Kotimaa

Kuva Raisioon aamulla auenneen Verkkokaupan jonosta eilen klo 23.50 – mikä ajaa ”ämpäri­suomalaiset” pakkaseen?

Julkaistu:

Pakkasöisellä makuupussilla myymälään, sitä on suomalaisuus.
”Ämpärisuomalaisuus” nosti taas päätään, tällä kertaa Raisiossa.

Syynä oli viihde- ja kulutuselektroniikkaa kaupitsevan Verkkokauppa.comin uuden myymälän avaaminen. Ovet aukesivat kello 8. Kello 7 jonossa oli suoraa videolähetystä tehneen Turun Sanomien mukaan 600 ihmistä.

Jono oli alkanut muodostua jo keskiviikkona kello 15.

Fiia Fonsén käveli paikan ohi yöllä kello 23.50. Hän otti valokuvan ja kertoo jonossa olleen tuolloin noin 30 ihmistä, joista osa oli jo asettunut yöpuulle makuupusseihinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pakkasta oli yöllä ja aamulla 8 astetta.

– Ei houkutellut yöpyä, Fonsén kertoo.

Moni muu teki sen.

Mistä on kysymys? Asterix-albumeista muistetaan lausahdus ”Hulluja nuo roomalaiset”, entä suomalaiset? Ilmiö ei ole uusi, mutta joka kerta yhtä ällistyttävä.

Kuluttajatutkimuskeskuksen johtaja Päivi Timonen, pelkäävätkö nämä ihmiset jäävänsä jostain paitsi vai haluavatko he kiihkeästi jotain?

– Ainakin he haluavat olla yhdessä.

Onko makuupussissa talviyönä jonottaminen todellakin yhteisöllisyyttä vai ahneutta?

– Voihan siellä olla jotain supertarjouksiakin, mutta enemmän se on yhdessä tekemistä. Siitä saa hirmuisen hyviä tarinoita. Tässä tulemme kulutuksen tarinallisuuteen: ”Olin minäkin siellä ja osallistuin ja tämän tulin hankkineeksi”.

– Kulutuksen karnevalisointia tämä on aika pitkälle.

Onko tämä jotenkin suomalainen ilmiö?

– Kodinkonekauppaan liittyvänä se on aika suomalaista, vaikka on Yhdysvalloissakin Black Friday. Mutta kyllähän Harry Potter -elokuviin jonotetaan, ja esimerkiksi Japanissa on hyvin paljon kulttuuriin liittyvää jonotusta ja yhteisöllisyyttä.

– Mutta ehkä kodinkonekaupassa ja verkkokaupan tuotteissa on jotain aika suomalaista.

Liittyykö tähän mitenkään se, että elämme pohjoisilla leveysasteilla ja olemme vuosituhansia kärsineet niukkuudesta?

– 60-luvulla saattoi olla vielä sitäkin, mutta nyt jo monta sukupolvea, jotka eivät ole kärsineet niukkuudesta. Kyllä niukkuustarinat ovat vain tarinoita.

– Ei jonottajia varmasti köyhyys vaivaa, koska tosi köyhät harvoin hankkivat mitään. Heille tavarasta on vain harmia, kun se varastetaan.

Entä tämä ”ämpärisuomalaisuus”?

– Se on karnevalisointia. Aika hyvin sitä käytetään osoittamaan solidaarisuutta ja yhteisöllisyyttä lakoissa ja vaaleissa, ja kauppiaat käyttävät myös.

Esiintyykö ämpäri-ilmiötä muualla maailmassa?

– Ei varmaankaan.

Onko kuluttajatutkimuksen keinoin mahdollista laskea, milloin alennusprosentit ja pakkaslukemat kohtaavat epäedullisesti jonotuksen kannalta?

– En tiedä, mutta se, että myös pakkasella jonotetaan kertoo, että ihmiset Suomessa osaavat pukeutua hyvin ja käsitellä pakkasia. Ihmiset haluavat olla yhdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt