Juuso, Josefiina

Kotimaa

Maapallolla saattaa olla nyt käynnissä äärimmäisen harvinainen muutos – tapahtui viimeksi noin 700 000 vuotta sitten

Julkaistu:

Avaruus
Magneettinen pohjoisnapa siirtyy Kanadasta Siperiaan päin noin kilometrin viikkovauhdilla.
Samalla maapallon magneettikenttä on Euroopan avaruusjärjestön Esan mukaan heikentynyt 15 prosenttia 150 vuoden aikana.

Ilmatieteen laitoksen tutkija, teoreettisen fysiikan tohtori Tiera Laitinen selittää, mitä tämä tarkoittaa.

Vaikuttaako magneettisen pohjoisnavan nopea liike revontulten esiintymiseen Suomessa?

– Magneettinen napa on aika paikallinen ilmiö. Magneettisen navan liikettä on hauska seurata, mutta se ei ole kovin tärkeä asia koko maapallon mittakaavassa.

 

Magneettisen navan liikettä on hauska seurata, mutta se ei ole kovin tärkeä asia koko maapallon mittakaavassa.

Revontulten esiintymisalueet määräytyvät geomagneettisten napojen perusteella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Geomagneettiset navat ovat magneettisia napoja paljon olennaisempia koko maapallon kannalta, koska ne kertovat maapallon säännöllisen magneettikentän asennon. Geomagneettinen pohjoisnapa on pysynyt melko vakaana – se on liikkunut sadassa vuodessa parisataa kilometriä kohti maantieteellistä pohjoisnapaa. Jos se jatkaisi samaa reittiä, se saavuttaisi maantieteellisen pohjoisnavan noin 500 vuodessa, mutta niin pitkälle emme voi ennustaa.

Revontulet esiintyvät renkailla geomagneettisten napojen ympärillä. Kun geomagneettinen napa liikkuu, rengaskin liikkuu. Mitään havaittavaa muutosta revontulten esiintymisessä ei viimeisenä satana vuotena ole ollut.

Onko Maan magneettikentän napaisuus vaihtumassa?

– Maapallon säännöllinen magneettikenttä on heikentynyt niin kauan kuin sitä on mitattu eli viimeisen parinsadan vuoden ajan. Se, että kenttä heikkenee niinkin nopeasti kuin se nyt tekee, on jonkinlainen viite siitä, että magneettikenttä ehkä on vaihtamassa suuntansa. Sitä emme kuitenkaan vielä voi varmuudella sanoa.

 

Se, että kenttä heikkenee niinkin nopeasti kuin se nyt tekee, on jonkinlainen viite siitä, että magneettikenttä ehkä on vaihtamassa suuntansa.

Napaisuuden muutos ei olisi ainutkertaista maapallon historiassa. Tiedämme, että maapallon magneettikenttä on vaihtanut suuntaansa useita kertoja, viimeksi noin 700 000 vuotta sitten.

Suunnanvaihdos tapahtuu niin, että magneettikenttä ensin heikkenee lähes nollaan ja sitten alkaa kasvaa, vaikka vastakkaiseen suuntaan. Prosessi kestää tuhansia vuosia. Magneettikentän suunnanvaihdoksilla ei ole ollut rajuja seurauksia elämälle maapallolla.

– En usko, että suunnanvaihdos, jos se tapahtuisi nyt, aiheuttaisi sen suurempia ongelmia. Avaruudesta Maahan tulevan säteilyn määrä voisi lisääntyä jonkin verran, koska magneettikenttä osaltaan toimii suojana avaruussäteilyä vastaan, mutta toisaalta ilmakehä on se tärkein ja ensisijainen suoja.

Miten magneettisten napojen liikkeet vaikuttavat erantoon?

– Eranto eli neulaluvunkorjaus kasvaa hiljalleen Suomessa, viime vuosina noin 0,2 astetta vuodessa. Erantoon vaikuttavat myös maapallon magneettikentän epäsäännöllisyydet, joita ei suoraan voi päätellä minkään magneettisen navan sijainnista.


Magneettikentän suunta pitää yksinkertaisesti mitata, jotta erannon saisi laskettua. Karttoja piirrettäessä voi mitata erannon suuruuden nyt ja ennustaa sen muutosnopeuden. Ennustus on ihan hyvä noin viisi vuotta eteenpäin.

Erannon muutos on sen verran nopea, että se pitää ottaa huomioon, jos suunnistaa esimerkiksi kymmenen vuotta vanhan kartan avulla. Kartan erantotiedot eivät välttämättä enää pidä paikkansa.

Erannon muutokset näkyvät kiitoteiden tunnuksissa

Eranto kertoo, paljonko magneettinen pohjoinen eli kompassin näyttämä suunta eroaa maantieteellisestä pohjoisesta. Erannon muutokset näkyvät myös lentokentillä.

Kiitotiet numeroidaan kompassisuuntien mukaan. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan kakkoskiitotien kompassisuunta on 150 ja 160 asteen välillä, joten sen toinen tunnusluku on 15, kerrotaan Finavian viestinnästä.


Koska kiitotietä voidaan käyttää molempiin suuntiin, kummallakin suunnalla on oma numeronsa.

– Toinen suunta on 180 astetta suurempi – eli kiitotien 2 kohdalla 15+18=33. Kiitotien tunnus on yhdistelmä näistä luvuista: 15/33. Jos kentällä on kaksi samansuuntaista kiitotietä, ne erotetaan vasen–oikea-tunnuksilla L ja R, Finaviasta todetaan.

Erannon muutokset vaikuttavat myös kiitoteiden numerointiin.

Kiitotien suunta julkaistaan asteen tarkkuudella ja kiitotien tunnus 10 asteen tarkkuudella. Muutostarve ei siis osu jokaisen sukupolven kohdalle, Finaviasta todetaan.

Pohjois-Amerikassa eranto on nopeampaa, joten siellä tarvetta uudelleen nimeämiselle on useammin kuin esimerkiksi Suomessa.

Kuinka paljon niitä napoja oikein on?

–Maantieteellinen etelä- ja pohjoisnapa kuvaavat akselia, jonka ympäri Maa pyörii.

–Magneettinen napa on paikka, jossa magneettikenttä on pystysuorassa. Niitä on tällä hetkellä kaksi, kummankin maantieteellisen navan läheisyydessä. Jos magneettikenttä heikkenee lähelle nollaa napaisuuden vaihdon yhteydessä ja sen epävakaisuus lisääntyy, magneettisia napoja voi olla useampia.

–Geomagneettiset navat kuvaavat maapallon säännöllistä magneettikenttää. Pohjoinen ja eteläinen geomagneettinen napa sijaitsevat aina täsmälleen vastakkaisilla puolilla maapalloa. Jos Maan magneettikenttä heikkenee lähelle nollaa, geomagneettiset navat voivat kadota joksikin aikaa. Magneettikentän suunnan vakauduttua tarpeeksi, geomagneettiset navat syntyvät uudelleen.

–Maapallon magneettikenttä syntyy maapallon ytimen ulko-osassa, jossa on sulaa metallia. Metallissa kulkee sähkövirtoja, jotka synnyttävät magneettikentän. Jos maapallon magneettikenttä heikkenee, se johtuu siitä, että nämä sähkövirrat heikkenevät. Mitään täsmällistä selitystä sille, miksi näin tapahtuu, ei ole.

–Vaikka maapallon magneettikenttä on heikentynyt, Suomen alueella se on vahvistunut. Tällaisia paikallisia poikkeuksia on muuallakin, suuntaan tai toiseen. Jos koko maapallon magneettikentän heikentyminen jatkuu, jossain vaiheessa sama tapahtuu myös Suomessa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

  2. 2

   Apple-käyttäjä: Laitteesi saattaa soittaa lähes huomaamatta hätänumeroon – tarkista tämä asetus

  3. 3

   Paavo Lipponen nostettiin Yhdysvalloissa esiin ”Putinin rikostoverina”

  4. 4

   Aku Louhimies vastaa naisnäyttelijöiden Ylellä esittämiin rajuihin syytöksiin – ”Heistä kukaan ei ole aiemmin kertonut kärsineensä”

  5. 5

   Santa Cruzin jäsenet ilmoittivat bändin hajoamisesta – raju tilitys Instagramissa: suomalaisyhtyeen laulaja heitettiin ulos keikkabussista

  6. 6

   Ilmatieteen laitos uudisti sääsymbolit – tiedätkö, mitä on punainen sade?

  7. 7

   Liikenneministeriö ehdottaa sähköpyörille tuntuvaa hankintatukea

  8. 8

   SM-liigaan suunniteltu radikaaleja muutoksia, tähtipelaajilta täystyrmäys – ”Ei mitään järkeä”

  9. 9

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  10. 10

   Korruptio, sananvapaus, terrorismi: Näin Putinista ennustettiin vuonna 2000 – vain yksi arvio meni täysin pieleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Suomalainen kateissa Aurinkorannikolla – 22-vuotiaan Jessican äiti huolestui pelottavasta viestistä

  3. 3

   Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

  4. 4

   Napakymppi-parin rakkaus ei roihahtanut taaskaan – Herra X paljastaa, mikä meni pieleen: ”Ei kaikista suosituin juttu naisten keskuudessa”

  5. 5

   Maria Veitola paljastaa: Näin Yökylässä-sarjaa tehdään – osallistujat tekevät sopimuksen, ”isot pomot” kielsivät vierailun Anneli Auerin luona...

  6. 6

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  7. 7

   Hurja keihäshuhu helmikuulta osoittautui todeksi – suomalaisvalmentaja: ”Kyllä siinä monen suut loksahtivat auki”

  8. 8

   Kaisa Mäkäräinen teki sen taas – kannattaako näin loistavilla tuloilla edes harkita lopettamista?

  9. 9

   Pilvi Hämäläinen ottaa ilon irti Meksikossa: poseeraa bikineissä kuin entisaikojen glamourmallit – ”Elin hetken 50-luvun eroottisia kuvia”

  10. 10

   Paavo Lipponen nostettiin Yhdysvalloissa esiin ”Putinin rikostoverina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Pojanpoika luuli perivänsä kaiken – sitten isotäti kaivoi yllätyksen 15 vuoden takaa

  3. 3

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  4. 4

   Vaasalaismies löysi lompakostaan kortin, jolla ei saanutkaan Lidlin alennusta – ”Tarkennamme toimintaohjeita”

  5. 5

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  6. 6

   Huomasitko? Maria Veitolan ja Laura Huhtasaaren käytös tv:ssä puhuttaa – jännite välittyi kotisohvalle

  7. 7

   Videot paljastavat totuuden Arhinmäen väitetystä tönäisystä

  8. 8

   Aamulypsyn Juha Perälä tutustui Lontoossa unelmiensa naiseen ja se oli menoa – tässä on 21-vuotias kuvankaunis Noora

  9. 9

   Urheiluhierojan teko muutti kaiken – hierontapöydällä maannut nainen lamaantui täysin

  10. 10

   IBD lisääntyy Suomessa hurjaa vauhtia: ”35–40-vuotiaiden kohdalla voidaan jo puhua kansantaudista”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

  2. 2

   Apple-käyttäjä: Laitteesi saattaa soittaa lähes huomaamatta hätänumeroon – tarkista tämä asetus

  3. 3

   Paavo Lipponen nostettiin Yhdysvalloissa esiin ”Putinin rikostoverina”

  4. 4

   Aku Louhimies vastaa naisnäyttelijöiden Ylellä esittämiin rajuihin syytöksiin – ”Heistä kukaan ei ole aiemmin kertonut kärsineensä”

  5. 5

   Santa Cruzin jäsenet ilmoittivat bändin hajoamisesta – raju tilitys Instagramissa: suomalaisyhtyeen laulaja heitettiin ulos keikkabussista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Suomalainen kateissa Aurinkorannikolla – 22-vuotiaan Jessican äiti huolestui pelottavasta viestistä

  3. 3

   Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

  4. 4

   Napakymppi-parin rakkaus ei roihahtanut taaskaan – Herra X paljastaa, mikä meni pieleen: ”Ei kaikista suosituin juttu naisten keskuudessa”

  5. 5

   Maria Veitola paljastaa: Näin Yökylässä-sarjaa tehdään – osallistujat tekevät sopimuksen, ”isot pomot” kielsivät vierailun Anneli Auerin luona...

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Pojanpoika luuli perivänsä kaiken – sitten isotäti kaivoi yllätyksen 15 vuoden takaa

  3. 3

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  4. 4

   Vaasalaismies löysi lompakostaan kortin, jolla ei saanutkaan Lidlin alennusta – ”Tarkennamme toimintaohjeita”

  5. 5

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  6. Näytä lisää