Kotimaa

Video Suomenlahdelta: Pilkkijät pakenevat juosten – laivan nostattama aallokko murtaa jään jalkojen alta

Julkaistu:

Maaliskuussa jää haurastuu pilviselläkin säällä. Auringon lyhytaaltoinen säteily tunkeutuu pilvien sirottamana syvälle jäähän.
Suomenlahti houkuttaa väkeä meren jäälle hyvällä maaliskuisella säällä. Suomen ja Viron välissä ja Venäjän puolellakin viihtyvät erityisesti kaloja narraavat pilkkijät.

Tuore video kertoo, miten pilkkijöille tulee kiire Suomenlahdella, kun kauempana olevan laivan nostattama uhkea aallokko nousee jään päälle.

Rento kalastusmeininki muuttuu juoksuksi hengen edestä, kun meren paksu jää murtuu nopeasti alta.

Mustina ammottavat aukot jäässä uhkaavat nielaista pilkkijät ja heidän saaliinsa. Väki pääsee kuitenkin pakoon ja saa pelosta tutisevat jalkansa tukevalle sijalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jääasiantuntija kertoo, mistä ilmiössä on kyse.

– Jäälle nouseva aallokko voi murtaa kiintojään vyöhykettä. Maaliskuussa paksuakin jäätä sulattavat monet tekijät. Ensinnäkin ilman lämpeneminen ja auringon säteily haurastuttavat jäätä, jääasiantuntija Patrick Eriksson Ilmatieteen laitoksen jääpalvelusta kertoo Ilta-Sanomille.

Eriksson korostaa, että jää haurastuu pilviselläkin säällä.

– Auringon lyhytaaltoinen säteily tunkeutuu pilvien sirottamana syvälle jäähän. Kun säteily saavuttaa jään pinnan, se rikkoo jääkiteitä ja jään haurastumien alkaa. Jos jäälle vielä sataa vettä, jään pinta kastuu ja sulattaa sen päällä olevan lumen pinnan. Jää muuttuu vaaleasta tummaksi ja auringon säteily sulattaa jäätä entistä tehokkaammin, Eriksson kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muista kunnon varusteet

– Merijäät ovat erittäin petollisia tähän aikaan vuodesta, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta korostaa.

Jäälle lähtijän selviytymistä vaaratilanteen sattuessa auttaa hänen mukaansa hyvä varustus. Tähän kuuluvat muun muassa vedenpitävässä pussissa oleva vaihtovaatekerta, naskalit ja pelastusköysi.

– Joukossa liikkuminen tuo myös turvaa, jos joku putoaa jäihin, toinen voi auttaa, hän sanoo.