvioitiin noin 200 000–300 000 euroa. Muhosen mukaan arvio on kasvanut useilla tuhansilla euroilla – jopa puolella arvioidusta.

– Syy kustannusten nousemiseen on se, että kyseessä on hyvin uniikki tuote Suomessa, eikä vastaavasta ole kokemusta. Muun muassa materiaalimäärät arvioitiin väärin. Suurlippu tulee valmistumaan pikkuhiljaa.

Hanketta on ollut rahoittamassa juhlavuoden kunniaksi kolmekymmentä eri maata, ja varoja on kerätty myös joukkorahoituksella. Kustannusongelmien takia hankkeen hintaa yritetään saada alas, mutta myös uusia rahoittajia etsitään.

Uusi ajankohta ei selvillä

Lipun oli määrä nousta salkoon 28. toukokuuta, jolloin Suomen lippu täyttää tasan sata vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Aikataulut ovat tiukat. Meille tuli liian kiire, Muhonen sanoo.

Muhonen ei osaa arvioida tarkasti, milloin suurlippu tullaan lopulta nostamaan salkoon. Hän kuitenkin lupaa lipun valmistuvan tämän vuoden puolella. Hänen mukaansa hankkeesta ei olla missään nimessä luopumassa.

– Suomen lippu kestää. Otamme vain aikalisän ja käymme perusteet uudestaan läpi.

Muhosen mukaan tilanne on harmillinen ja myös haminalaiset ovat reagoineet uutisiin suurlipun myöhästymisestä. Keskustelu sosiaalisessa mediassa on käynyt vilkkaana.

– Toinen puoli on antanut myöhästymisestä kriittistä palautetta, toinen puoli taas kehittämisideoita.

Syksyllä hankkeen arvioitiin olevan aikataulussa

Haminan Lippumaailman taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo kertoi syksyllä Ilta-Sanomille lipun mahdolliseksi paikaksi Haminan Sibeliuskadun kentän.

– Tarkoitus on valita paikka rannikolta, jotta lippu näkyy kauas, Ikäheimo sanoi.

Ikäheimo myös arvioi, että 170 000 euron kustannusarvio 75 metriä korkeasta lipputangosta voisi olla lähellä lopullisia kustannuksia. Vielä tuolloin hän sanoi hankkeen olevan aikataulussa.

Suomen suurlippu ja Haminan Lippupuisto ovat osa Haminan pyrkimyksiä kasvattaa kaupungin brändiä historiallisena satamakaupunkina. Muhosen mukaan Lippumaailman lippupuisto aukeaa toukokuussa suurlipusta riippumatta. Puistossa on esillä toukokuun lopusta alkaen Pohjoismaiden ja Baltian maiden lippuja. Puistoon on myös tarkoitus sijoittaa maailman karttaa mukaillen YK:n 193 jäsenvaltion liput yhdeksän metrin saloissa.

Aikataulumuutoksista uutisoi ensimmäisenä Yle.