Mikä tekee Suomesta maailman onnellisimman maan? Onnellisuustutkija: Geenit ovat huono alibi – verojen progressiivisuus hyvästä

Onnellisuustutkija Markku Ojanen kertoo, että tavoitteena voisi olla, että asiat sujuvat, että on hyvä olla ja ettei ole isoja riitoja.

Markku Ojasen mukaan moneen asiaan voi itsekin vaikuttaa.

Suomi on YK:n tuoreen listan mukaan maailman onnellisin maa. Aihe on siksi juuri nyt ajankohtainen. Onnellisuuteen pyritään ja sen saavuttamiseksi on tarjolla erilaisia ohjeita.

IS kysyi arvostelulta tutkijalta aiheesta ja alan tuoreesta tutkimuksesta.

– Olen tullut aiempaa kriittisemmäksi ja tarkemmaksi menossa olevan onnellisuusbuumin takia. Onnellisuus on aika abstrakti tavoite, jonka voisi purkaa konkreettisemmiksi osiksi. Tavoitteena voisi olla, että asiat sujuvat, että on hyvä olla ja ettei ole isoja riitoja, onnellisuustutkimukseen erikoistunut psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen kertoo Ilta-Sanomille.

Usein kuulee kehittyneen tutkimuksen korostavan geenien merkitystä monissa psykologian ja lääketieteen asioissa. Mikä on ihmisen oman vastuun osuus?

– Perinnöllisyys ja geenit ovat huono alibi. Terve ihminen ymmärtää, että moneen asiaan voi itsekin vaikuttaa. Moniin persoonallisuuden piirteisiin kuten vaikkapa ujouteen voi vaikuttaa harjoittelemalla. Kaikkeen ei tietysti voi vaikuttaa, hän kertoo.

Ojanen korostaa myös yhteiskunnallisten tekijöiden merkitystä.

– Minusta on tullut entistä enemmän hyvinvointivaltion kannattaja. Tätä ei aina huomata. Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten huono-osaisista huolta pitäminen nostaa kaikkien hyvinvointia, hän kertoo.

– Olen jopa sitä mieltä, että korkea verojen progressiivisuus on hyvästä.

Ojanen haluaa pitää yllä tutkijan mieltä:

– Yllättävien asioiden havainnointi ja uteliaisuus ovat tärkeitä minulle.

– Juuri nyt onnellisuustutkimuksessa kiinnostaa esimerkiksi se, että esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Saksassa on saatu nousua hyvinkin vaihtelevin keinoin. Tämä viittaa siihen, että monia onnellisuuteen liittyviä asioita ja mekanismeja ei tunneta, hän kertoo.

– Kukoistamisilmiö on myös tärkeä. Monet hyvin vaikeista oloista, kuten keskitysleiriltä selvinneet ihmiset ovat voineet jatkaa elämäänsä katkeroitumatta. Monesta kovasta paikasta voi siis selvitä. Tässä on paljon tutkittavaa onnellisuuden näkökulmasta, hän sanoo.

Ojaselta ilmestyy PS-kustannuksen kustantama teos Onnellisuuksien oivaltaja - Mitä tiede kertoo onnesta?.

Onnellisuuteen vaikuttavia tekijöitä

Tavoitteena voi pitää näitä:

+ Asiat sujuvat

+ On hyvä olla.

+ Ei ole isoja riitoja.

+ Pidetään huolta huono-osaisista.

+ Monesta vaikeasta asiasta voi selvitä katkeroitumatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?