Oppositiolta jälleen sapiskaa hallituksen sote-suunnitelmille

Orpo: Jos uudistusta ei tehdä, isot monikansalliset terveysyhtiöt valtaavat Suomen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah eduskunnan täysistunnossa 20. helmikuuta 2018.

8.3.2018 17:47

Hallituksen sote-suunnitelmat nostivat jälleen lämpöjä eduskunnan kyselytunnilla. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah kaipasi rautalankaa, miten on mahdollista, että mallilla ollaan hakemassa kolmen miljardin säästöjä, mutta samanaikaisesti voitaisiin varmistaa, että annetulla rahoituksella tullaan pärjäämään maakunnissa.

– Ilman, että edessä on massiivinen omien terveysasemien tai vanhusten palveluasuntojen alasajo, Essayah kysyi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat monilla alueilla rapautuneet.

– Terveyskeskukseen ei pääse. Se oli se perimmäinen syy, miksi tähän sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen on lähdetty, Orpo totesi.

Hän muistutti, että väestön ikääntymisen takia kulut ovat kasvamassa räjähdysmäisesti ensi vuosikymmen aikana.

– Nyt on havahduttu siihen, että jos tätä uudistusta ei tehdä, nämä isot monikansalliset terveysyhtiöt valtaavat Suomen, mitä tapahtuu tällä hetkellä. Nykyisen lainsäädännön puitteissa hallitus pelastaa Suomen näiltä suurilta yhtiöiltä, Orpo sanoi.

"Jopa 200-400 miljoonan euron kustannuspaine"

Sdp:n Eeva-Johanna Eloranta nosti esille helsinkiläispäättäjien yleisönosastokirjoituksen Helsingin Sanomista. Kirjoituksessa kannettiin huolta sote-uudistuksen vaikutuksista, mahdollisista mittavista alijäämistä Uudellamaalla ja Helsingissä heti uudistuksen alkuvaiheessa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan Helsingin palveluista ei olla leikkaamassa 100 miljoonaa euroa eikä myöskään Uudenmaan palveluista.

– Muutama viikko sitten julkistettiin tuoreet rahoituslaskelmat maakunnittain. Uudenmaan osalta se näyttää, että siellä on plus yksi euro per asukas niin sanotusti voittoa, kun 2020 lasketaan rahoitus vuosien 2018 ja 2019 kuntien sote-käyttömenojen keskiarvon perusteella, Vehviläinen sanoi.

Tilanne voi muuttua, jos asiat eivät etene suunnitellusti. Vehviläinen kertoi, että Uudenmaan valmistelussa on tehty kauhuskenaario siitä, että jos toimeenpano ei onnistu, sieltä saattaa tulla jopa 200– 400 miljoonan euron kustannuspaine.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?