Arhinmäen tulistuminen tallentui videolle: Menetti täysin hermonsa Kesärannassa – ”Sä et voi tulla väittämään toisten sanoneen sellaista”

Pääministerin virka-asunnolla nähtiin erikoinen näytelmä, kun Paavo Arhinmäki hermostui täysin perussuomalaisten Leena Merelle.

14.3.2018 13:08 | Päivitetty 14.3.2018 18:58

Pääministeri Juha Sipilä isännöi Kesärannassa kaikkien puolueiden yhteisiä keskusteluja Suomen tulevan EU-puheenjohtajakauden kansallisesta ohjelmasta. Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa eduskuntavaalien jälkeen kesällä 2019.

Keskusteluista ulostulleet poliitikot olivat juuri ehtineet kehua keskusteluja hyvähenkisiksi, kun tilaisuus sai varsin oudon suunnan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri antoi ymmärtää, että muilla puolueilla olisi ollut keskusteluissa vahva etunoja siihen, että lähtökohtana pitää olla EU:n vahvistaminen.

– Siitä olen samaa mieltä, että kokous oli ihan hyvähenkinen, mutta perussuomalaiset ovat kyllä lähestymistavasta eri mieltä. Tässä tuntuu olevan esimerkiksi sellaista, että kansalaiskeskustelussa pitää ehdottomasti olla lähtökohtana, että integraatiota ja EU:ta pitää syventää, Meri aloittaa.

Valtioneuvoston videolla näkyy, kuinka Paavo Arhimäen kulmat kurtistuvat Meren taustalla. Puolueiden puheenjohtajista videolla näkyvät Sari Eassayah ja Anna-Maja Henriksson näyttävät myös olevan Meren kanssa vahvasti eri mieltä.

– Eli te alatte keksimään muiden mielipiteitä. Valehdellaan, Arhinmäki iskee Meren puheen väliin hermostuneena.

  • Yllä olevalla valtioneuvoston videolla näkyy Arhinmäen tulistuminen Leena Merelle.

Meri jatkaa omaa vuoroaan sanomalla, että lähtökohtana pitää olla se, että kansalaisia kuunnellaan.

– Eikä laiteta sitä fokusta sinne valmiiksi, vaan kuullaan kansalaisia. Kyllä te kuulkaa näissä keskusteluissa sanoitte, että EU:n legitimaatiota pitää lisätä. Kansalaisten luottamusta EU:hun pitää lisätä. Kyllä te niin sanoitte, mutta nyt tässä median edessä se ehkä vähän muuttuukin, Meri väittää.

Arhinmäki ottaa tässä vaiheessa pari asekelta koti Merta ja kameroita.

– Minusta on vastenmielistä, että perussuomalaiset puhuvat muiden puheista ihan muuta kuin mitä sanottiin. Jos sanottiin, että EU:n legitimiteettiin ei luoteta, että näin tavalliset ihmiset asian kokevat, niin tästä vedetään sellainen johtopäätös, että muut ajavat liittovaltiokehitystä. Se on ihan käsittämätöntä puhetta, Arhinmäki oikoo Merta.

Hetken aikaa tilassa vallitsee suukopu, kunnes Meri taas saa suunvuoron.

– Oli vaan mielenkiintoista, että heidän mielestään muut eivät saa olla eri mieltä, hän sanoo.

Tilanne jatkuu, kun Arhinmäki iskee välittömästi takaisin.

– Sä et voi tulla kokouksesta ja väittää toisten sanoneen sellaista mitä toiset eivät ole sanoneet. Tämä on vaan ihan perustapa toimia, Arhinmäki sanoo käsien käydessä ilmassa.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski tulee tilanteeseen väliin ja jakaa puheenvuoron Merelle.

– Hän ei osaa ottaa rauhallisesti, Meri sanoo Arhinmäestä.

Meri painottaa, että kansalaisia pitäisi kuulla erilaisilla foorumeilla.

– Yritin sanoa, että en pitänyt siitä, että oli valmis maali. Kansalaisia pitää kuulla, eikä valmiina maalina tulisi olla se, että meidän täytyy vahvistaa ihmisten uskoa siitä, että EU on hyvä asia.

Meren jälkeen puheenvuoro siirtyy jo hivenen rauhoittuneelle Arhinmäelle. Hän toistaa oman puheenvuoronsa aluksi Meren keksineen muiden näkemykset ja kiistää, että keskusteluissa olisi ollut ennakko-oletus siitä, että EU:ta pitäisi jollain tapaa vahvistaa ulkoapäin.

Arhinmäen ja Meren nokittelu alkoi tämän jälkeen hetkellisesti uudestaan.

– No joka tapauksessa. Minusta tässä prosessissa oli hyvä se, että me yritetään nyt löytää sellaisia yhteisiä näkemyksiä tietty määrä, Arhinmäki jatkaa.

Yhteiseltä pohjalta on Arhinmäen mukaan hyvä lähteä rakentamaan Suomen puheenjohtajakautta eduskuntavaalien jälkeen. Hän myös selittää hermostumistaan vielä kertaalleen.

– Miksi hermostuin niin, minusta on epäasiallista, että ensin yhdessä hyvässä hengessä keskustellaan ja sitten tapana on, että puolueet kertovat mitä mieltä he ovat, eikä niin että keksitään toisten puolesta toisille mielipiteitä tai aletaan niitä vastustamaan.

Keskusteluissa pyritään löytämään Suomen puheenjohtajuuden kansalliseen ohjelmaan tiettyjä keskeisiä aiheita, joita sen aikana voitaisiin edistää. Aiheita etsitään eduskuntapuolueiden yhteistyössä, koska ohjelman lopullinen hyväksyminen jää ensi kevään eduskuntavaalien jälkeiselle hallitukselle.

Pääministeri Sipilä kertoi Kesärannassa kirjanneensa ylös 14–15 aihepiiriä, jotka nousivat keskusteluissa erityisesti esiin. Viittä tärkeintä ei hänen mukaansa ensitapaamisen perusteella vielä löytynyt.

– Kyllä vähän työtä vielä tarvitaan siihen, että ne neljä-viisi tärkeintä aihetta sieltä löytyvät, Sipilä sanoi.

Arhinmäen ja Meren välisestä yhteenotosta huolimatta tilaisuuteen osallistuneet painottivat keskustelujen sujuneen hyvässä hengessä.

EDIT 18.56: Korjattu Anttikosken titteli viestintäpäälliköstä viestintäjohtajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?