Vapaavuori: Maakuntauudistus kaatuu eikä maakuntavaaleja tule - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vapaavuori: Maakuntauudistus kaatuu eikä maakuntavaaleja tule

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) jatkaa blogissaan sote- ja maakuntauudistuksen arvostelua.

Jan Vapaavuoren (kok) mukaan maakuntauudistus voisi aiheuttaa ristiriitoja, kun sama poliitikko voisi edustaa kolmea eri tahoa.­

6.3.2018 14:34

Moni kansanedustaja joutuu Jan Vapaavuoren mukaan kiperään paikkaan, kun sote- ja maakuntauudistus tulee eduskunnan käsittelyyn.

– Useampikin hallituspuolueen edustaja joutuu pian tuskailemaan äänestääkö ryhmäkurisyistä keväällä eduskunnassa sote- ja maakuntauudistuksesta päätettäessä oman kaupunkinsa selkeän edun vastaisesti, Vapaavuori kirjoitti blogissaan tiistaina.

– Pettääkö puolueensa vai kotikaupunkinsa?

Vapaavuori uskoo, että maakuntauudistus vain lisäisi ristiriitatilanteita. Sama ihminen kun voisi toimia päättäjänä niin kunnassa, maakunnassa kuin eduskunnassakin. Työtaakkakin olisi mahdoton.

Byrokratian lisääntyminenkin huolestuttaa Vapaavuorta. Hän epäilee, että 18 maakuntavaltuuston rinnalle luodaan lisää elimiä, joihin puolueet voivat istuttaa ehdokkaitaan nostamaan kokouspalkkioita.

Vapaavuoren mukaan hallitus on ”luomassa maahan ennenäkemättömän poliittisten virkanimitysten kerrostuman ja politrukkirälssin vyöryn”.

Vapaavuori ei kuitenkaan usko, että maakuntauudistusta tulee.

– Maakuntauudistushan kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä! hän päättää kirjoituksensa.

Vapaavuori on aiemminkin heittänyt bensaa soteliekkeihin.

– Ei hallituksen kaatua tarvitse, riittää että maakuntauudistus kuopataan, Vapaavuori twiittasi viime viikolla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli aiemmin samana päivänä ilmoittanut, että sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen voisi johtaa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

Kokoomus on suhtautunut penseästi keskustan ajamaan 18 maakunnan malliin, mutta se tarvitsee keskustan tukea saadakseen maaliin sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vakuuttanut, että kokoomus on sitoutunut sote- ja maakuntauudistukseen kokonaisuutena – Vapaavuoren ja Elina Lepomäen kaltaisista soraäänistä huolimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?