Mihin lääkäriin? Mistä palveluseteli? IS listasi 11 tärkeää seikkaa sinulle, jota sote yhä askarruttaa

IS listasi sote- ja maakuntauudistuksen keskeisimmät kohdat.

9.3.2018 9:56

Sote.

Sosiaali- ja terveyspalvelut pannaan yhteen saman katon alle. Sote lähtee pois kunnilta, sotepalveluita alkaa hoitaa 18 maakuntaa ja rahat tulevat valtiolta.

Sotesta on annettu yli 40 lakia, eilen annettiin puuttuva palanen, laki valinnanvapaudesta.

Koko lakipaketti on nyt eduskunnassa. Kun valinnanvapaus on saatu käsiteltyä valiokunnissa, eduskunta äänestää koko soteuudistuksen kohtalosta kesäkuussa.

Väki vanhenee, kustannukset nousevat ja sotepalveluiden tarjonnassa on nyt suuria laadullisia ja alueellisia eroja. Tarkoituksena olisi, jos ei nyt säästää, niin ainakin hillitä kustannusten nousua ja parantaa palveluiden laatua ja taata tasavertaiset palvelut ympäri Suomen.

Sotea on yritetty uudistaa yli kymmenen vuotta.

Suomen olisi tarkoitus siirtyä uuteen soteaikaan vuonna 2021. Pilottihankkeita on käynnissä jo aiemmin, ja soten eri osia tulee voimaan porrastetusti.

IS kertoo sote- ja maakuntauudistuksen keskeiset kohdat.

Yksi asia ei ainakaan muutu, hätätilanteessa soitetaan edelleen numeroon 112.

1. Näin lääkärille

Valitset itsellesi julkisen tai yksityisen sote-keskuksen tai hammashoitolan.

Jos et valitse sote-keskusta, maakunta listaa sinut parhaiten saavutettavissa olevan sote-keskuksen asiakkaaksi

Sote-keskus hoitaa perusterveydenhuollon. Lisäksi keskuksesta saa kahden erikoisalan erikoislääkärin palveluita, maakunta valitsee omat erikoisalansa.

Sote-keskukset ovat pystyssä 2021 mennessä.

2. Asiakasseteli

Mitä hoitoa saa, se on jatkossakin aina sote-asiantuntijan päätös.

Asiakasseteliä ei saa sote-keskuksesta. Asiakassetelin myöntää maakunnan liikelaitos. Maakunta arvioi, mitä palveluja tarvitset.

Palvelusetelillä voi valita palveluntuottajan, jonka pitää olla jonkin maakunnan hyväksymä. Jos palveluntuottajalla on toimipisteitä eri puolilla maata, voit asioida niissäkin.

Palveluntuottajan voi vaihtaa aikaisintaan puolen vuoden päästä.

3. Maakunnan liikelaitos

Liikelaitos hoitaa erityissairaanhoidon ja sosiaalipalvelut.

Valinnanvapaus koskee myös liikelaitosta, voit valita minkä tahansa maakunnan liikelaitoksen koko maasta, ja liikelaitosta voi niin ikään vaihtaa puolen vuoden välein.

Sen sijaan erikoissairaanhoidossa valinnanvapaus on rajoitettua. Liikelaitos antaa palvelusetelin, jos maakunta ei pysty potilasta hoitamaan tai hoitotakuun aikarajat ylittyvät.

Liikelaitos antaa palveluseteleitä myös esimerkiksi kotihoitoon, asumispalveluihin ja lääkinnälliseen kuntoutukseen.

4. Henkilökohtainen budjetti

Paljon palveluita tarvitseville vanhuksille ja vammaisille luodaan henkilökohtainen budjetti.

Tällä voi valita palveluntuottajakseen järjestön tai yrityksen. Budjettia saa käyttää laaditun asiakassuunnitelman mukaan, ja itse voi päättää, mistä hankkii palvelut ja minkälainen apu auttaisi parhaiten.

Henkilökohtaista budjettia ei makseta asiakkaan tilille, vaan maakunta maksaa hoitokorvaukset suoraan palveluntuottajille.

5. Lunastaako tavoitteet?

Kukaan ei osaa tätä sanoa. Hallituksen mukaan uudistuksen toimeenpano maakunnissa ratkaisee sen, miten maakunnan palvelut voivat parantua ja miten kustannuksia voidaan hillitä.

Sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja ylijohtaja Kirsi Varhila sote-uudistusta koskevassa tiedotustilaisuudessa 8. maaliskuuta 2018.

6. Menevätkö potilaat yksityiselle?

Jo nyt julkisen sektori ostaa melkoisen siivun palveluita yksityiseltä sektorilta.

Lakiesityksen arvion mukaan valinnanvapaus lohkaisee maakuntien sote-palveluista 29 prosenttia.

Sotepalveluihin laitetaan verovaroja 18,6 miljardia eli yksityiset palveluntuottajat saavat noin 5,3 miljardin euron siivun sotekakusta.

Terveysyritysten pitää toimittaa tarkat tiedot taloudestaan, liiketuloksistaan ja palkkioistaan maakunnille, ja tiedot ovat julkisia. Asiakas voi palveluntuottajaa valitessaan miettiä, minne veroeuronsa haluaa viedä.

7. Mitä yksityiselle maksetaan?

Palvelumaksut ovat asiakkaille samat niin julkisissa kuin yksityisissä sote-keskuksissa.

Maakunta maksaa alueellaan kaikille palveluntuottajille saman kapitaatiokorvauksen samasta toimenpiteestä. Maakunta maksaa kaikille palveluntuottajille saman hinnan esimerkiksi polvileikkauksesta tai verikokeen ottamisesta.

Maakunta päättää itse kapitaatiokorvauksistaan. Polvileikkauksesta voidaan maksaa eri määrä euroja esimerkiksi Uudellamaalla tai Kainuussa.

8. Kestääkö perustuslain?

Viime vaalikaudella sotemallit kaatuivat kolmesti perustuslain vastaisina, esimerkiksi kuntapohjainen sote-malli nykyisellä kuntarakenteella ei onnistu.

Viime kesänä perustuslakivaliokunta antoi pyyhkeet soten valinnanvapaudesta, ja kertoi, mitä pitäisi muuttaa.

Hallitus on nyt sorvannut esityksen, jonka se uskoo menevän läpi perustuslakivaliokunnassa.

Esimerkiksi maakuntien liikelaitoksilta on poistettu yhtiöittämisvelvoite, aikatauluihin on tehty porrastuksia ja erikoissairaanhoidossa valinnanvapaus on rajattu.

9. Kaatuuko hallitus?

Jos valinnanvapaus kaatuu perustuslakivaliokunnassa, silloin koko soten korttitalo kaatuu.

Jos ei tule keskustalle maakuntahallintoa, ei tule kokoomukselle valinnanvapautta, ja päinvastoin.

Jos sote menee nurin, hallitus hajoaa.

Eduskunta äänestää sotesta kesäkuussa. Hallituksella on eduskunnassa 106 kansanedustajaa.

Kun puhemies Paula Risikolla (kok) ei ole edes paikkaa salin puolella ja kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) on ilmoittanut äänestävänsä sotelakeja vastaan, hallituksella on 104 ääntä.

Kokoomuksessa on ollut myös muutamia sotekriitikoita, ja tarvittaisiin 4–5 kokoomuslaista (tai keskustalaista ja sinistä) hyppäämään Lepomäen kelkkaan, jotta hallitus kaatuisi soteäänestyksessä.

10. Kestääkö EU soten?

EU-tuomioistuin on kumonnut EU:n komission tulkinnan Slovakian terveydenhoitojärjestelmästä. Jotkut ovat nähneet tämän varoitukseksi Suomelle.

Hallitus ei ole nähnyt EU-notifikaatiota tarpeelliseksi.

Ministerit ja virkamiehet ovat olleet yhteydessä komissioon, mutta Bryssel ei ole ottanut kantaa, koska komissiolla on vielä valitusaikaa päätöksestä. Komission virkamiehet ovat sanoneet, että Suomen järjestelmä on solidaarisuusperusteinen, Slovakian vakuutuspohjainen, ja tarvetta notifikaatiolle ei nyt olisi.

Slovakia on ottanut oman sotensa käyttöön 2006. Suomen sote on valmis 2020–2022, jonka jälkeen Suomen sotea voisi todennäköisesti paremmin arvioida.

11. Maakuntauudistus

Noin 400 nykyistä valtion virastojen toimipistettä ja kuntien yhteiselintä sulautuu 18 maakuntaan, muunmuassa 70 kuntayhtymää, TE-toimistot ja ELY-keskukset.

Samalla perustetaan valtion lupa- ja valvontavirasto Luova. Se on maakunnista erillinen valvontaviranomainen. Luovaan siirtyvät esimerkiksi pääosa avin henkilöstöstä ja tehtävistä sekä Valvira. Luovan toimipisteet sijoittuvat 18 maakunnan keskuskaupunkeihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?