Kotimaa

17-vuotias tappoi abiturientin, ryösti nuoren naisen ja vapautui vankilasta – heti uusi epäily: yritti raiskata naisen törkeällä tavalla

Julkaistu:

Vuonna 1994 syntynyttä nuorukaista epäillään jälleen vakavasta rikoksesta. Miehen kontolla on aiemmin tuomio taposta, ryöstöstä ja neljästä laittomasta uhkauksesta.
Tällä kertaa 23-vuotiasta miestä epäillään törkeästä raiskauksen yrityksestä ja vapaudenriistosta, jotka tapahtuivat Espoossa viime viikon torstaina.

IS:n tietojen mukaan mies tapasi itselleen entuudestaan tuntemattoman täysi-ikäisen naisen Espoon Tapiolassa sijaitsevassa pubissa. Nainen oli kavereidensa kanssa liikkeellä, mutta hän päätti lähteä miehen matkaan Leppävaaraan, jonka jälkeen he menivät miehen asunnolle Tapiolaan.

Länsi-Uudenmaan poliisipartio sai kuitenkin aamukuuden jälkeen hätäkeskukselta tiedon, jonka mukaan miehen asunnolta kuului naisen avunhuutoja. Poliisipartio meni asunnolle, ja oven avasi hätääntynyt nainen, joka huusi samalla apua.

Nainen kertoi poliisille, että hän olisi joutunut raiskausyrityksen uhriksi. Poliisit ottivat miehen kiinni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

IS:n tietojen mukaan tapahtumat lähtivät asunnolla siitä liikkeelle, kun nainen ei suostunut miehen kanssa seksiin. Se ei epäilysten mukaan kuitenkaan hidastanut miehen tahtia.

Epäilysten mukaan mies yritti pakottaa naisen suuseksiin. Epäilysten mukaan mies olisi samaan aikaan uhannut naista veitsellä ja pitänyt veistä naisen niskalla. Nainen oli vastahakoinen, eikä hän epäilysten mukaan suostunut miehen pakottamiseen.

Epäilysten mukaan mies olisi myös kieltänyt naista lähtemästä asunnosta sekä pitänyt häntä sylissään.

IS:n tietojen mukaan mies on kiistänyt väitteet siitä, että hän olisi uhannut naista veitsellä tai yrittänyt tehdä tälle seksuaalista väkivaltaa. Miehen kertoman mukaan hän saattoi ainoastaan nostaa sekaisessa asunnossa lojuneen veitsen turvalliseen paikkaan.

IS:n tietojen mukaan mies on väittänyt, että hän ja nainen vain juttelivat ja katselivat televisiota asunnolla. Miehen kertoman mukaan nainen olisi syyttä hätääntynyt, kun hän uskoutui naiselle asioistaan.

Poliisi ei kommentoi IS:n tietoja millään lailla. Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Teemu Värtinen kertoo Länsi-Uudenmaan poliisista, että asian tutkinta on vasta ”alkuvaiheessa”.

Vantaan käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin epäiltynä törkeästä raiskauksen yrityksestä viime sunnuntaina. Sen sijaan oikeuden mielestä vangitsemisen edellytykset eivät täyttyneet vapaudenriiston osalta.

Mies on passitettu tutkintavangiksi Espoon poliisivankilaan. Mahdollinen syyte on nostettava 24. huhtikuuta mennessä.

Nuoresta iästä huolimatta miehellä on kontollaan vakava rikostausta.

Ensimmäinen ja vakavin rikos tapahtui Espoon Lintuvaarassa vuoden 2012 helmikuussa. Tuolloin 17-vuotias nuorukainen tappoi entuudestaan tuntemattoman, 18-vuotiaan abiturientin vanhempiensa omakotitalon kellarihuoneessa. Teon taustalla oli riitaa uskonnosta. Voit lukea asian taustoista tarkemmin täältä.

Mies oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen, eli hän ei täysin ymmärtänyt tekoaan. Mies tuomittiin taposta kuuden vuoden vankeuteen.

Koska mies oli ensikertalainen, ja hän oli tekohetkellä alaikäinen, hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen kahden vuoden jälkeen, eli vuoden 2014 helmikuussa.

Mies ehti olla ehdonalaisessa vapaudessa noin 1,5 vuotta, kunnes hän syyllistyi jälleen rikoksiin. Vakavin niistä oli ryöstö, joka tapahtui puistoalueella Espoossa 17.9.2015.

Oli hämärää. Polkupyörällä ajanut mies tönäisi edellä ajanutta, 18-vuotiasta pyöräilijätyttöä, ja vaati häneltä lompakkoa. Mies tehosti vaadetta tappouhkauksella.

Tyttö yritti rimpuilla vastaan, mutta mies kaatoi uhrin maahan. Mies otti myös puukon esille ja laittoi sen tytön kaulalle.

Jonkun ajan kuluttua mies sai tytön pankkikortin haltuunsa. Tyttö kirkui, ja paikalle tuli koiranulkoiluttaja, minkä jälkeen tilanne laukesi. Mies antoi pankkikortin tytölle, ja lähti matkoihinsa. Mies saatiin myöhemmin kiinni kaljatölkin perusteella, sillä se oli jäänyt tapahtumapaikalle ja siinä oli miehen dna:ta.

Mies ei osannut kertoa oikeudessa mitään järkevää syytä teolleen. Tytön mukaan mies tuoksui vahvasti alkoholille.

Ryöstön lisäksi mies uhkasi neljää ihmistä tappamisella saman vuoden syksyllä ja vuoden 2016 huhtikuussa. Uhrit olivat tuttuja kouluajoilta. Mies esitti tappouhkaukset Facebookissa ja tekstiviestillä. Mies sai 1,5 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Mies on suorittanut tämän rangaistuksen, ja hän on päässyt ”hiljattain vapaalle”. Nyt tutkinnassa oleva epäilty törkeä raiskauksen yritys ja vapaudenriisto tapahtuivat siis melko pian miehen vapautumisen jälkeen.

Miehen uudesta rikosepäilystä uutisoi ensin Iltalehti.