Eduskunnan naisverkosto vaatii: raiskauksen tunnusmerkit uusiksi

Julkaistu:

Eduskunnan naisverkosto haluaa tiukentaa raiskauslainsäädäntöä: ”Raiskauksen määritelmä tulee sitoa ensisijaisesti suostumuksen puutteeseen”
Eduskunnan naisverkosto haluaa tiukentaa raiskauksia koskevaa lainsäädäntöä. Naisverkosto ehdottaa, että suostumuksen puute lisätään raiskauksen tunnusmerkistön ensisijaiseksi määritelmäksi rikoslakiin.

Aloitteen ensimmäisen allekirjoittajan, naisverkoston puheenjohtajan Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan lakia täytyy muuttaa, sillä se ei vastaa yleistä oikeustajua, nykyaikaista ihmisoikeusajattelua eikä käsitystä seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

– Oletuksena ei voi olla, että toisen ihmisen ruumis on käytettävissä seksiin, ellei kohde vastustele riittävästi. Seksiin tarvitaan molempien osapuolten halu ja yhteisymmärrys. Siksi raiskauksen määritelmä tulee sitoa ensisijaisesti suostumuksen puutteeseen, Sarkkinen sanoo.

79 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite oli lähetekeskustelussa eduskunnassa torstaina.

Sarkkisen mukaan rikoslaki edellyttää nykyisin ensisijaisesti, että teossa on käytetty väkivaltaa tai uhattu väkivallalla. Sarkkisen mukaan lain muutos selkeyttäisi nykytilaa ja lähettäisi myös voimakkaan viestin.

– Suostumusta arvioidaan jo nyt oikeudenkäynneissä, mutta muutos lisäisi oikeusvarmuutta ja uhrin oikeusturvaa, Sarkkinen painottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt