Kotimaa

”Maksulliseksi ladut heti – ne käyttää, jotka maksaa” – käytös hiihtoreiteillä puhutti IS:n lukijoita

Julkaistu:

Latukäytös kuohuttaa niin voimallisesti, etteivät kaikki uskaltaudu ladulle lainkaan. IS:n lukijoilla on esittää joitakin luovia ratkaisuja tilanteeseen.
Tunteet ovat kuumentuneet hiihtoladuilla tänäkin talvena, eivätkä kaikki halua mennä niille enää ollenkaan. Näin kertovat Ilta-Sanomien lukijat.

– Enää ei ole huvittanut pitkään aikaan mennä hiihtämään vaikka ennen hiihdin useinkin. Pitäisi vissiin käydä yöllä hiihtämässä, ettei ole jaloissa ja voi nauttia hiihdosta, eräs lukija kirjoittaa.

Erityistä huolta kannetaan maamme hiihtomenestyksen tulevaisuudesta.

– Mitä ovat ne pienet hiihtäjät, joita laduilla vainotaan? Heistä voisi kasvaa uusia Iivoja, mutta nämä latujen kuninkaat estävät sen pelottelemalla lapset pois. Ihmetellään sitten liikkumattomia lapsia. Menkää itseenne.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liian vauhdikkaiden hiihtäjien lisäksi lukijoita kismittävät laduilla tallustelevat kävelijät.

– Itse lopetin hiihtämisen sen takia, etten enää saanut kuin pahaa mieltä. Aina oli ladut pilattu. Mikä antaa toisille luvan toimia miten huvittaa, pohtii toinen.

Tunteenpurkaukset ovat joka tapauksessa ylimitoitettuja. Laturaivoajien epäillään pukeutuvan kesällä pyöräilyhousuihin.

– Nämä luistelijahiihtäjät trikoissaan kelloa vastaan hiihtäessään ovat pahimpia. Samat tyypit tekee tätä kesällä viimeisen päälle olevissa varusteissaan juostessa tai pyöräilyssä. Sama oli peli jo 80-luvulla. Hampaat irvessä suorittamista, kuten työssä. Ei liikunnan iloa. Niin ja näillä tyypeillä on työsuhde auto, Audi tai Skoda.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Miksi juuri hiihtäjien parissa on tällaisia ilmiöitä? Ne ovat täysin vieraita esimerkiksi kamppailulajien harrastajille. Tai voimanostajille.


Jätetäänkö ladut kokonaan tekemättä?

Onneksi lukijoilla on ratkaisu.

– Maksulliseksi ladut heti. Ne käyttää, jotka maksaa.

Myös kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) ehdotti viikonloppuna Facebook-kirjoituksessaan verovaroin tehdyistä laduista luopumista. ”Jos hiihtäminen tuottaa vihaista mieltä, niin jätetään ladut vastedes tekemättä”, Taavitsainen kirjoitti.

Osa kommentoijista on samalla kannalla.

– Suomalaiset ovat murtomaahiihtokansaa, siis mitään tehtyjä latuja ei pidä edes rakentaa. Kansa pitää opettaa jälleen hiihtämään murtomaassa.

– Miksi sellaisia ihme suksibaanoja ylipäänsä tehdään ja ylläpidetään konevoimalla vielä nykypäivänä? Etenkin jos siitä seuraa vain valitusta ja laturettelöintiä. Tehkööt aikuiset hiihtämällä omat latunsa tai hiihtäköön vapaana umpihangessa, joka on se hiihtämisen ideaali.

Osan mielestä hiihto on elitistinen laji, jonka tukemiseen ei pitäisi käyttää yhteisiä verovaroja.

– Hiihtäminen tuntuu Suomessa olevan aivan erityisessä asemassa. Hiihtäjillä on oikeus vallata talvisin itselleen yhteiset ulkoilureitit. Ei muilla ole vastaavia oikeuksia. Mahtaisi nousta melkoinen meteli, jos esimerkiksi moottorikelkkailijoille annettaisiin luonnossa kulkevat ulkoilureitit talveksi käyttöön.

– Missä on ne luonnossa kulkevat hoidetut väylät, missä voi kävellä ja ulkoiluttaa vaikka koiria, tai vetää lapsia pulkassa? Mikä etuoikeus hiihtäjillä on saada veronmaksajien ylläpitämät ladut metsissä?

– Hiihto vaatii aina erikoisvälineet, joihin kaikilla ei ole varaa, monilla on terveysongelmia jotka tekevät hiihdosta jopa vaarallista, pikkulapset ja vanhukset eivät pysty hiihtämään. Kaikki kuitenkin omistavat kengät, joten kävely on huomattavasti useamman saavutettavissa oleva hyvä liikuntamuoto. Sille pitäisi järjestää myös ulkoilureittejä metsään ja raikkaaseen ilmaan.

Vapautta on vain umpihanki

Ristiriidat kävelijöiden kanssa voisivat poistua, jos ladut tehtäisiin toiseen paikkaan.

– Tehkää ne ladut pois pururadoilta, kun on koneet ja vehkeet. Minä ulkoilutan koiraa ja nautin itsekin luonnosta. Miksi minun pitäisi mennä kuraiselle kaduille vaaraan, onhan ne pururadat rakennettu myös minun rahoillani ja koko ajan myös latukoneet käyttävät kuntalaisen, jokaisen, varoja.

– Talvella kävelyreitit muutetaan laduiksi, kävelyreitit katoaa. Metsässä kävelyä kaipaa talvellakin, liikkuminen rajoittuu. Tämä on jo vuosia ottanut ulkoillessa kupoliin.

Moni lukijoista muistuttaa hiihtäjiä siitä, että valmiiden latujen ulkopuolella saa kulkea ihan rauhassa ja niin kovaa kuin itse haluaa.

– Sukset on sitä varten keksitty, että niillä pääsee umpihangessa. Siellä eivät ole kävelijät eivätkä koirat kiusana.

Jos hiihtäminen tuottaa enemmän murhetta kuin mielihyvää, kannattanee harkita lajin vaihtoa.

– Hanki itsellesi lumikengät niin voit kävellä talvisessa luonnossa mielin määrin ja seurata metsän eläinten touhuja eikä tarvitse väistellä ohikiitäviä himohiihtäjiä. Niin minä ainakin teen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt