Petteri Orpo hallituksen sote-kapinasta Ylellä: ”Yksi sanoo vastustavansa ja pari vielä miettii”

Oppositio ja hallitus ottivat yhteen sotesta Ylen A-studiossa. Kokoomuksen kansanedustajien kanta ratkaisee koko soten toteutumisen ja hallituksen pystyssä pysymisen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskoo, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä tuki sote-uudistuksen läpiviemiselle on vahvaa. Elina Lepomäki on kertonut äänestävänsä lakiesitystä vastaan.

8.3.2018 21:55

Torstaina nähtiin yksi merkkipaalu pitkään valmistellussa maakunta- ja sote-uudistuksessa, kun Juha Sipilän (kesk) hallitus antoi esityksen valinnanvapauden lainsäädännöstä eduskunnalle.

Ylen A-studiossa aiheesta keskustelivat hallituspuolueita edustavat kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sekä oppositiopuolueiden puheenjohtajat Antti Rinne (sd) ja Touko Aalto (vihr).

– Hyvä loppusuora on alkamassa. Tämä on laaja uudistus, ja sitä viedään eteenpäin, Vehviläinen arvioi.

Soteen kohdistunut arvostelu ei silti laantunut, eikä uudistuksen toteutuminen ole varmaa. Pääministeri Sipilä totesi viime viikolla, että jos uudistus kaatuu, samalla kaatuu myös maan hallitus.

Saako Elina Lepomäki mukaansa muita?

Hallituksen mukaan eduskunnan olisi tarkoitus hyväksyä maakunta- ja sote-uudistuksen lakipaketti kesäkuussa.

Soten uskottavuus sai pahan kolauksen, kun kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) arvosteli hanketta ja kertoi aikovansa äänestää lakiesitystä vastaan.

– Yksi sanoo vastustavansa ja pari vielä miettii, Petteri Orpo arvioi puolueensa kansanedustajien kantaa soteen.

Hänen mielestään sote-uudistuksen läpiviemiselle on kokoomuksen ryhmässä vahva tuki.

Entä Jan Vapaavuoren sotea koskeva arvostelu?

Petteri Orpo otti kantaa myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok) sotea koskevaan arvosteluun. Vapaavuoren mukaan hallitus on ”luomassa maahan ennenäkemättömän poliittisten virkanimitysten kerrostuman ja politrukkirälssin vyöryn”.

– Kun saamme valinnanvapauden laajana, se lisää tarjontaa ja pitää laatua yllä. Ei ole varaa olla tekemättä uudistusta. Jan Vapaavuori katsoo asiaa Helsingin näkökulmasta, Petteri Orpo sanoi.

Oppositio syyttää kokoomusta ja keskustaa valtapolitiikasta ja ”lehmänkaupasta”

– Pelkään, että koko malli tulee tuottamaan katastrofin, Antti Rinne puolestaan arvioi.

Vihreiden Touko Aalto ja sdp:n Antti Rinne arvostelivat tilannetta, jossa kokoomukselle on tärkeää valinnanvapaus ja keskustalle puolestaan maakuntahallinto. Vihreät ja sdp syyttivät hallitusta valtapolitiikasta, joka synnytti soteen ”lehmänkaupan”.

– Maakunnat saavat rahansa valtiolta. Kun rahat loppuvat maakunnista, asiakasmaksut nousevat. Jos kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppa voitaisiin perua, sote saataisiin eteenpäin. Markkinamalli uhkaa nostaa kustannuksia, Touko Aalto sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?