Sote-uudistusta kritisoineet asiantuntijat käänsivät kelkkansa HS:ssa: ”Jos tämä kaatuu, ollaan hallitsemattomassa tilanteessa”

Asiantuntijakolmikko kirjoittaa Helsingin Sanomissa, että sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistaminen olisi viimein aika toteuttaa.

Sotea aiemmin kritisoineet asiantuntijat haluavat, että uudistus viedään nyt maaliin.

11.3.2018 12:07

Sote-uudistusta paljon kritisoineet professori Heikki Hiilamo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander tekivät merkittävän ulostulon sunnuntain Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Heidän mielestään sote pitää saattaa maaliin, eikä uudistuksen valmistelu ole heidän mielestään ollut viime aikoina niin huolimatonta kuin julkisuudessa on väitetty.

Oppositiosta sotea vastustaneet poliitikot ovat toistuvasti vedonneet kritiikissään näiden asiantuntijoiden antamaan kritiikkiin.

– Uudistuksen valmistelu on ollut 3–4 viime vuoden aikana hyvinkin huolellista. Asiantuntijoita on kuultu ja kuuleminen on myös johtanut lukuisiin parannuksiin lakipaketissa, kolmikko kirjoittaa HS:ssä.

Heikki Hiilamo.

Kirjoittajien mukaan viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä. Nyt toistetaan vuosien varrella tuttuja uhkakuvia ja osin vääriä näkemyksiä.

Kolmikko huomauttaa, että koko väestöä ja yli 250 000 ammattilaista koskevan uudistuksen tarpeettomalla pitkittämisellä on arvaamattomat vaikutukset.

– Maakunnat ovat suunnitelmissaan pitkällä ja odottavat henkeään pidätellen poliittisia päätöksiä, jotta pääsisivät vihdoinkin rakentamaan omia palvelujärjestelmiään. Uudistuksen uuskriitikoilla ei ole esittää toimeenpanokelpoista vaihtoehtoa vuosia valmistellun lakipaketin tilalle. Osan ideoista ovat jo edelliset hallitukset haudanneet, he kirjoittavat.

Heikki Hiilamo kertoo Ilta-Sanomille, että paljon on kiinni uudistuksen toimeenpanon onnistumisesta. Hänen mielestään nykyisenkaltainen uudistus olisi tosiaan parempi, kuin ei uudistusta ollenkaan.

– Uudistusta ei kannattaisi kaataa ennen kuin edustakunta saa sitä käsiteltyä ja mahdollisesti tehdä muutoksia. Jos tämä kaatuu, ollaan hallitsemattomassa tilanteessa, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?