Hurja video: Mopopoika ajoi röyhkeästi karkuun, vaikka poliisi tuli rinnalle ja sumutti – takaa-ajo päättyi poliisin kaatumiseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hurja video: Mopopoika ajoi röyhkeästi karkuun, vaikka poliisi tuli rinnalle ja sumutti – takaa-ajo päättyi poliisin kaatumiseen

Oikeuden mukaan teinipojan hölmöily aiheutti vakavaa vaaraa muille tienkäyttäjille. Takaa-ajo päättyi siihen, kun moottoripyöräpoliisi kaatui.

8.3.2018 13:32 | Päivitetty 8.3.2018 13:56

Teinipojan pöyristyttävä takaa-ajo tallentui moottoripyöräpoliisin videolle, joka oli keskeisenä näyttönä oikeudessa. IS kokosi koosteen takaa-ajosta, jonka voit katsoa yllä olevalta videolta.

Videolta kävi ilmi, että moottoripyöräpoliisi kääntyi teinipojan perään, ja hän sai nuorukaisen nopeasti kiinni Liedossa 16.10.2017. Poliisi kiinnostui pojan ajosta, koska rekisterikilpi ei ollut kokonaan näkyvissä.

Moottoripyöräpoliisi näytti pojalle pysähtymismerkkiä, mutta poika ei noudattanut sitä, vaan hän lähti röyhkeälle pakomatkalle. Heti pakomatkansa aluksi 15-vuotias poika jätti pysähtymättä STOP-merkin eteen.

15-vuotias poika ei pysähtynyt STOP-merkin eteen.

Moottoripyöräpoliisi ajoi useasti teinipojan rinnalle, mutta poika ei siitä välittänyt, vaan hän kikkaili tiellä: Poika ajoi vastaantulevien kaistalla ja teki u-käännöksen poliisin hätistämiseksi.

Takaa-ajoon liittyi myös siviilipoliisiauto. Se ei pojan menoa hidastanut, vaan hän teki kevytmoottoripyöräksi muunnetulla mopolla uuden u-käännöksen. Videolta on nähtävissä, että tapahtumien aikaan oli kaunis syyspäivä.

Poliisin siviiliautokin liittyi takaa-ajoon. Sekään ei hidastanut pojan tahtia.

Teinipoika ajoi esimerkiksi kevyen liikenteen väylällä, jossa mopolla ajo ei ollut sallittu. Hänen vauhtinsa nousi korkeimmillaan yli 60 kilometrin tuntinopeuteen, mikä oli oikeuden mukaan olosuhteisiin nähden ”huomattava”.

Takaa-ajon aikana moottoripyöräpoliisi tuli monta kertaa uudelleen pojan rinnalle. Oikeuden mukaan poika osui mopollaan moottoripyöräpoliisiin. Oikeuden mukaan teinipoika myös kiilasi poliisin ajolinjalle, minkä takia moottoripyöräpoliisi joutui hiljentämään vauhtia törmäyksen välttämiseksi.

Teinipoika teki pakonsa aikana vielä yhden u-käännöksen ja suuntasi kuntopolulle, jossa mopolla ei olisi saanut ajaa. Moottoripyöräpoliisin oli tässä vaiheessa vaikea pysyä pojan perässä.

Takaa-ajo ja videointi päättyikin siihen, kun moottoripyöräpoliisi menettää ajoneuvonsa hallinnan ja kaatuu. Teinipoika meni menojaan.

Poika ajoi kovimmillaan yli 60 kilometrin tuntinopeutta. Tässä kohtaa teinipoika on kääntymässä kuntopolulle päin.

Noin tuntia myöhemmin poliisipartio löysi tuntomerkkeihin sopivan pojan polkupyöräilemästä Liedossa. Hänen kasvoillaan oli punertavia jälkiä, jotka olivat peräisin paprikasumutteesta, jota oli sumutettu hänen kasvojensa alueelle takaa-ajon aikana. Poika myönsi olevansa etsitty henkilö.

Tapahtumien aikaan oli kaunis syyspäivä.

Hänet tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja niskoittelusta poliisia vastaan 60 päiväsakkoon, joka teki hänen tuloillaan 360 euroa. Poika teki rikokset nuorena henkilönä.

– Takaa-ajotilanne on jatkunut pitkään.

Teinipoika katsoi takaa-ajon aikana monta kertaa taaksepäin.

– Käräjäoikeus katsoo, että (pojan) menettely on ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle, oikeus kirjoitti.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden viime kuussa antama tuomio on lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?