Kotimaa

Soten valinnanvapaus vihdoin lähetekeskustelussa eduskunnassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Soten valinnanvapausesityksen aiemmin herättämän keskustelun perusteella täysistuntosalissa on luvassa kovaa kädenvääntöä ja sananvaihtoa.
Maakuntauudistusta ja soten valinnanvapautta koskevat hallituksen lakiesitykset etenevät tänään keskiviikkona eduskunnan lähetekeskusteluun.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapausesityksen aiemmin herättämän keskustelun perusteella täysistuntosalissa on luvassa kovaa kädenvääntöä ja sananvaihtoa aiheesta.

Viime kesänä valinnanvapauden lakiesityksen tie päättyi lyhyeen, kun se joutui perustuslakivaliokunnan tyrmäämäksi ja joutui takaisin hallituksen syliin.

Valiokunnan mukaan maakuntien velvollisuus yhtiöittää palvelunsa oli perustuslain vastainen. Perustuslakivaliokunta kritisoi myös uudistuksen aikataulun epärealistisuutta ja näki sen peruspalveluita vaarantavana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syksyn aikana hallitus onkin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) johdolla kursinut kokoon uutta esitystä, joka täyttäisi valiokunnan ja asiantuntijoiden vaatimukset.

Epäilijöitä myös kokoomuksessa

Eduskunnan olisi hallituksen mukaan tarkoitus hyväksyä maakunta- ja sote-uudistuksen lakipaketti vielä tämän vuoden kesäkuussa, mutta parannuksista huolimatta uudistus on jälleen joutunut vastatuuleen.

Uudistuksen uskottavuus sai kovan kolauksen sen jälkeen, kun kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) kritisoi sitä kovin sanoin ja kertoi aikovansa äänestää lakiesitystä vastaan.

Lepomäen lisäksi avoimen kriittisiä uudistusta kohtaan ovat olleet myös kansanedustajat Harry Harkimo (kok) ja ja Susanna Koski (kok).

Myös Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori totesi viime viikolla uskovansa, että uudistus kaatuu keväällä, eikä maakuntavaaleja tulla syksyllä järjestämään.

Professorit ryhtyivät puolustamaan

Sunnuntaina kolme soten asiantuntijaa tuli Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa ulos uudistusta puolustavan kantansa kanssa.

Asiantuntijat olivatkin yllättäen sitä mieltä, että uudistus on tärkeää saada läpi, ongelmistaan huolimatta.

Etenkin yksi kirjoituksen laatijoista, professori Heikki Hiilamo on pitkään kritisoinut uudistusta puutteelliseksi ja huonosti valmistelluksi.

Asiantuntijoiden ulostulo oli erävoitto pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

Hallituksen niukan enemmistön vuoksi uudistuksen kaatuminen ei kuitenkaan tarvitsisi enää montaakaan uutta loikkaria. Tarkalleen ottaen siihen riittäisi neljä hallituspuolueen edustajaa.

Pääministeri Sipilä kertoi viime viikolla, että jos uudistus kaatuu, kaatuu samalla myös hallitus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt