Kotimaa

Valelääkäri Esa Laiho on istunut vankilassa jo liki vuoden – Kari Uoti: ”Samassa rivissä muiden kanssa”

Julkaistu:

Valelääkäri-case
Kari Uotin mukaan korkeimmalta oikeudelta kesti yllättävän kauan päättää, antaako se Esa Laiholle valitusluvan vai ei.
Korkein oikeus (KKO) ilmoitti tiistaina, että se ei ota käsiteltäväkseen valelääkäri Esa Laihon valituslupahakemusta.

Hovioikeuden tuomio jää näin ollen Laihon osalta voimaan, mikä tarkoittaa viiden vuoden vankeustuomiota ja noin miljoonan euron korvausvastuuta.

Hovioikeus antoi Laihon asiassa tuomionsa maaliskuun 30. päivänä vuonna 2017 ja Laiho määrättiin tuolloin heti vangittavaksi.

Oikeustieteen tohtori Kari Uoti kertoi tiistaina IS:lle, ettei hän ole vielä keskustellut päämiehensä kanssa KKO:n tuoreesta ratkaisusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uotin mukaan Laihon vankeustuomio pantiin viime keväänä täytäntöön heti hovioikeuden päätöksen tultua. Laiho on siten ehtinyt istua vankeudessa jo hieman reilut 11 kuukautta. Ensikertalaisena hän istunee tuomiostaan puolet eli 2,5 vuotta, jonka jälkeen hän pääsee ehdonalaiseen vapauteen.

Uotin mukaan hän ei voi kertoa tarkemmin, missä Laiho suorittaa rangaistustaan tai mitä tälle vankeudessa kuuluu. Vankeusrangaistusten täytäntöönpanoseikat ovat viranomaisten puolelta myös salassa pidettävää tietoa.

– Samassa rivissä hän on muiden kanssa, Uoti muotoili.

Uotin mukaan olisi ollut hyvä, jos korkein oikeus olisi ottanut Laihon valituksen käsittelyyn. Uotin mielestä erityisesti Laihon maksettavaksi määrättyjen korvausten määrittely olisi ollut asia, josta olisi kannattanut saada aikaan ennakkopäätös.

– Hovioikeuden päätös oli korvausten osalta sisäisesti ristiriitainen. Siinä ensin todettiin, että vahinkoa syntyi hirveästi näille tahoille, jotka palkkasivat Laihon. Kuitenkin yksi jäsen oli sitä mieltä, että korvauksia olisi pitänyt kohtuullistaa, koska suurta vahinkoa ei sitten kuitenkaan syntynyt, Uoti kuvaili.


Uotin mukaan korkeimmalta oikeudelta kesti kymmenen kuukautta päätyä tiistaina tulleeseen ratkaisuun, jonka mukaan valituslupaa ei Laiholle anneta. Hänen mukaansa kyseessä on pitkä harkinta-aika, sillä KKO on antanut monissa muissa viime ajan valituslupahakemuksissa ratkaisunsa jopa viikkojen sisällä.

– Kun ratkaisun saanti kestää kymmenen kuukautta, se kertonee siitä, että valitusluvan antaminen on ollut siellä vakavasti pohdinnassa. Ei kai viipymiselle muuta järjellistä perustetta voi olla.

Korkein oikeus ei perustele valituslupakantojaan julkisuuteen, vaan se joko antaa valitusluvan ja ottaa asian käsittelyynsä tai vaihtoehtoisesti se hylkää valituslupahakemuksen.

Esa Laiho paljastui valelääkäriksi IS:n juttusarjassa, jonka ensimmäinen juttu otsikolla Kaikkein ovelin valelääkäri? julkaistiin 8. marraskuuta 2011. Jutun pdf-kopio löytyy esimerkiksi tästä linkistä.