Mielentilatutkimus: Turun sarjapuukotuksesta syytetty Abderrahman Bouanane toimi täydessä ymmärryksessä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mielentilatutkimus: Turun sarjapuukotuksesta syytetty Abderrahman Bouanane toimi täydessä ymmärryksessä

Abderrahman Bouananea epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

Julkaistu: 9.3.2018 10:14, Päivitetty 9.3.2018 13:09

Puukotusiskua aletaan käsitellä käräjillä vajaan parin viikon päästä.

Turun puukotusiskusta syytetty Abderrahman Bouanane oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen tehdessään puukotukset. Tämä tarkoittaa, että Bouanane toimi täydessä ymmärryksessä. Käräjäoikeus tiedotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielentilatutkimuksen lausunnosta perjantaina.

Lausunto mielentilasta saapui käräjäoikeuteen jo tiistaina. Käräjäoikeus päätti perjantaina, että lausunto tulee julkiseksi jo ennen Bouananea vastaan nostetun rikosasian valmisteluistuntoa.

Turvapaikanhakijana Suomeen tullut mies puukotti elokuussa kymmentä ihmistä Turussa. Puukotuksissa kuoli kaksi naista sekä haavoittui kuusi naista ja kaksi auttamaan tullutta miestä.

Marokkolaista Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Poliisin mukaan kukaan muu ei ollut tietoinen puukotusaikeista, eikä poliisi epäile tekoon liittyvän muita ihmisiä.

Näki itsensä Isisin sotilaana

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Bouananen tarkoituksena oli aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Esitutkinnan mukaan puukkoiskun tekijä ihannoi Isisiä ja näki itsensä Isisin sotilaana. Silminnäkijät kertoivat hänen huutaneen tapahtumien aikaan "allahu akbar", suomeksi käännettynä "jumala on suuri".

Bouanane kertoi itse poliisille aloittaneensa Isisin liittyvään materiaaliin tutustumisen noin kolme kuukautta ennen puukotuksia. Yhdeksi syyksi tekoonsa hän on sanonut länsiliittouman ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Bouananen olkalaukusta löytyi käsin kirjoitettu manifesti, jonka hän oli lukenut iskupäivänä Turun Brahenpuistossa videolle. Videon hän jakoi Telegram-pikaviestipalvelussa ennen tekoaan. Manifesti on poliisin mukaan useiden minuuttien mittainen julistus, jossa pohditaan vääräuskoisuutta ja oikeaoppisuutta ja sitä, kuka sortaa muslimeita.

Rikosasian pääkäsittelyn on suunniteltu alkavan 9. huhtikuuta Turun vankilassa. Valmisteluistunto järjestetään Turun oikeustalossa 20. maaliskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?