Kotimaa

Espoolainen uimahalli törmäsi erikoiseen ongelmaan – uimari järkyttyi mosaiikin kohtalosta: ”Tämä on skandaali”

Julkaistu:

Taiteilijan ystävä ja ahkera uimari järkyttyi siitä, miten huonosti upeasta teoksesta pidetään huolta.
Ahkerat uimarit ovat havainneet, että viime aikoina Leppävaaran uimahallin entisessä sisääntuloaulassa komeilevasta Olavi Valavuoren mosaiikkiteoksesta Spektri on alkanut kadota palasia. Seppo Kaisla käy uimahallissa päivittäin ja on seurannut tilannetta järkyttyneenä.

– Se on alkanut rapautua ja siitä on pudonnut mosaiikkipalasia yhä enemmän ja enemmän. Minusta se on skandaali, koska se on huomattava työ, Kaisla huomauttaa.

Kaisla kertoo tunteneensa taiteilija Valavuoren ja hänen poikansa henkilökohtaisesti. Sittemmin taiteilija, tämän poika ja muut omaiset ovat menehtyneet.

– Koen, että minulla on velvollisuus huolehtia, että näin ei käy, kun hänellä ei ole omaisia. Muistan, kun sitä tehtiin, ja kun Valavuori sai työn erittäin ison kilpailutuksen tuloksena. Tämä on hänen ehkä merkittävin julkinen työnsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaislan mielestä taiteilijan nimi ja teoksen historia pitäisi kertoa uimahallissa näkyvämmin. Alun perin ajatuksena oli, että uimahallin betonirakennuksessa olisi vastapainona värikästä taidetta.

– Museovirasto käski säilyttämään sen olennaisena osana hallia. Mutta jos se tuolla tavalla alkaa hiipumaan, niin jotain sille pitäisi tehdä. Monet uimahallin saunojat eivät tiedä, kuka teoksen on tehnyt, mutta he ovat olleet hirveän kiinnostuneita sen taustasta.

– Se on erittäin upea työ. Niin hienoja julkisia taideteoksia ei ole Espooseen sen koommin edes tehty.

Tuhon juuret osoittavat yhteen suuntaan

Leppävaaran uimahallin hallipäällikkö Arto Järvinen myöntää ongelman. Järvisen mukaan teoksesta on lähtenyt pienten koululaisryhmien matkaan joitakin kymmeniä palasia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Palaset lähtevät irti, kun niitä vääntää sormin. Siinä vanhassa sisääntuloaulassa on pienempiä koululaisryhmiä. Isommat menevät rappusia ylös. Varmaan kyse on ajattelemattomuudesta, Järvinen kertoo.
Hallipäällikkö kertoo, että asiasta on tehty reklamaatio kunnossapitoon. Kun teos oli esillä vanhassa hallissa, sen päällä oli pleksisuoja, joka esti pihistykset.

– Sitä on pyydetty siihen takaisin ja irronneista palasista on tehty korjauspyyntö. Se pitäisi korjata mahdollisimman nopeasti, koska jos siitä puuttuu paloja, niin sitä on helpompi laajentaa. Puhuin juuri tänään aamupäivällä vastaavan rakennusmestarin kanssa, ettei vahinko laajene, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan teos näkyi vanhassa uimahallissa hyvin pleksilasin läpi. Kuvauksia varten pleksilasi saatettiin poistaa väliaikaisesti.

– Tällainen ongelma on tullut ilmi, kun pleksi puuttuu siitä. Se on todella korkea teos. En ole koskaan laskenut, mutta aika monta palaa siinä on. Siitä on lähtenyt muutamia prosentteja pinta-alasta. Vielä vahinko on pieni, Järvinen vakuuttaa.

Korjaus 13.3.2018 klo 20.46: Otsikkoa korjattu: Leppävaara on Espoossa, ei Helsingissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt