Ministerit sote-uudistuksen kaatumispuheista: ”Me ei täällä ryhdytä jossittelemaan”

Keskustan ministerit Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen eivät tahtoneet spekuloida sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisella. Saarikko kertoi torstaina, millaisia muutoksia hallitus on tehnyt lakiesitykseensä valinnanvapauslaiksi.

8.3.2018 14:44

– Tämä on kokonaisuus, joka pitää sisällään molemmat uudistukset, sote- ja maakuntauudistuksen, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) totesi, kun häneltä kysyttiin kokoomuksen viime viikolla syttyneestä sote-kapinasta ja uudistuksen mahdollisesta kaatumisesta.

Perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk) mukaan uusi ajallaan eduskunnalle annettu lakiesitys soten valinnanvapaudesta on todiste hallituksen toimintakyvystä.

– Me ei täällä ryhdytä jossittelemaan, uudistus hyväksytään kevään korvalla eduskunnassa, Vehviläinen totesi.

Ministerit puhuivat tänään torstaina sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta.

Saarikon mukaan hallitus on pysynyt soten valinnanvapauden suhteen viime kesänä sovitussa aikataulussa.

Viime kuukausina tehdyn valmistelun aikana hallitus otti hänen mukaansa työnsä pohjaksi perustuslakivaliokunnan viimekesäinen lausunnon, jossa valiokunta päätyi tyrmäämään valinnanvapausesityksen ja lähettämään sen takaisin hallituksen pöydälle.

Saarikon mukaan joissain kohdissa perustuslakivaliokunnan lausunto oli hieman tulkinnanvarainen, mutta hallitus yritti hänen mukaansa noudattaa sitä parhaansa mukaan.

Nyt se onkin tehnyt esitykseen asiantuntijoiden ja valiokunnan vaatimat muutokset ja antoi esityksen tänään eduskunnan käsiteltäväksi.

Taustalla Vehviläinen, etualalla Saarikko.

Miten valinnanvapausesitys muuttui?

Maakuntien sote-palveluiden yhtiöittämisvelvoite on nyt poistettu uudessa esityksessä perustuslakivaliokunnan vaatimuksen mukaisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan valinnanvapaus tarkoittaisi tulevaisuudessa sitä, että ihminen listautuu valitsemansa sote-keskuksen asiakkaaksi ja valitsee lisäksi haluamansa hammashoitolan. Sote-keskuksesta saisi terveyspalveluja sekä ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluista.

Sote-keskuksesta saisi myös erikoislääkärin palveluja vähintään kahdelta erikoisalalta. Maakunta päättäisi mitä ne ovat.

Maakunnan liikelaitos tarjoaisi omien sote-keskusten ja hammashoitoloiden lisäksi kaikki sosiaalipalvelut ja muut terveyspalvelut.

Joulukuussa hallitus kertoi myös sopineensa, että valinnanvapauden asiakassetelin velvoittavuus ei koske enää erikoissairaanhoitoa. Asiakassetelin voi uuden esityksen mukaan myöntää tulevaisuudessa vain maakunnan oma liikelaitos.

Asiakasseteliä pitäisi tarjota esimerkiksi kotihoidossa, asumispalveluissa ja lääkinnällisessä kuntoutuksessa tai jos potilas ei pääse maakunnan tarjoamaan erikoissairaanhoitoon hoitotakuun määräajassa.

Henkilökohtainen budjetti koskee runsaasti palveluita tarvitsevia kuten ikääntyneitä tai vammaisia.

Tarkoituksena on, että maakunnat alkaisivat järjestää julkisia sote-palveluja vuoden 2020 alusta.

”Uudistuksen arviointityö ei ole helppoa”

Lainsäädännön arviointineuvoston helmikuisessa palautteessa todettiin, ettei lakiesityksestä edelleenkään löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Nyt esitystä on Saarikon mukaan täydennetty etenkin taloudellisiin vaikutuksiin sekä elinkeinoharjoittajiin ja maakunnan ohjausvaltaan liittyvän vaikutusarvioinnin osalta.

Saarikko muistutti, että uudistuksen arviointityö ei ole helppoa, mutta siihen on nyt hänen mukaansa panostettu erityisen paljon.

– Ylipäätään lainsäädäntöön liittyvä arviointityö ei ole erityisen helppoa. Me olemme tekemässä mallia, jota ei suoraan kategorisesti ole saatavilla mistään muualta päin maailmasta, Saarikko kertoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan lakiehdotuksella on menokehitystä kasvattavia sekä sitä hillitseviä vaikutuksia.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) toteaa, että se, kuinka uudistuskokonaisuuden tavoitteet tulevaisuudessa saavutetaan, riippuu kuitenkin täysin siitä, miten uudistus toimeenpannaan.

Vehviläinen perusteli uudistuksia etenkin toimivilla sote-palveluilla, kustannustehokkuudella ja hallinnon sujuvuudella.

Maakunnissa valmistelu on Vehviläisen mukaan uudistuksen osalta hyvässä vauhdissa, tosin asian suhteen on edetty eritahtisesti ympäri maata.

Hallitus esittää uusien maakuntien perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista vuoden 2020 alusta alkaen.

Valinnanvapauden nojalla yksityiset yritykset tulisivat julkisten rinnalle tarjoamaan suomalaisille sote-palveluita. Asiakas voisi uudistuksen myötä itse valita yksityisen tai julkisen sote-keskuksen ja hammashoitolan, jonka asiakkaaksi päättää listautua.

Eduskunnan olisi hallituksen mukaan tarkoitus hyväksyä maakunta- ja sote-uudistuksen lakipaketti vielä tämän vuoden kesäkuussa. Valinnanvapauden käsittely eduskunnassa alkaa ensi viikolla lähetekeskustelulla.

Juttua täydennetty ministerien kommenteilla ja muilla tiedoilla klo 15:30

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?