Pilvi, Pälvi

Kotimaa

Kommentti: Orpon ja Sipilän ei kannata juhlia Hiilamon sote-käännöstä – yksi solmu vielä avaamatta

Julkaistu:

Kommentti
Valtava poliittinen umpisolmu kampittaa sote-uudistusta, kirjoittaa toimituspäällikkö Timo Paunonen
Koko viime viikon kiivaana käynyt poliittinen keskustelu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta eli sotesta koki sunnuntaina äkkipysäyksen: kolme keskeistä alan asiantuntijaa käänsi kelkkansa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

Kritiikki vaihtui soten puolustukseksi.

Uudistusta ei kannata enää pysäyttää, vaan viedä maaliin. Varsinkin yksi nimi herätti kysymyksiä: professori Heikki Hiilamo. Hiilamo on pitänyt uudistusta puutteellisena ja huonosti valmisteltuna, suorastaan torsona. Hiilamon lisäksi mielipidekirjoituksen allekirjoittajia olivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylijohtaja Marina Erhola ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander. Huippuammattilaisia kaikki.

Heidän mielestään uudistuksen valmistelu ei ole viime aikoina ollut niin huolimatonta kuin julkisuudessa on väitetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiilamon kantakin muuttui yllättävän nopeasti.

Yle haastatteli viittä professoria viime viikolla: Hiilamo ja neljä muuta professoria olivat yhtä mieltä siitä, että valinnanvapauslakia ei pidä hyväksyä nyt. Hiilamon mielestä paras ratkaisu olisi aloittaa ilman valinnanvapauslakia niin, että vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyisi kunnilta maakunnille.

– Valinnanvapauslaki voitaisiin valmistella uudelleen sen jälkeen, kun maakunnat ovat aloittaneet sote-järjestämisen ja toteuttaneet sitä muutaman vuoden, sanoi Hiilamo Ylelle.

Hiilamo kannatti Ylen haastattelussa myös lausunnon hakemista sotelle EU-komissiosta. Prosessi heittäisi koko uudistuksen vuosia eteenpäin.

Sunnuntain mielipidekirjoituksessa Hiilamolla oli toinen ääni kellossa – yllättävän nopeasti.

Hallituksen sote-uudistuksen päävastustajat löytyvät vihreistä, Sdp:stä ja vasemmistoliitosta.

Viime viikolla Ylen A-talkissa Touko Aalto (vihr) ja Antti Rinne (sd) kävivät kokoomuksen ja keskustan kimppuun yhdellä keskeisellä argumentilla: hallitus ei ole kuunnellut terveydenhuollon asiantuntijoita, joiden mielestä sote-uudistus ei toimi eikä tuo kustannussäästöjä. Koko uudistusta pitäisi lykätä, muuttaa tai pilkkoa useammalle vuodelle, koska nimenomaan asiantuntijat ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat sitä mieltä.

Aallon ja Rinteen kritiikin keihäänkärjestä katkesi, jos ei ihan kärki niin ainakin väkänen, kun asiantuntijat lipesivät hallituksen tueksi.

Varsinkin Hiilamon ilmaantuminen hallituksen tueksi on tietysti voitto pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja kokoomuksen puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Petteri Orpolle. Tai siltä se ainakin näyttää.

Joku voi aidosti ihmetellä, miksi yksittäisen professorin tuki on merkityksellinen.

Hallitus pelaa eduskunnassa pienillä marginaaleilla. Vain muutaman paikan enemmistö tietää sitä, että äänestyksessä omien rivien tulee pysyä kasassa. Varsikin kokoomuksen Petteri Orpo on joutunut selkä seinää vasten: omissa joukoissa esiintyy edelleen sote-kritiikkiä ja kansanedustaja Elina Lepomäki on jo ilmoittanut äänestävänsä esitystä vastaan kesäkuussa, jolloin lakipaketin pitäisi tulla ratkaisevaan käsittelyyn. Ellei koko homma kaadu taas perustuslakivaliokunnassa, mikä sekin voi olla mahdollista. Lepomäki kommentoi blogissaan asiantuntijoiden täyskäännöstä: hiilamoilla ja kumppaneilla ei ole vaikutusta Lepomäen äänestyskäyttäytymiseen. Hän sanoo edelleen sotelle ei.

Se, että valmistelussa ollaan jo pitkällä, ei ole syy tehdä mitä tahansa, Lepomäki kirjoittaa.

Orpon ja Sipilän ei muutenkaan kannata vielä juhlia.

Kokoomuksen kapinaliikkeen päämaali ei ole sotessa, vaan sote-uudistuksen kylkeen liimatussa keskustan ikiaikaisessa unelmassa: maakuntamallissa. Orpon harmiksi tai luvalla Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) käy äänekästä sotaa maakuntamallia vastaan. Kokoomus näyttää ajavan kaksilla rattailla.

Soten valinnanvapaus ja maakuntamalli kytkettiin yhteen marraskuussa 2015 hallituksen ”pitkien puukkojen yössä”, jossa hallituksen hajoaminen oli lähellä.

Tätä valtavaa poliittista umpisolmua ei pysty avaamaan kukaan.

Ei edes Hiilamo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

  2. 2

   Petrin riistakamera ikuisti todella harvinaisen vieraan idästä – ”Olihan se onnenkantamoinen”

  3. 3

   Linnanmäen tulevaan vuoristorataan pääsee rahalla jonon ohi

  4. 4

   Näin Fortumia on loattu Venäjällä - ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina...”

  5. 5

   Näin luet matkalaukun tunnistetarraa – paljastaa ”tasosi” matkustajana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  2. 2

   Muurari teki salaojaremontin ennen talonsa myyntiä – sai 330 000 euron laskun salaisen virheen takia

  3. 3

   Prinsessa Sofia kohautti tyköistuvassa yläosassa – ulkomaillakin ällistyttiin: ”Ihan kuin malli!”

  4. 4

   Sometähti jakoi kuvia ”sugar daddyn” kustantamasta luksuksesta – totuus paljastui, kun poliisi sai kaunottaren rysän päältä kiinni

  5. 5

   Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

  3. 3

   Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

  4. 4

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  5. 5

   Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

  6. Näytä lisää