Suvi Lindén saa yli 5 000 e/kk sopeutumis­eläkettä – tällaisiin hulppeisiin kohteisiin hän on matkustanut ympäri maailmaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Sopeutumiseläke
Kansanedustajan työttömyysturvan varassa elävä ex-ministeri Suvi Lindén, 55, on kiertänyt maailmaa teknologiafirman edustajana.
Entisen ministerin Suvi Lindénin (kok) matkustaminen nousi julkisen huomion kohteeksi alkuvuonna Lindénin Ugandan-matkan seurauksena.

Lindénin omien Facebook-päivitysten ja eri puolilla maailmaa järjestetyistä konferensseista ja tapahtumista julkistettujen tietojen mukaan hän on kiertänyt ahkerasti ympäri maailmaa edustaen kansainvälistä NxtVn-teknologiayhtiötä. Lindénillä on yli 3 000 Facebook-kaveria.

Matkoihin ja tapahtumiin on kuulunut konferensseja luksushotelleissa, hulppeita illanviettoja ja verkostoitumista teknologiavaikuttajien kanssa.

Samaan aikaan Lindén on nostanut kansanedustajien sopeutumiseläkettä, joka on tarkoitettu entisille edustajille, jotka eivät onnistu työllistymään. Lindén on nostanut sopeutumiseläkettä pudottuaan eduskunnasta 49-vuotiaana vuonna 2011.

Lindénin sopeutumiseläke on yli 5 000 euroa kuussa, koska hän on toiminut ministerinä.


Lindén toimii NxtVn:n Suomen-yhtiöiden hallitusten puheenjohtajana. NxtVn on teknologia-alan startup, jonka tarkoituksena on perustaa ”datakeskuspuistoja” eri puolille maailmaa. NxtVn Finland osti vuonna 2015 lakkautetun Hallin varuskunnan tilat Jämsässä.

Tammikuussa 2016 Lindén matkusti Havaijilla luksushotelliin vuosittain järjestettävään informaatio- ja viestintäteknologian tapahtumaan Pacific Telecom Conferenceen.

Lindén päivitti itsestään kuvan allekirjoittamassa sopimusta Honolulussa ja kertoi, että NxtVn ja Suomen valtion lähes 80-prosenttisesti omistama Cinia-tietoliikenneyhtiö tekivät sopimuksen Honolulussa.

– Vuoden 2016 PTC-tapahtuman yhteydessä Cinia ja NxtVn allekirjoittivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on Cinian verkkopalveluiden tarjonta NxtVn:lle, kertoo Cinian viestinnästä vastaava Marja Mokko Ilta-Sanomille.

Lindén oli Facebook-päivityksensä perusteella Havaijilla PTC-konferenssissa myös vuonna 2017.


Egyptin viestintäministeriö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan NxtVn Finlandin puheenjohtaja Lindén allekirjoitti maaliskuussa 2017 yhteisymmärryspöytäkirjan Egyptissä.

Osassa tilaisuuksista Lindén on pitänyt NxtVn:n edustajana esitelmiä, kuten Alaskassa heinäkuussa 2016 ja Alankomaissa syyskuussa 2016. Japanilaisen Hokkaidon yliopiston seminaaria koskevan esitteen mukaan oli Lindén puhujana Sapporossa lokakuussa 2017 NxtVn:n edustajana sekä YK:n laajakaistakomission ”erityslähettiläänä”.

YK:n laajakaistakomission taustalla olevasta Kansainvälisestä televiestintäliitto ITU:sta on kiistetty, että Lindén olisi ollut laajakaistakomission erityislähettiläs vuoden 2015 jälkeen. Hokkaidon yliopisto kertoi IS:lle kustantaneensa Lindénin lentoliput ja majoituskulut.


Ilta-Sanomat ei tavoittanut Lindéniä kommentoimaan, kuka on kustantanut hänen matkansa konferensseihin ja teknologia-alan tapahtumiin.

Ex-ministerin veli ja NxtVn:n Jämsän operatiivinen johtaja Seppo Lindén ei halunnut kertoa, maksaako NxtVn Suvi Lindénin matkakuluja.

Ilta-Sanomat kysyi Seppo Lindéniltä, miksi Suvi Lindén ei saa sopeutumiseläkkeen sijaan palkkaa, vaikka tämä kiertää maailmaa edustamassa NxtVn-yhtiötä ja muun muassa allekirjoittamassa sen toimintaan liittyviä asiakirjoja.

– Jos olet startup-yrittäjä ja yrityksellä ei ole yhtään tuloja, miten se voisi maksaa palkkaa kenellekään. Siitä huolimatta aloitteleva yritys joutuu tekemään sopimuksia eri tahojen kanssa.

NxtVn:n omistaja on egyptiläinen liikemies Khaled Sedrak.

Lindénillä on myös oma konsulttifirma Pearlcon, joka teki vuonna 2016 voittoa verojen jälkeen reilut 16 000 euroa.


Suvi Lindénin kanssa matkalla Ugandassa ollut ja aseyhtiö Patriaa markkinoinut suomalainen liikemies löytyi kuolleena hotellihuoneestaan helmikuussa.

Lindén antoi ensin Ugandan-matkaansa koskevassa julkisessa Facebook-päivityksessä virheellisen kuvan viitaten rooliinsa YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä, jota hänellä ei ole ollut sitten vuoden 2015.

– Kerrottakoon nyt vielä kerran, että olin Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa, en Patrian asialla. Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut tehtävääni YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011.

Helsingin Sanomien kuulemalla ääninauhalla Lindén kertoo ugandalaiselle toimittajalle, että matkan tarkoitus oli kartoittaa bisnesmahdollisuuksia Ugandassa.

Alla näet aikajanan Suvi Lindénin matkoista. Jos se ei näy alla, katso se täältä.Alla olevalla videolla Suvi Lindénin haastattelu Tainola Show’ssa vuonna 2015.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt