Vasemmiston hallitsema yhtiö lähti mukaan kavahtamaansa sotebisnekseen – Li Andersson: ”Olen pettynyt”

Vasemmistolaisten hallitsema Tradeka osti Med Group -konsernin, jolle on ulkoistettu vanhuspalveluita ja joka ”keplottelee nollatuntisopimuksilla”. Vasemmistopuolueet ovat vastustaneet sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämistä.

Li Andersson arvostelee Tradekan Med Group -kauppoja.

13.3.2018 6:00 | Päivitetty 13.3.2018 7:07

Vasemmiston hallitsema Osuuskunta Tradeka lähti mukaan sotebisnekseen.

Helmikuun lopussa julkistetussa kaupassa Osuuskunta Tradekan omistama Tradeka-Yhtiöt osti Med Group -sotekonsernin kotiin vietävät palvelut, ensihoidon ja julkisen terveydenhuollon palvelut.

Med Groupin liiketoiminta keskittyy suurelta osin julkiseen sektoriin ja yhtiö käyttää Onni-markkinointinimeä. Med Group -konsernin vuoden 2017 liikevaihto oli 97 miljoonaa euroa ja liikevoitto 3,9 miljoonaa euroa.

Tradeka-Yhtiöt osti Med Group -sotekonsernin kotiin vietävät palvelut, ensihoidon ja julkisen terveydenhuollon palvelut.

– Med Group saa Tradekasta uuden kotimaisen, pitkäjänteisen omistajan. Tämä mahdollistaa entistä voimakkaamman panostuksen palveluillemme kasvavilla sote-markkinoilla, Med Groupin toimitusjohtaja Kari Virta kertoi tiedotteessa.

 Olen pettynyt. Olen varma, että siitä tullaan käymään keskustelua edustajiston seuraavassakokouksessa.

Osuuskunta Tradekassa valtaa käyttävät Sdp:n ja vasemmistoliiton entiset ja nykyiset vaikuttajat. Samat puolueet ovat maalailleet synkkiä uhkakuvia suurten yhtiöiden roolista sote-uudistuksessa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on Osuuskunta Tradekan ylimmässä päättävässä elimessä eli edustajistossa. Anderssonin mielestä Med Groupin ostaminen oli huono päätös.

– Olen pettynyt siihen. Asiaa ei ole käsitelty edustajistossa. Olen varma, että siitä tullaan käymään keskustelua edustajiston seuraavassa kokouksessa, Andersson sanoi Ilta-Sanomille.

Andersson ei halunnut ottaa kantaa, voiko ostopäätös aiheuttaa muutakin kuin vain keskustelua.

– Vasemmistoliiton kanta on sellainen, ettei sotebisnes ole sellainen suunta, jota kannatamme.

Tradeka on ollut vasemmistoliiton rahallinen tukija. Onko nyt ongelma ottaa tulevaisuudessa rahaa sieltä?

– En pysty kommentoimaan sitä.

Miksi ette?

– En pysty sitä kommentoimaan.

Li Andersson arvostelee Tradekan ostosta.

Med Group järjestää muun muassa ensihoitoa, lähettää lääkäreitä terveyskeskuksiin sekä tarjoaa vanhus- ja vammaispalveluita palveluseteleillä.

Demarikansanedustaja Ilmari Nurminen antoi kovaa kritiikkiä Facebook-päivityksessä viime marraskuussa Punkalaitumen kunnan vanhus- ja vammaispalveluiden ulkoistamisesta Med Groupille.

– Kyseinen yritys ei suostu sitoutumaan maksimihintoihin. Eikä suostu kertomaan hintoja ennen kuin ulkoistuspäätös on virallisesti tehty. Varmaan jokainen ymmärtää, että mitä jatkossa monopoliasemassa oleva pörssiyhtiö tekee hinnoilla? Nurminen kirjoitti.

Med Group ei ole pörssiyhtiö.

 Kuulostaaoudolta. Kyllä siellä varmastivirkamiehet ovat tehneet työnsä ihan oikein.

Med Groupin toimitusjohtaja Virta kiistää kansanedustajan antaman kritiikin.

– Kuulostaa oudolta. Kyllä siellä varmasti virkamiehet ovat tehneet työnsä ihan oikein, Virta sanoi Ilta-Sanomille.

Ulkoistamista käsiteltiin tilat Med Groupille vuokranneen Punkalaitumen ja palvelut aiemmin tuottaneen Sastamalan kunnanvaltuustoissa, joissa Sdp:n ja vasemmistoliiton valtuutetut vastustivat ulkoistamishanketta.

Virta kertoo, että Med Groupille on ulkoistettu myös muutamia muita vanhusten hoidon kohteita.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:stä syytettiin vuonna 2015 Med Groupia ”keplottelusta nollatuntisopimuksilla”.

Virran mukaan Med Groupissa on sadoilla työntekijöillä nollatuntisopimuksia.

– Työn määrän vaihtelu toimialalla syntyy tarpeiden satunnaisuuden ja muutosten lisäksi myös vammaisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamisesta, jolloin asiakkaalla on oikeus vaikuttaa häntä avustavan työntekijän valintaan. Työn määrä vaihtelee siis huolellisesta ja suunnitelmallisesta työvuorosuunnittelusta riippumatta.

Med Groupin ambulanssi Malmilla 2014.

Virta kertoo, että useat Med Groupin työntekijät haluavat oman elämäntilanteen vuoksi joustavat sopimukset. Hän ei osaa arvioida, kuinka moni on nollatuntisopimuksella, vaikka ei haluaisi.

Vasemmistoliiton ja Sdp:n kansanedustajat ovat arvostelleet nollatuntisopimuksia

Vuonna 2014 Med Group nousi otsikoihin kun paljastui, että yhtiö oli soittanut noin 360 vammaisten avustajapalvelutehtävissä toimivalle työntekijälleen ja ehdottanut tuntipalkkojen alentamista 13,02 eurosta 10,8 euroon.

Virran mukaan yhtiön palkkaus perustuu toimialan työehtosopimukseen.

Osuuskunta Tradekan omistama Tradeka-Yhtiöt osti Med Group -sotekonsernin kotiin vietävät palvelut, ensihoidon ja julkisen terveydenhuollon palvelut helmikuun lopussa julkistetussa kaupassa.

Päätöksen sotekonserni Med Groupin ostamisesta teki Tradeka-Yhtiöt Oy:n hallitus, jonka jäsenistä suurimmalla osalla on taustaa Sdp:ssä tai vasemmistoliitossa.

– Haluamme tuoda suomalaiseen vammaisten ja vanhusten huoltoon inhimillistä ja vastuullista otetta, Tradeka-Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Markku Hyvärinen kertoo Ilta-Sanomille.

Osuuskunnan hallitus valitsee Tradeka-Yhtiöiden hallituksen. Hyvärinen kertoo, että Med Groupin ostamisesta keskusteltiin etukäteen osuuskunnan hallituksen kanssa.

– Jos he ovat meihin tyytymättömiä, he voivat vaihtaa meidät.

Tradekan ostama Med Group tarjoaa muun muassa ensihoitopalveluja.

Tällaiset ovat Tradekan ja vasemmiston suhteet

Vasemmistolle puoluetukea ja vaalirahaa

 • Osuuskunta Tradeka ja sen omistama Tradeka-Yhtiöt ovat tukeneet rahallisesti vasemmistoliittoa, Sdp:n ja vasemmistoliiton vaaliehdokkaista sekä työväenliikkeen säätiöitä ja yhdistyksiä. Mm. näitä tukia on annettu Tradekasta:

 • Vasemmistoliitto 2018: 8 000 e, 2016: 21 060 e, 2015: 1 500 e

 • Presidentinvaalit 2018, Tuula Haataiselle (sd),12 000 e

 • Kuntavaalit 2017, 500 euroa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäelle, Li Anderssonille ja Merja Kyllöselle.

 • Eduskuntavaalit 2015, 1500 euroa sdp:n Eero Heinäluomalle, Jouni Backmanille, Anneli Kiljuselle, Maria Guzeninalle, Jukka Gustafssonille ja Tytti Tuppuraiselle.

 • 2017 Osuuskunta Tradeka lahjoitti 2,5 miljoonaa euroa moniin yleishyödyllisiin kohteisiin, joissa painottuu erityisesti lasten ja nuorten hyväksi tehtävä työ. Esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liitto sai viime vuonna 168 000 euroa ja SOS-lapsikyläsäätiö 50 000 euroa.

 • Sosialidemokraattinen Kalevi Sorsa -säätiö sai viime vuonna Tradekalta 35 000 euroa ja läheistä yhteistyötä työväenjärjestöjen ja ammattiliittojen kanssa tekevä Kansan Sivistysrahasto 100 000 euroa. 20 000 euroa tai vähemmän saivat muun muassa sosialidemokraattinen Nuorten Kotkien Keskusliitto, Suomen Työväentalojen Liitto ja Vasemmistofoorumi.

Tradeka vasemmiston hallussa

 • Med Groupin ostamisesta päättäneen Tradeka-Yhtiöt Oy:n hallituksessa ovat entinen Sdp:n puoluesihteeri ja Varman varatoimitusjohtaja Markku Hyvärinen, entinen kansanedustaja Minna Lintonen (sd), Sdp:n Antti Rinteen valtiosihteerinä aiemmin toiminut Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Raimo Luoma, entinen Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Aalto-yliopiston professori Tapio Luttinen (sd), Paavo Arhinmäen entinen erityisavustaja ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Jussi Saramo (vas) tilintarkastaja Tuire Mannila, varatuomari Jukka Simula sekä henkilöstön edustaja Sari Tamminen.

 • Osuuskunta Tradekan hallitus koostuu Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajista ja yhdestä henkilöstön edustajasta. Heidän joukossaan ovat muun muassa entinen kansanedustaja ja opetusministeri Jukka Gustafsson (sd), entinen kansanedustaja Jukka Kärnä (sd) ja entinen kansanedustaja ja sisäasiainministeri Kari Rajamäki (sd).

 • Osuuskunta Tradekassa ylintä päätösvaltaa käyttävän edustajiston jäseniä ovat muun muassa kansanedustajat Eero Heinäluoma (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Antti Lindtman (sd), Maria Guzenina (sd) ja Li Andersson (vas).

 • Sdp sai Tradekan edustajistonvaaleissa 2016 57,7 prosenttia äänistä ja 55 edustajiston 85 paikasta. Toiseksi suurin ryhmä oli vaaleissa vasemmistoliitto, joka sai 33,9 prosenttia äänistä ja 29 paikkaa edustajistoon.

 • Osuuskunta Tradeka omistaa 98 prosenttia Tradeka-Yhtiöt Oy:n osakkeista ja 49 prosenttia määräysvallasta. Tradekan Säätiöllä on 46 prosenttia Tradeka-Yhtiöt Oy:n määräysvallasta. Säätiön puheenjohtaja on myös Osuuskunta Tradekan hallituksen puheenjohtajana toimiva ex-kansanedustaja Markus Aaltonen (sd).

 • Tradeka-Yhtiöt omistaa muun muassa ravintolabisnestä tekevän Restelin ja Lehtipisteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?