Kansanedustaja Anne Kalmari mursi nilkkansa – haukkuu Helsingin terveydenhuollon: ”Kyllä se aika tylyltä tuntui””

Julkaistu:

Onnettomuus
Pari viikkoa sitten kansanedustaja Anne Kalmarin nilkasta murtui kolme luuta. Töölön sairaalan ensiavusta hän ei saanut muuta hoitoa kuin miesten kalsarit ja morfiinia huuleen.
Jalkansa murtanut kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) ihmettelee, miksei Helsinki pidä huolta kaupungissa työskentelevistä ulkopaikkakuntalaisista. Vajaat pari viikkoa sitten Kalmari veti lipat eduskuntatalon edustalla. Onneksi paikalla oli silloinen kansanedustajakollega Elsi Katainen (kesk), joka soitti Kalmarille ambulanssin Töölön sairaalaan. Röntgenissä kävi ilmi, että nilkan kolme luuta oli murtunut.

– Ensiavussa toimittiin ammattimaisesti. Se tässä on hauskaa, että jonot ovat sellaisia, että korkeintaan neljän päivän päästä olisi voinut päästä Helsingissä hoitoon. He sanoivat, että koska olet Keski-Suomesta, niin ei muuta kuin omaa maakuntaa kohti. Kyllä se aika tylyltä tuntui. Tulee jenkkimeininki mieleen, että jos ei ole vakuutuksia, niin ei tarvitse tähän sairaalaan tulla, Kalmari miettii.

Yksityiselle puolellekaan kansanedustaja ei olisi ilta-aikaan päässyt hoitoon, vaikka eduskunnalla on työntekijöilleen kattava työterveyshuolto. Töölön sairaalan päivystyksessä Kalmari kärvisteli joitakin tunteja kovissa kivuissa.

– Varmaan taju olisi mennyt, jos en olisi saanut morfiinijohdannaisia kipulääkkeitä.

Sen jälkeen kansanedustaja lähetettiin paaritaksilla Keski-Suomen keskussairaalaan. Siellä nilkka leikattiin seuraavana päivänä.

– Töölössä sain hienon vaaleanpunaisen elefanttipyjaman ja miesten kalsarit. Ei tarvinnut omissa vaatteissa lähteä. Sen verran tehtiin, että olin jo valmiiksi sairaalavaatteissa, Kalmari naurahtaa.

– Kyllä se suoraan sanottuna vähän meinasi nielasuttaa. Se tuntui niin epäreilulta. Ajattelin sitten, että jos systeemi on tämä, niin eipä siinä auta. Siinä mielessä hirveän hyvä, että kohtelu on kansanedustajille sama kuin muillekin. Mutta väitän, että jos Keski-Suomeen tulee matkailijoita, niin kyllä me he pyrimme hoitamaan ja auttamaan, vaikkei heillä olisi edes työpaikkaa Keski-Suomessa.

Kansanedustajan mielestä Helsingissä tulisi nähdä se hyöty, mitä pääkaupunkiseutu saa muualta Suomesta tulevista työntekijöistä.

– En tiedä, olisiko se vakavaa, jos Helsinki voisi palvella muitakin kuin helsinkiläisiä.

Palasi pyörätuolissa takaisin töihin

Nyt Kalmarilla on pulttia ja levyä nilkka täynnä. Hän on palannut tällä viikolla pyörätuolissa takaisin töihin eduskuntaan. Kipsiä hän joutuu pitämään vielä ainakin kuusi viikkoa. Sen jälkeen Kalmari joutuu yhä turvautumaan kyynärpääsauvoihin.

– Eduskunta on hyvä paikka tehdä jalkapuolena töitä, koska siellä on aika esteetön kulku, että pääsee pyörätuolillakin liikkumaan. Onneksi pääkoppa on keskimäärin kunnossa, että pystyy hyvin tekemään töitä. Täytyy sanoa, että eduskunnassa kollegat ovat olleet aivan superihania ja auttaneet. Apua ei ole tarvinnut pyytää ollenkaan, kunhan vain osaa ottaa avun vastaan. Sekin on suomalaisille vähän vaikeaa.


Kokemus on opettanut kansanedustajaa, että liukkaalla kelillä pitää jalankulkijankin kulkea varovaisemmin. Töissä hän joutuu välillä nostamaan jalan ylös ja lukemaan sähköposteja työhuoneensa sohvalla.

– Olen luullut, että vanhat mummot kaatuilee. Mutta varoituksen sana on paikallaan, että liukkauteen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos olisi kiirettä vähemmän, niin varmaan ihmisille sattuisi vähemmän tapaturmia.

Kansanedustajan kohtalosta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

HUS: Hoidamme ulkopaikkakuntalaisen Töölön sairaalassa, jos se on järkevää

HUS:n vastaava ylilääkäri Eero Hirvensalo ei voi ottaa kantaa kansanedustaja Kalmarin tapaukseen, mutta kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Hirvensalon mukaan vieraspaikkakuntalaisten vammoja voidaan hoitaa Helsingissä, jos tilanne sitä vaatii.

– Se riippuu siitä, minkälainen hoidettava vamma on ja siitä, mikä on sairaalan täyttöaste. Viime aikoina päivystyksemme ollut aika ruuhkainen. Jos vamma sietää hyvin siirron, silloin voidaan harkita siirtoa, jos leikkaukseen pääsee nopeammin paikassa, jonne potilas siirretään, Hirvensalo sanoo.

Ylilääkäri muistuttaa, että potilaita voidaan siirtää tarpeen mukaan ruuhka-aikana myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sisällä esimerkiksi Jorvin tai Porvoon sairaalaan.

– Jos potilas haluaa, että hänet hoidetaan Töölössä, niin kyllä me silloin tietenkin kuuntelemme potilasta, Hirvensalo kertoo.

Jos vamma vaatii kiireellistä hoitoa, se pyritään hoitamaan kiireellisenä ennen muita potilaita. Toisaalta jos leikkaus voidaan tehdä myöhemminkin, voi olla järkevää, että potilas hoidetaan kotipaikkakunnallaan. Hoitopäätöksiä tehdään maalaisjärjellä, ylilääkäri sanoo.

– Jos ulkopaikkakuntalaisella on leikattava murtuma, hoidamme hänet ilman muuta ensisijaisesti Töölön sairaalassa, jos se on järkevää. Jos vamma on vaikeasti hoidettava, pyrimme hoitamaan sen Töölössä, missä on korkea osaaminen vaikeisiin vammoihin.

Viime aikoina Töölön sairaalassa on ollut liukkaan talvikelin vuoksi ruuhkaa ja paljon kiireellisiä leikkauksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt